Aktuální zprávy

Rok 2022 přinesl mnoho, tady je výběr nejzajímavějšího

Napsal 01.01.2023 Kateřina Kundertová, Libor Kult
Ohlédněte se za kalendářním rokem 2022 a výjimečnými událostmi, které jste s klubem Piráti Chomutov mohli prožít. A bylo toho opravdu hodně… Nadační fond, válka na Ukrajině, postup do druhé ligy, eSport, Memoriál Ondřeje Buchtely a třeba dokument Kraj.

Pirátská challenge

Krátce poté, co Piráti vstoupili do hokejové virtuálního světa, obránce Michal Žižka a kapitán esportového celku Danko Deveri absolvovali challenge. Zkušený zadák si pak v závěru ledna zahrál na konzoli proti Team Evolution a bývalý útočník v sestavě A-týmu uzavřel základní část krajské ligy. Speciální esportový dres, ve kterém strávil rozbruslení, byl následně vydražen za 4500 Kč.

Pirátská challenge: Michal Žižka si zahraje za esportový tým, Danko Deveri nastoupí za áčko »

Pomoc mladým hráčům z Ukrajiny a jejich rodinám

Když v únoru Rusko zahájilo válečnou agresi na Ukrajině, chomutovský klub nabídl pomoc týmu Sďušor Charkov, který nakonec nahradila jiná skupina z několika ukrajinských klubů. Za pomoci partnerů a města našli Ukrajinci pod Krušnými horami bydlení, práci i možnost sportovat a chodit do školy.

Piráti stojí za Ukrajinou, nabídli ubytování a možnost tréninku malým hokejistům Charkova »

Charkov mohl zůstat v Sanoku, do Chomutova však dorazila jiná skupina ukrajinských hokejistů »

Nadační fond Pirátské srdce

„Klub se zachránil ve složité situaci i díky fanouškům, a tak se mince musela otočit. Je logické, že teď bude pomáhat klub,“ vysvětlil Roman Jüngling. Piráti jako první pomohli velkému fanouškovi Tomáši Orlovi k novému automobilu a následně přispěli společně s AFK LoKo čtrnáctiletému Andreji Viskievičovi k věcem, které potřeboval pro studium i snadnější pohyb.

Klub zakládá Nadační fond Pirátské srdce, jako první pomůže Tomášovi Orlovi »

Nadační fond Pirátské srdce pomůže Andýskovi, druhý projekt můžete podpořit i během fotbalů »

Memoriál Ondřeje Buchtely

V létě 2020 zasáhla hokejové hnutí smutná zpráva, když mladý obránce Ondřej Buchtela podlehl závažné nemoci. Jedním z jeho mott bylo také: Zemři a povstaň. To Piráti uspořádáním skvělého turnaje pro osmé třídy naplnili i za přítomnosti Buchtelovy rodiny. Celý průběh zmapovala speciální facebooková stránka.

Piráti rozjíždí Memoriál Ondřeje Buchtely pro osmé třídy, první ročník proběhne začátkem dubna »

První ročník Memoriálu Ondřeje Buchtely opanovali Bílí Tygři, Piráti skončili druzí »

Postup s jedinou porážkou v posledním klání a play-off studiem

Datum 8. dubna 2022 bude už navždy zaneseno v historii klubu jako den, kdy seniorský tým vystoupal z hokejového podpalubí zpět do celostátních ligových soutěží, o což se zasloužila jasná výhra 9:1 ve třetím kole kvalifikace na ledě Mělníku. Svěřenci Petra Martínka předtím prošli krajskou ligou bez ztráty kytičky včetně dvou kontumací s Lovosicemi, byť v posledním kole začátkem února zrušili remízový stav s Roudnicí nad Labem až dvěma zásahy v poslední minutě. Chomutovští dominovali také v následném play-off, které při venkovních zápasech provázelo studio se zajímavými hosty a programem. To platilo také v kvalifikaci, v níž si tým vybral i notnou dávku štěstí, jelikož na ledě pražské Hvězdy rozhodl vyrovnanou bitvu vlastní gól domácích, který se dostal i do vysílání TV Nova v rámci Sportovních novin v rubrice Borec na konec. Právě soubor z hlavního města se stal jediným přemožitelem Pirátů v celé sezóně, když v posledním střetnutí vyhrál v ROCKNET ARÉNĚ závěrečný duel kvalifikace, před nímž už měl chomutovský soubor postup do druhé ligy jistý.

„Věřili jsme celou dobu,“ shodli se po duelu v Mělníku kouč, kapitán a odchovanec »

Hokejová dvojčata v Chomutově

Ledva dozněly oslavy postupu, začalo vedení skládat tým pro nováčkovský ročník ve druhé lize. Do Chomutova se vrátilo několik odchovanců či někdejších mládežníků. Mezi všemi jmény však vyčníval z hlediska zájmu médií i ohlasu mezi fanoušky příchod hokejových dvojčat Viktora Hübla a Františka Lukeše. První jmenovaný tak uzavřel kruh poté, co překonal několik rekordů nejvyšší soutěže včetně počtu startů a bodů v základní části. Viktor Hübl totiž do dospělého hokeje vstoupil právě ve druhé lize v barvách klubu, kde hokejově vyrostl. Stalo se tak v ročníku 1996/1997, v němž třikrát skóroval. Druhý jmenovaný pak po Litvínovu obléká dres teprve druhého seniorského týmu během kariéry.

Velké posily! Ofenzivu Pirátů doplní extraligový rekordman Hübl i jeho parťák Lukeš »

„Nevím, co od druhé ligy čekat, ale těším se,“ usmívá se František Lukeš »

„Začínal jsem tu ve druhé lize bojem o postup,“ nachází Viktor Hübl paralelu po návratu »

Do kina na Piráty! Sezónu zdokumentoval úspěšný snímek Kraj 

Stejně jako na začátku existence klubu hrál seniorský tým nejnižší možnou soutěž a cestu vzhůru se rozhodl zmapovat s foťákem či dronem v rukách velký fanoušek Ladislav Bittner. Vznikl tak unikátní dvacetiminutový dokument, který dvakrát zaplnil malý sál chomutovského kina Svět a pro velký zájem se jednou promítal rovněž v jirkovském kině. Zkrácená verze pak zabodovala v Ledové klapce, jelikož získala pomyslné zlato v kategorii reportážních videí. Autor, jenž má s videy řadu zkušeností prostřednictvím The Emotions Videography, nyní sbírá materiály pro celovečerní film Není sever jako sever.

Příprava s odkazem na DFK Komotau a poprvé na malé hale

Když klub oznamoval, že přípravné zápasy odehraje v replikách dresů DFK Komotau, aby připomněl německé průkopníky hokeje ve městě, asi jen málokdo tušil, jaká shoda okolností bude provázet duel s Erfurtem. Souboj s účastníkem třetí nejvyšší německé soutěže se měl uskutečnit v Kadani, neboť v ROCKNET ARÉNĚ hrála mužská basketbalová reprezentace kvalifikační utkání o postup na mistrovství světa. Jenže v Kadani došlo k poruše chlazení. Jiný zimní stadion v okolí nebylo možné využít z důvodu vlakového výjezdu fanoušků Black Dragons, kvůli němuž nebylo možné střetnutí ani zrušit. Poprvé v historii se tak zápas chomutovského A-týmu odehrál v kulisách tréninkové haly, kde domácí po napínavém průběhu oslavili těsné vítězství.

Piráti připomenou své německé předchůdce, přípravu odehrají v replikách dresů DFK Komotau »

Všechny záložní varianty z různých důvodů selhaly, proto se s Erfurtem hraje na malé hale »

Odložené výroční utkání přilákalo novodobé klubové ikony znovu do Chomutova 

Po pádu do krajské ligy plánovalo nové vedení nablýskané oslavy 75 let od založení klubu, jenže ze sezóny, na niž výročí připadlo, byly odehrány jen dva zápasy, než ji předčasně ukončila pandemie koronaviru. Onemocnění COVID-19 řádilo i v závěru roku 2021, na kdy připadl náhradní termín. Výroční utkání Výběru KLH Chomutov proti Pirátům ze sezóny 2011/2012, kdy se místní hokej vrátil po 38 letech do nejvyšší soutěže, se nakonec uskutečnilo 10. září 2022, kdy se na ledě proháněla řada velkých osobností novodobé historie klubu.

Ke stropu ROCKNET ARÉNY vystoupá čtvrtý dres, k legendám přibude Otto Cimrman »

Sestavy pro výroční utkání jsou známy, přijďte zavzpomínat na doby minulé »

Výroční utkání bez vítěze se spoustou zábavy na ledě i mimo něj a čtvrtou legendou u stropu »

Fanoušci, děkujeme!

Hokej je v Chomutově podle návštěvnosti sport číslo jedna, a fanoušci se neztratí ani na mapě pro druhou ligu! Do ROCKNET ARÉNY zavítá v průměru 1787 diváků, což je jednoznačně nejvíc z celé ligy a jenom o něco málo méně, než chodí v průměru na první ligu v loni extraligovém Zlíně a tradičním Vsetíně. Nejvyšší návštěvu sezóny obstaralo domácí derby s ústeckým Slovanem těsně před Vánoci. 

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK