Memoriál Ondřeje Buchtely

První ročník Memoriálu Ondřeje Buchtely opanovali Bílí Tygři, Piráti skončili druzí

Napsal 04.04.2022 Libor Kult
C h o m u t o v - Druhý dubnový víkend byl v chomutovské ROCKNET ARÉNĚ rezervován pro premiérový ročník Memoriálu Ondřeje Buchtely konaný pod záštitou primátora města Marka Hrabáče. Osmáci sedmi klubů na něm bojovali o pohár, který se stane putovním. Ambicí pořadatelských Pirátů byla mezinárodní konkurence, již však zhatila řada okolností včetně ruské invaze na Ukrajinu. Pod Krušné hory se tak sjela ryze česká konkurence, které nakonec kralovali Bílí Tygři Liberec.

Připomenout si památku Ondřeje Buchtely, který přišel do Chomutova právě v osmé třídě, přijely týmy, jimiž v červenci 2020 zesnulý obránce prošel, ale také další hokejisté i fanoušci nejen z Chomutova. V sobotu tak o co nejlepší nasazení do play-off bojovali ve skupinách Bílí Tygři Liberec, Lvi České Budějovice, ústecký Slovan, plzeňská Škoda, karlovarská Energie a litoměřický Stadion, které doplnily dva týmy Pirátů.

V tom s pořadovým číslem 2 nastupovali kromě jiných také tři ukrajinští hokejisté, kteří uprchli s maminkami před válkou a dorazili do Chomutova zhruba v polovině března. V zápasech hraných na dvě dvacetiminutovky neztratili ani bod Bílí Tygři Liberec a Škoda Plzeň, za nimiž skončily oba chomutovské celky. Pomyslné bronzy brali ve skupinách českobudějovičtí Lvi a karlovarská Energie, na body nedosáhly Litoměřice a Ústí nad Labem.

Pro čtvrtfinále play-off byly vytvořeny dvojice podle klasického klíče, tedy první se čtvrtým křížem z obou skupin a takto analogicky další tři páry. Do semifinále po celkem jednoznačných výsledcích postoupili favorité podle postavení ve skupinách, takže mezi čtyřmi nejlepšími proti sobě nastoupily Liberec s pirátským týmem 2 a Plzeň s pirátským týmem 1.

Bílí Tygři své semifinále jasně ovládli, ovšem Plzeň podruhé na turnaji Piráty 1 nezdolala, i když po první části vedla 2:0. Nakonec se po těsném výsledku radovali Chomutovští, kteří si tak proklestili cestu do finále. Přímé boje o medaile se uskutečnily na hlavní ploše ROCKNET ARÉNY, odkud se prostřednictvím streamu vysílaly všechny zápasy obou dnů. Bitvy o bronz a zlato navíc byly komentované.

Obě medailová klání se nakonec změnila v poměrně jednoznačnou záležitost pro Plzeň, která se oklepala ze zklamání v semifinále a došla si pro speciální sadu medailí, a Liberec, jenž sice v úvodu finále neproměnil trestné střílení a jako první inkasoval, ale nakonec Piráty 1 přemohl. Úvod posledního střetnutí turnaje měl slavnostní nádech. Po české státní hymně totiž vhodila čestné buly paní Eva Buchtelová, jejímuž zesnulému synovi je memoriál věnován.

„Byla to nádherná akce a pro celou naši rodinu to byl neopakovatelný zážitek,“ pronesla za všechny příbuzné Eva Buchtelová krátce po skončení turnaje. „Chtěla bych Pirátům a jejich místopředsedovi panu Procházkovi poděkovat za nádhernou organizaci,“ pokračovala žena, která byla přítomna během obou turnajových dnů a po skončení byla dojatá.

„Když vidíte napsáno Memoriál Ondřeje Buchtely a vidíte to i na kostce nad ledem, vhání to slzy do očí. Ale když se to vysloví, což dělal pan Budai, tak to mrazí po celém těle a bylo to nádherné,“ prozradila vlastní pocity ze závěrečného programu. „Byli jsme tu s celou rodinou a potkávali během celého nádherného víkendu Ondrovy přátele,“ připojila ještě.

Po skončení finále došlo na slavností předávání cen pro nejlepší hráče turnaje i medailí pro při nejlepší týmy. Tohoto aktu se ujali náměstek primátora David Dinda a chomutovský odchovanec a držitel několika extraligových rekordů Viktor Hübl.

Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen Adam Voráček z týmu Piráti Chomutov 2, za nejlepšího obránce byl zvolen liberecký Lukáš Kachlíř a cena pro nejlepšího útočníka putovala do rukou plzeňského Matěje Tománka. Za nejužitečnějšího hráče prvního ročníku Memoriálu Ondřeje Buchtely byl vybrán chomutovský Adam Babka.

Výsledky prvního ročníku Memoriálu Ondřeje Buchtely

Skupina A:

Piráti Chomutov 1 – HC Slovan Ústí nad Labem 3:2
HC Lvi 2009 – Bílí Tygři Liberec 0:6
Piráti Chomutov 1 – Bílí Tygři Liberec 2:5
HC Lvi 2009 – HC Slovan Ústí nad Labem 5:1
Piráti Chomutov 1 – HC Lvi 2009 5:3
Bílí Tygři Liberec – HC Slovan Ústí nad Labem 11:0

Skupina B:

Piráti Chomutov 2 – HC Stadion Litoměřice 8:2
HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary 8:2
Piráti Chomutov 2 – HC Energie Karlovy Vary 5:4
HC Škoda Plzeň – HC Stadion Litoměřice 14:1
Piráti Chomutov 2 – HC Škoda Plzeň 3:5
HC Energie Karlovy Vary – HC Stadion Litoměřice 3:1

Čtvrtfinále:

Bílí Tygři Liberec – HC Stadion Litoměřice 5:0
Piráti Chomutov 2 – HC Lvi 2009 8:2
HC Škoda Plzeň – HC Slovan Ústí nad Labem 6:1
Piráti Chomutov 1 – HC Energie Karlovy Vary 3:0

Semifinále:

Piráti Chomutov 1 – HC Škoda Plzeň 4:3
Piráti Chomutov 2 – Bílí Tygři Liberec 1:7

O 7. místo:

HC Stadion Litoměřice – HC Slovan Ústí nad Labem 0:4

O 5. místo:

HC Lvi 2009 – HC Energie Karlovy Vary 4:6

O 3. místo:

Piráti Chomutov 2 – HC Škoda Plzeň 2:7

Finále:

Piráti Chomutov 1 – Bílí Tygři Liberec 2:5

Konečné pořadí:

1. Bílí Tygři Liberec
2. Piráti Chomutov 1
3. HC Škoda Plzeň
4. Piráti Chomutov 2
5. HC Energie Karlovy Vary
6. HC Lvi 2009
7. HC Slovan Ústí nad Labem
8. HC Stadion Litoměřice

Nejlepší hráči:

Brankář: Adam Voráček (Piráti Chomutov 2)
Obránce: Lukáš Kachlíř (Bílí Tygři Liberec)
Útočník: Matěj Tománek (HC Škoda Plzeň)
Nejužitečnější: Adam Babka (Piráti Chomutov 1)