Aktuální zprávy

Ke stropu ROCKNET ARÉNY vystoupá čtvrtý dres, k legendám přibude Otto Cimrman

Napsal 07.09.2022 Klub
C h o m u t o v - Když klub slavil sedmdesátiny, doplnily osmičku Miroslava Klůce mezi vyřazenými čísly jednička Karla Straky a devítka Jiřího Růžičky. Dodatečné oslavy pětasedmdesátin rozšíří počet legend u stropu ROCKNET ARÉNY na čtyři. Od soboty 10. září už nebude možné používat v pirátských barvách číslo tři, které nosil v počátcích klub další olympionik chomutovské historie Otto Cimrman.
PŘEDPRODEJ VSTUPENEK NA VÝROČNÍ UTKÁNÍ

Otto Cimrman začínal s hokejem v rodném Jimlíně na Lounsku, kde si ho všimli zástupci Chomutova, kam v roce 1950 v pětadvaceti letech přestoupil a hned se zařadil mezi opory. V prvním útoku po boku bratrů Miroslava a Josefa Klůcových strávil šest sezón.

Byl mezi nimi i jeho premiérový ročník, v němž zaznamenal 55 gólů a na konci slavil s týmem postup do nejvyšší soutěže. Klub do ní vstoupil s novým názvem Sokol Hutě Chomutov, se kterým ve finálové skupině ročníku 1951/1952 vybojoval šesté místo.

Elitní útok se rozpadl až v roce 1956, kdy Miroslav Klůc odešel do nedalekého Litvínova. Otto Cimrman však pokračoval v chomutovských barvách až do 38 let. Naposledy oblékl místní dres 2. října 1963 v Bratislavě, ovšem ani potom s hokejem neskončil a pomáhal v krajské soutěži Lounům.

Otto Cimrman úplně vpravo na olympiádě 1956

Celkem nasázel soupeřům 446 gólů, což ho řadí na třetí místo historického pořadí klubových střelců. Vrcholem ligové kariéry se staly bronzová medaile v roce 1955 a stříbro o rok později. Jak už bylo zmíněno, Otto Cimrman patří mezi chomutovské olympioniky, neboť v roce 1956 reprezentoval Československo v italské Cortině D’Ampezzo.

Pod vrcholky Dolomit nastoupil v základní skupině proti Polsku, ve finálové části pak zasáhl do soubojů s tehdejším Sovětským svazem a s Německem. Sice neskóroval, ale zaznamenal dvě asistence. Jedná se o jediné tři oficiální starty jedné z chomutovských legend v nejcennějším dresu. „Zvažovali jsme několik jmen. Rozhodování nebylo úplně jednoduché, ale nakonec jsme zvolili Otto Cimrmana i proto, že reprezentoval na olympiádě. Roli hrál i fakt, že se na něj možná trochu zapomíná ve stínu těch, s nimiž hrál,“ vysvětluje Roman Jüngling člen marketingového týmu Pirátů.

Se jménem výjimečného střelce, jehož si spoluhráči cenili pro jeho bruslení, schopnost připravit gól i jiným a pracovitost, se pojí také jedna zajímavost. V 60. letech minulého století slyšel jeho jméno v rozhlasovém vysílání Jiří Šebánek, kterého příjmení Cimrman zaujalo natolik, že podle něj pojmenoval českého velikána Járu Cimrmana. „V této souvislosti jsme pozvali na výroční utkání pana Zdeňka Svěráka, ale bohužel kvůli nabitému programu nemůže dorazit,“ prozrazuje režisér multimediální kostky jméno jednoho ze čtyř zakládajících členů Divadla Járy Cimrmana.