Memoriál Ondřeje Buchtely

​Piráti rozjíždí Memoriál Ondřeje Buchtely pro osmé třídy, první ročník proběhne začátkem dubna

Napsal 18.03.2022 Klub
C h o m u t o v - V létě 2020 zasáhla hokejové hnutí jedna ze smutných zpráv, neboť do hokejového nebe odešel obránce Ondřej Buchtela. Jedním z jeho mott bylo také: Zemři a povstaň. Dá se říct, že Piráti ho nyní naplňují, protože chtějí odkaz mladého hokejisty, který vstoupil do velkého hokeje právě v Chomutově, uchovat formou jeho memoriálu.

Myšlenka takového turnaje začala rezonovat v rámci klubu už během předčasně ukončené sezóny 2020/2021, až aktuální ročník probíhající víceméně bez omezení zápasů však dal možnost ji zrealizovat. „Když přijeli rodiče Ondry na první domácí zápas áčka v sezóně 2020/2021, bavili jsme se, jestli by jim tahle myšlenka dávala smysl,“ popisuje Jaroslav Procházka. „Když souhlasili, začali jsme vše pomalu chystat,“ doplňuje místopředseda klubu.

Memoriál Ondřeje Buchtely bude v budoucnu tradičním turnajem pro týmy osmých tříd. „Ondra k nám přišel právě v osmé třídě, takže bylo poměrně rychle jasno, pro jakou třídu turnaj bude,“ přibližuje autor a realizátor myšlenky. „Pro první ročník jsme chtěli pozvat především kluby, kterými Ondra prošel, a doplnit je týmy ze zahraničí,“ připojuje jedním dechem.

Vzhledem k událostem na Ukrajině se povedlo naplnit jen první část zamýšlené účasti. Na turnaj tak dorazí osmáci Ústí nad Labem, Litoměřic i Liberce. „Měli jsme domluvené i dva týmy z Ukrajiny, které ale z pochopitelných důvodů nedorazí. Na poslední chvíli nám odřekl účast švýcarský Davos, takže letos půjde o turnaj čistě českých týmů. Mezinárodní konkurenci se budeme snažit pozvat na druhý ročník,“ líčí Jaroslav Procházka.

Dalšími účastníky budou Lvi České Budějovice, Karlovy Vary a Plzeň. Na osm celků doplní turnaj dva výběry Pirátů. „Chceme, aby si všichni naši kluci zahráli co nejvíc, takže budeme mít dva týmy s tím, že jeden doplní i kluci z Ukrajiny, kteří u nás trénují,“ vysvětluje organizátor, jenž už má připravené i speciální medaile.

Jaroslav Procházka také prozrazuje, že memoriál budou osobně sledovat rodiče Ondřeje Buchtely. „Domluvili jsme se s Ondrovou maminkou, že si u ní zájemci budou moct koupit nebo objednat knihu, kterou napsala a jejíž výtěžek jde na nadaci pomáhající v boji s rakovinou,“ uzavírá člen výkonného výboru Pirátů směrem k turnaji, který se v ROCKNET ARÉNĚ uskuteční 2. a 3. dubna 2022 a jehož rozpis bude záviset i na rozlosování kvalifikace o druhou ligu.

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov