Aktuální zprávy

Charkov mohl zůstat v Sanoku, do Chomutova však dorazila jiná skupina ukrajinských hokejistů

Napsal 10.03.2022 Klub
C h o m u t o v - Ruská agrese spojuje především ukrajinský lid. Důkazem je také skupina ukrajinských hokejistů, kteří ve čtvrtek 10. března ráno dorazili do Chomutova, kde najdou i se svými rodinnými příslušníky nové zázemí. Ve zhruba padesátičlenné výpravě jsou zástupci pěti různých klubů, kteří budou nyní trénovat v ROCKNET ARÉNĚ.

Klub před časem nabídl azyl žákovskému týmu Sďusoru Charkov, který ale nakonec mohl zůstat v polském Sanoku. Nicméně vše bylo nachystáno, takže Piráti mohli operativně zareagovat na výzvu Českého svazu ledního hokeje. „Petr Bříza oslovil kluby s žádostí o pomoc týmu Sokol Kyjev, o který se nakonec postarala Kometa Brno. Nicméně jsme zůstali v kontaktu, protože pomoc potřebuje řada mladých ukrajinských hokejistů,“ vysvětluje místopředseda Jaroslav Procházka.

Právě on stál za první nabídkou a nyní řešil vše potřebné, aby další skupina našla odpovídající zázemí právě v Chomutově. „Zapojili se naši partneři a ve spolupráci s městem zajistíme všem, co potřebují k tomu, aby u nás mohli bydlet, sportovat, chodit do školy a pracovat,“ naráží člen výkonného výboru na fakt, že s hokejisty dorazily i jejich sestry, maminky a babičky.

Původně avizovaná čtyřiačtyřicetičlenná skupina se rozrostla na 52 osob, tudíž se někteří hráči přesunuli do Klášterce nad Ohří. „Pomohl nám Milan Vacke, který provozuje tamní stadion i s přilehlým ubytováním. Zhruba osm nejstarších kluků tam zůstane, než pro ně vyřešíme ubytování v Chomutově. Variantou může být i přesun k jinému klubu v republice, ale uděláme maximum, aby zůstali v Chomutově,“ přibližuje Jaroslav Procházka.

Na sever Čech přijeli hokejisté ročníků 2005 až 2015 z pěti různých klubů – Družba Charkov, Sďusor Charkov, HC Pridněprovsk, HC Kryžynka a Sojuz Charkov. „Někteří se po téměř čtyřiadvaceti hodinách v autobuse hned po příjezdu ptali, kdy budou moct jít na led,“ prozrazuje jeden ze členů vedení Pirátů. „Někteří kluci museli odjet bez výstroje, kterou se jim postupně budeme snažit zajistit, aby mohli co nejdřív jít na led a aspoň na chvíli zapomenout na hrůzy, co se dějí u nich doma,“ uzavírá následně.