This text will be replaced


Reportáže

Piráti po strhující třetí třetině urvali derby a posunuli se na druhé místo tabulky

Napsal 20.02.2023 Tadeáš Kožený, Miroslav Kučera
C h o m u t o v - Netradičně v pondělí se na ledě ROCKNET ARÉNY odehrálo velké severočeské derby, k němuž do Chomutova zavítalo Ústí nad Labem. Ačkoliv se hosté dostali do vedení, Piráti otočili vývoj utkání a po bravurní třetí třetině, ve které vstřelili hned čtyři branky, se dostali na druhé místo nadstavbové tabulky právě před Slovan.
N12 po 20.2.2023
CHM
5:3(0:1, 1:0, 4:2)
UNL
Chomutov
Běhula – Seemann, M. Žižka, Havel, Váchal, Němec, A. Žižka, Filip – Lukeš, Hübl, Chrpa – Chlouba, Koblížek, Kostourek – Veselý, Mála, Zajíček – Mežnar, Vostiňák, Ekrt – T. Svoboda
Ústí n.L.
Cikánek – Trefný, Záruba, Vacík, Funk, Drtina, Bartoš, Šefl – Bláha, Roubík, Tůma – Kordule, Costa, Kuchynka – Horký, Smola, Damašek – Daniel

Branky a nahrávky

Chomutov
25. Vostiňák, 42. Koblížek (Chlouba), 49. Hübl, 52. Chlouba (Váchal), 57. Chrpa (Zajíček, Lukeš)
Ústí n.L.
16. Kordule, 54. Tůma (Costa, Roubík), 54. Drtina (Vacík, Roubík)

Statistiky

Vyloučení
7:6
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
47:34
Diváci
2610

Shrnutí

Na první velkou šanci ve velkém severočeském derby si diváci v ROCKNET ARÉNĚ museli počkat až na začátek desáté minuty. Ondřej Filip propadl na modré čáře a Pavel Kordule jel sám na Richarda Běhulu. Ten si ale počkal na jeho pohyb a perfektním zákrokem udržel bezbrankový stav. Další důležitý zásah betonem domácí brankář vytáhl proti rychlé střele Martina Tůmy. Piráti pak rozebrali obranu Ústí, ale osamocený Jan Ekrt před prázdnou brankou kotouč netrefil.

V šestnácté minutě se už skóre měnilo ve prospěch Slovanu. Pavel Kordule nabral ve středním pásmu rychlost, prohodil si puk mezi obránci Pirátů a svižnou střelou prostřelil Richarda Běhulu – 0:1. Když se neujala další šance Martina Bláhy, který v úniku nedostal puk za domácího gólmana, tak udeřilo na druhé straně.

Hosté se snažili vyhodit z vlastní třetiny puk, který se ale zapletl mezi nohy hlavnímu rozhodčímu. U volného kotouče byl nejrychleji Jan Vostiňák, který svým premiérovým gólem v dospělém hokeji prostřelil Lukáše Cikánka – 1:1. Od vyrovnávacího gólu uplynulo přesně šestnáct vteřin, když se do puku opřel rozjetý Jakub Chrpa, ale trefil pouze tyč ústecké branky.

V úvodu třetí třetiny dostali Piráti výhodu přesilové hry a nabídnutou příležitost rychle využili. Ihned po vyhraném vhazování se kotouč z hole Romana Chlouby dostal do prostoru před hostujícím brankářem, kde ho za brankovou čáru přes beton Lukáše Cikánka poslal Tomáš Koblížek – 2:1. 

Potřetí se solidně zaplněná ROCKNET ARÉNA radovala po akci domácího kapitána Viktora Hübla. Ten se zmocnil ledabyle odehraného puku a bekhendem prostřelil Lukáše Cikánka – 3:1. Vyloženě opaření hráči Slovanu mohli znovu inkasovat po akci Milana Kostourka, ale jeho efektní stahovačka a následná střela zamířila do vyrážečky Lukáše Cikánka.

Už na 4:1 pak zvyšoval Roman Chlouba, jenž si počkal před brankou na nahození Jakuba Váchala. Zkušeně si ho potáhl a zakončil přesně. Slovan mohl korigovat v netradičně zesílené přesilové hře, kdy zariskoval a odvolal brankáře. Gólu se sice dočkal, ale ten kvůli postavení hostujícího útočníka v brankovišti nemohl být uznán. Přesilová hra tak nadále pokračovala a tentokrát se už hráči Slovanu radovali ze snížení.

Stále v zesílené přesilové hře se po kombinaci dostal k puku Martin Tůma, který ho poslal do rohu pirátské branky – 4:2. Utkání nabralo znovu na tempu a odměnou pro Slovan bylo další snížení za pouhých 24 vteřin. Od modré čáry vypálil Jiří Drtina a kotouč se po odrazu od domácího hráče obloučkem dostal až za záda bezmocného Richarda Běhuly – 4:3.

Piráti znovu odskočili v nabídnuté přesilové hře. Po kombinaci mezi Jakubem Zajíčkem a Františkem Lukešem se kotouč dostal k volnému Jakubu Chrpovi a ten propálil Lukáše Cikánka – 5:3. Ústečtí se ještě se zápasem snažili něco udělat v nabídnuté přesilové hře, zkusili opět risk s odvolaným brankářem, ale Richard Běhula už se překonat nenechal a Piráti tak díky výhře přeskočili Slovan na druhém místě tabulky.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Viděli jsme výborný zápas s vítěznou tečkou v náš prospěch. Všechny poslední zápasy už směřují k play-off a je to na kvalitě znát. Ústí první třetinu využilo šanci, my ne. Chvílí nám trvalo, než jsme se s tím srovnali. Ale trpělivost nám přinesla ovoce a díky produktivitě jsme vyhráli.“

Martin Štěpánek (HC Slovan Ústí nad Labem): „Byl to těžký zápas, ale hráči podali výborný a bojovný výkon, který bohužel na body nestačil. Ve třetí třetině jsme dotahovali náskok soupeře, nevzdali jsme se, za což je potřeba hráče pochválit. Zápas měl skvělou atmosféru.“