Ohlasy po utkání

Jan Vostiňák má premiérovou trefu mezi dospělými. „Obrovské,“ září rodák z Ústí

Napsal 20.02.2023 Kateřina Kundertová, Michal Luxa
Velké severočeské derby, které je už klasicky okořeněné už jenom historickými událostmi, napsalo další zajímavý příběh. Svůj premiérový gól mezi dospělými a zároveň ve druhé lize vstřelil juniorský kapitán Jan Vostiňák, jenž právě z Ústí nad Labem pochází a začínal tam s hokejem.

Piráti měli teď se speciálními zápasy opravdu napilno, jelikož do předehrávky dvanáctého kola druholigové nadstavby nastoupili pouze dva dny po utkání pro chomutovskou porodnici. Skóre čtvrtého vzájemného duelu otevřeli Ústečtí, takže svěřenci Kamila Koláčka museli od šestnácté minuty dohánět.

A o důležité srovnání na prahu prostřední třetiny se postaral právě mladý útočník, když vyjel od pravého mantinelu mezi kruhy a postřelil gólmana hostů kolem lapačky. Oslavu si potom náramně užil. „Neskutečná euforie. Navíc, když to bylo tady – doma v Chomutově. Obrovské. Na jednu stranu mi je líto, že to bylo proti mateřskému klubu, ale jsem rád, že jsem pomohl nám. Nemohl jsem si to lépe načasovat,“ září Jan Vostiňák, jemuž pomohla i malá náhoda.

„Napadal jsem soupeře a šťastně se mi k tomu připletl rozhodčí, takže špatně rozehráli. S pukem jsem se otočil, zavřel oči a nějak to tam poslal,“ popisuje čerstvě devatenáctiletý forvard, který bude mít ve svém vymazleném pokoji na pirátském intru nový kousek do výzdoby. „Myslím, že mi puk vzal Kuba Váchal, ale nevím přesně. Je za můj první ligový gól a první mužský, takže si ho dám někam vysoko na poličku.“

Výraznější pohyby na světelné tabuli se udály až v závěrečné třetině, kdy Chomutovští uprchli do klíčového třígólového vedení, které však Slovan během půl minuty stáhl na rozdíl jediného zásahu. A pokyny koučů? „Neposr*t se,“ směje se. „Trenér říkal, abychom hráli pořád stejně a pořád je napadali. Bohužel jsme dostali gól na 4:3 a byl můj, puk mě trefil do ruky a přes všechny hráče se odrazil až do brány, takže to byla smůla. Hrozné. Důležité ale je, že jsme nakonec urvali tři body,“ upozorňuje juniorský kapitán.

Díky plnému bodovému zisku navíc Chomutovští poskočili na druhou příčku áčkové nadstavby a odsunuli mužstvo z krajského města pod sebe. „Druhé místo je velká paráda. Doufám, že se na něm udržíme a budeme šlapat na prvního,“ přeje si po náročné bitvě. „Byla hodně těžká a plná osobních soubojů, bruslilo se tam a zpátky, ale pro nás je hlavně důležité, že to byla bitva vítězná,“ hlásí.

Radost z vyhraného derby, třech bodů a posunu v tabulce měla v ROCKNET ARÉNĚ kromě celého chomutovského štábu i drtivá většina z 2610 fanoušků, jejichž pozornost si Jan Vostiňák vysloužil při závěrečné děkovačce. „Bylo to výborné. Fanoušci jsou parádní a moc jim děkuju,“ uzavírá.