Reportáže

Piráti porazili Energii v důležité bitvě a dotáhli se na rozdíl tří bodů

Napsala 20.01.2019 Kateřina Kundertová
K a r l o v y V a r y / C h o m u t o v - Piráti porazili ve 37. kole Tipsport extraligy nedaleké Karlovy Vary, na které už ztrácí jenom jednu plnou výhru. Družina Vladimíra Růžičky sice prohrávala, ale Ondřej Buchtela premiérovým zásahem v nejvyšší tuzemské soutěži nastartoval obrat. Během následujících čtyř minut se prosadili ještě další sváteční střelci Petr Koblasa a Jakub Sklenář, kteří zařídili rozhodující rozdíl. V závěru uhájil těsné vedení famózními zákroky Justin Peters.
37.kolo ne 20.1.2019
KVA
2:3(0:0, 1:0, 1:3)
CHM
Karlovy Vary
Novotný – Šenkeřík, Plutnar, Rohan, Sičák, Kovačevič, Kozák, Šafář – Rachůnek, Gríger, Flek – Mikúš, Vlach, Beránek – Černý, Skuhravý, Kohout – Lapšanský, Balán, Gorčík
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Trefný, Knot, Dietz, Valach, Buchtela – Marjamäki, Růžička, T. Svoboda – Raška, Sklenář, Stránský – Tomica, Vantuch, Duda – Koblasa, Huml, Havel

Branky a nahrávky

Karlovy Vary
35. Lapšanský (Vlach, Šafář), 59. Beránek (Balán, Rohan)
Chomutov
46. Buchtela (Duda), 48. Koblasa (Havel), 50. Sklenář (Raška)

Statistiky

Vyloučení
5:7
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:37
Střely zblokované
6:5
Hity
11:8
Vhazování
38:31
Diváci
3822
Rozhodčí
Šír, Hribik – Hlavatý, Klouček

Shrnutí

Úvodní oťukávání narušila karlovarská přesilovka, v níž sice Energie držela pásmo, k vážnějšímu ohrožení se nedostala. To v šesté minutě už to pro Západočechy vypadalo nadějněji, ale Kohoutovu přihrávku v přečíslení dva na jednoho zastavil dobrý obranný zákrok. Na druhé straně obešel Marjamäki na levém křídle jednoho z domácích beků, ale ke smůle Pirátů přestřelil.

Ještě před polovinou zahajovací třetiny se puk nepříjemně odrazil po otočce Skuhravého, ale Černý se k dorážce nedostal. Když si Peters do první sirény poradil s nepříjemnou tečí Lapšanského i Gorčíkovou střelou v závěru po skončení chomutovské přesilovky, svítily po dvaceti minutách hry na kostce nad ledem dvě nuly.

Úvod prostředního dějství patřil Pirátům, jenže Svoboda s Dudou neuspěli a skóre neotevřel ani ve vyložené pozici Dietz, který měl v levém kruhu dost času zamířit, ale minul. Aktivitu svěřenců Vladimíra Růžička otupila série po sobě jdoucích vyloučení, hned v první přesilovce Energie zvonila tyč Petersovy branky po Kohoutově teči.

Karlovarští nevyužili žádnou z početních výhod včetně té sedmivteřinové proti třem Pirátům, a tak mohl jako první skórovat Tomica. Chomutovský kapitán se v jednom z oslabení dostal do úniku na Novotného, jehož však střelou nepřekonal. Podobně dopadli ve výborných pozicích mezi kruhy také Jank s Tomášem Svobodou, které domácí gólman rovněž vychytal. Krátce po Svobodově příležitosti udeřila Energie na druhé straně. Adam Lapšanský nabral ve středním pásmu rychlost, přebruslil na levé straně Valacha a individuální akci zakončil úspěšnou „Forsbergovou kličkou“ – 1:0.

První šanci třetí dvacetiminutovky měli po zkrácené chomutovské přesilovce domácí. Balán to vzal v situaci dva na jednoho na sebe, ale minul stejně jako z protiútoku Marjamäki. V další početní výhodě vyprášil Valach od modré Novotného betony, Piráti se však prosadili po návratu vyloučeného hráče na led. Cestu za obratem nastartoval premiérovou trefou v nejvyšší soutěži Ondřej Buchtela, který po buly sebral kotouč, nabruslil k brance a našel skulinu v Novotného postoji u pravé tyče – 1:1.

Za dvě a půl minut se Havel prosmýkl na pravém křídle podél mantinel a předložil mezi kruhy Petru Koblasovi, jenž trefil přesně odkrytou část karlovarské branky – 1:2. Za další minutu a půl už Piráti vedli o dva góly, když domácí špatně střídali a Raška v přečíslení dva na jednoho přesně našel Jakuba Sklenáře, který prostřelil přesouvajícího se Novotného – 1:3. Tři inkasované góly za čtyři minuty a šest vteřin donutily domácího kouče k oddechovému času. Po něm se ocitl Tomáš Svoboda sám před Novotným, ale byl příliš blízko, aby zakončil přesněji.

Po přesilovkách na obou stranách mohli pojistit chomutovské vedení v 56. minutě Stránský s Raškou, ale střelu prvního z vrcholu levého kruhu Novotný vyrazil a ránu druhého zblokoval obránce do ochranné sítě. Na dramatický závěr zadělala 81 vteřin před třetí sirénou rána v podání Ondřeje Beránka, který z první překonal Peterse – 2:3. Energie hned poté začala hrát power-play, během níž zamkla Piráty v jejich pásmu, ale Justin Peters odolal, takže mohl se spoluhráči slavit čtvrtou venkovní výhru v řadě.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Věděli jsme, jak těžké utkání nás čeká. Myslím, že se nám do něj podařilo velmi dobře vstoupit. Měli jsme lepší pohyb a vytvářeli si převahu, kterou jsme, bohužel, nevyužili gólově. Od druhé třetiny se trochu projevila naše psychická nepohoda, kdy jsme zbytečně kazili hru na kotouči a dali jsme hostům šanci se do utkání vrátit a vytvořit si několik šancí, ve kterých nás výborně podržel Filip Novotný. I přesto se nám podařilo vstřelit první gól a měli jsme zápas ve svých rukách, bohužel, nešťastným buly ve třetí třetině se zápas zlomil a my jsme poté tu pětiminutovou pasáž prostě nezvládli v hlavě a nechali hosty odskočit. Hráči na ledě nechali všechno, bojovnost byla vidět od všech hráčů. Musíme se trošku uklidnit v hlavách, na hokejkách, a vrátit se k tomu hokeji, který jsme praktikovali, když jsme získávali body. Musíme zvednout hlavy a dál pracovat. Máme to zase ve svých rukách a připravíme se na páteční utkání.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Předpokládali jsme, že to bude bojovné utkání a moc krásy nepřinese, v takovém duchu utkání taky víceméně proběhlo. Musím říct, že po pátečním výkonu, kdy jsme nehráli vůbec dobře, proběhl v kabině meeting. Nějaké věci jsme si vyříkali a věděli, o co hrajeme. Všichni hráči, počínaje gólmanem až po posledního hráče, dali do zápasu všechno – srdce, bojovnost. Místy jsme i měli lehčí převahu, je jen škoda, že jsme v určitých pasážích nedokázali vsítit branku. I za stavu 0:1 jsme před třetí třetinou věřili, že dokážeme bodovat. Nebyli jsme horším týmem a smekám před naším mužstvem, že to nezabalilo. Chtěli jsme hrát aktivně a domácí jsme zatlačili, ti nám pak svou hrou nabídli nějaké chyby, které jsme v brejkových situacích zahráli parádně. Z naší strany velká spokojenost, obrovský dík a pochvala do šatny.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov