Ohlasy po utkání

„Nejtěžší? Odehrávat puky pod tlakem a bruslit pozadu,“ prozradil zaskakující bek Jan Vostiňák

Napsal 22.12.2022 Michal Luxa
K poslednímu střetnutí roku 2022 cestovali Chomutovští ještě severněji, konkrétně do Jablonce nad Nisou. Kádr Pirátů sužovala marodka a nedostatečný počet obránců, a tak se mezi ně musel zasunout Jan Vostiňák. Věkem ještě juniorský útočník netradiční premiéru zvládl a mohl se radovat z vítězného duelu ve druhé lize.

V posledních dnech muselo trenérské duo Koláček–Martínek reagovat na početnou marodku. Pirátské mužstvo bylo zasaženo hlavně mezi obránci, a tak přišlo nečekané rozhodnutí. Na pozici beka se přesunul Jan Vostiňák.

„Byla to premiéra. O tom, že nastoupím na pozici obránce jsem se dozvěděl asi tři hodiny před zápasem, takže jsem skoro nestihl být ani nervózní. Nějak jsem to odehrál,“ ulevil si. „Hlavně jsem to klukům nechtěl pokazit a musel jsem rychle rozehrávat puky. Snad se mi to povedlo a budu doufat, že mi trenéři příště dají lepší místo než na beku,“ doplnil s úsměvem ve tváři.

Vedle netradičního „obránce“ nastupoval nejzkušenější muž defenzivní řady. Michal Žižka celé střetnutí Jana Vostiňáka povzbuzoval a předával mu rady. „Určitě, protože mi pomáhal a říkal mi, jak to mám posouvat. Takže to nějak šlo,“ kvitoval juniorský útočník.

Obranné řady má v Chomutově na starosti bývalý řízný zadák Petr Martínek, který na dopoledním tréninku zkoušel teprve osmnáctiletého útočníka. „Už na předzápasovým tréninku jsem byl také na beku, takže jsem trochu počítal, že by se možná mohlo něco stát a najednou to přišlo,“ prozradil.

Jelikož Jan Vostiňák nastupuje na pozici útočníka, měl trochu proti soupeřům výhodu. Vždyť sám ví, jak by se v některých situacích zachoval. „Trochu ano, ale kluci z Jablonce byli více techničtější, takže se mi to lépe četlo a bránilo,“ reagoval.

„Nejhorší pro mě bylo rozehrávat puky pod tlakem a vyvážet je z pásma. Kluci, kteří to hrají déle, tak vědí, jak se útočník zachová. Hrál jsem to poprvé, tak jsem to měl trochu těžší, ale nějak jsem se s tím popasoval,“ hledal největší nedostatky ve své hře.

Že útočníci nejsou moc zvyklí bruslit pozadu, potvrdil také v samotném rozhovoru Jan Vostiňák. „Bruslení pozadu mi moc nejde, tak jsem musel jezdit více popředu. Ale nějak jsem to zvládl,“ zamyslel se rodák z Ústí nad Labem.

Ledová plocha v Jablonci na Nisou patří k nejmenším ve druhé lize, což zejména pro obránce je mnohem těžší. Zejména pak pro útočníka, jenž zaskakuje na pozici beka. Sám osmnáctiletý Pirát přiznal, že musel být ještě více ostražitý. „Trochu ano, protože na ledě bylo víc kontaktů a hokej je pak o něco rychlejší,“ potvrzoval.

A kam vítěznou premiéru na pozici obránce zařadí? „Zápas zařadím k vítězným, ale hlavně k těžkým, protože premiéra na beku je těžká pro člověka, který hraje celý život útok,“ přibližoval.

Že by se z Jana Vostiňáka stal druhý Jakub Matai, který je v chomutovském celku zatím jediným univerzálem. „Asi si dokážu představit, že přijde další záskok na pozici obránce. Ale vím, že trenéři vědí, že hraji vždycky útok a snad se to opakovat už nebude,“ uzavřel sympatický útočník.