Preview k zápasu

Kvalifikace pokračuje venku, na „apríla“ se Piráti představí na ledě Hvězdy Praha

Napsal 31.03.2022 Michal Novotný
C h o m u t o v - V pátek 1. dubna od 18:00 rozehrají svěřenci Petra Martínka svůj druhý kvalifikační duel, tentokrát s vítězem pražského přeboru, Hvězdou Praha. Piráti budou chtít navázat na domácí vítězství s Mělníkem a přidat do tabulky další tři důležité body. Pokud nebudete moct dorazit na Hvězdu, určitě si pusťte Pirátské studio s hostem Janem Svobodou.

Hvězda bude usilovat o první body v kvalifikaci o druhou ligu

Pražský celek bude chtít napravit nepovedený vstup do kvalifikace, kdy v prvním kole prohrál na ledě HC Junior Mělník. V letošní sezóně zaznamenala Hvězda pouze dvě soutěžní porážky v základní části soutěže. Play-off pak prošla bez ztráty kytičky a další již avizovaná porážka tedy přišla až v kvalifikaci s Mělníkem. Piráti naproti tomu postupnými kroky kráčejí za svým sezónním cílem a tím je postup do druhé ligy. Dosud na své cestě neztratili jediný zápas a naplňují své ambice.

Za Hvězdu Praha v základní části nastoupilo rovných deset hráčů, kteří měli průměrně jeden a více kanadských bodů na zápas, což svědčí o slušné ofenzivní síle týmu. V brance se prostřídali celkem čtyři gólmani, z nichž suverénně největší porci minut odchytal Vojtěch Vokatý s na krajskou soutěž působivým průměrem 2,3 obdržené branky na zápas.

brankářobránceútočník
Vojtěch Vokatý

Marek Šonský

Benjamín Velas

624  odch. minut, 2,30 G/Z15 (8+7)20 (9+11)

Poslední zápas obou soupeřů se odehrál před pětadvaceti lety

Oba celky na sebe narazily naposledy ve druhé lize 1996/97, kdy tehdejší KLH Chomutov přehrál celek s názvem HC Praha v obou zápasech základní části. Nejprve se v Praze radovali Chomutovští z vítězství 4:2, kdy jednu z branek KLH vstřelil dnešní vedoucí mužstva Pirátů Martin Jor. Doma pak Chomutov zvítězil ještě přesvědčivěji, a to 6:2.

KLH CHOMUTOV – HC PRAHA 6:2
Branky za domácí: D. Branda 2, Baran, Větrovec, Pokorný, Matějka

Piráti se s Hvězdou Praha utkali i v letošní sezóně v rámci extraligy dorostu. První vzájemný duel v sezóně pro sebe sice získali Pražané, nicméně v dalších pěti zápasech brali body za vítězství již výhradně mladí Piráti.

Postavení obou soupeřů po základní části krajských soutěží

Chomutov
Hvězda Praha
1. místo (60 bodů)pozice1. místo (38 bodů)
220:53skóre93:40
20-0-0-0bilance12-0-2-2

Chomutovští na úvod kvalifikace porazili Mělník, Hvězda na jeho ledě pro změnu padla

Dvě třetiny drželi hráči Junioru v čele s výborným Cháberou v brance s domácím favoritem krok a ztráceli pouze dva góly. Ve třetí třetině se již projevila jak zkušenost, tak i šíře kádru a Piráti na svém ledě zvítězili před letošní domácí nejvyšší návštěvou přesvědčivě 6:1. O branky Chomutova se podělilo rovným dílem šest střelců, Michal Žižka přidal ke gólu navrch ještě dvě asistence a byl tak v tomto zápase nejproduktivnějším hráčem. V brance se velmi dobrým výkonem prezentovala stálice domácích Miroslav Hanuljak.

Pražská Hvězda má za sebou také vstup do kvalifikace v podobě zápasu s Mělníkem. Oproti Pirátům ale svůj zápas nezvládla. Proti oslabenému soupeři, který nastoupil pouze se dvěma pětkami, nakonec neuspěla a odjela z města na soutoku dvou našich největších řek s porážkou 2:4. Branky Pražanů vstřelili Jan Slavík a Lukáš Procházka.

PIRÁTI CHOMUTOV – HC JUNIOR MĚLNÍK 6:1 (2:0, 0:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 4. Řezníček (Kostourek), 17. Chlouba (Kůs, Žižka), 42. Žižka, 43. Mála (Chlouba, Žižka), 53. Kostourek (Chrpa, Mežnar), 59. T. Svoboda (Charousek) – 55. Novotný.
Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 2:0 Střely na branku: 47:36.


Sestava Pirátů: Hanuljak – Ferbas, Charousek, Petrásek, Žižka, Bártek, Hartman, Novák – Josef Rindoš, Kůs, Chlouba – Chrpa, Mežnar, Huňady – Freiberg, Řezníček, Kostourek – Jaroš, T. Svoboda, Mála – D. Šilar.

HC JUNIOR MĚLNÍK – HVĚZDA PRAHA 4:2 (2:2, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Vernek (Šubrt), 20. Novotný, 23. Novotný (Stinka) 23. Vernek (Šubrt, Kapoun) – 6. Slavík (Klepáček), 13. Procházka (Velas, Čmejla).
Vyloučení: 5:5.  Bez využití: 0:0. V oslabení: 0:0.

Sestava Hvězdy: Vokatý – Šonský, Zemčenkov, Grim, Chvála, Adam, Chládek – Velas, Veverka, Klečka, Hradil, Procházka, Cvikl, Čmejla, Hlaváč, Slavata, Nacházel, Slavík, Klepáček, Nedvěd.

Roman Chlouba je v sezóně jednoznačně nejproduktivnějším Pirátem 

Ve čtyřech zápasech vyřazovacích bojů zaznamenal Roman Chlouba úctyhodných třináct kanadských bodů a v prvním zápase kvalifikace na tuto bilanci navázal gólem. Obráncem s aktuálně nejlepší bilancí je Michal Žižka, který odehrál play-off s bilancí třinácti plusových bodů do statistiky účasti na ledě a zároveň byl nejproduktivnějším chomutovským hráčem proti Mělníku, když zaznamenal branku a dvě přesné přihrávky. Bohužel ale proti Hvězdě nebude moci nastoupit kvůli automatickému trestu na jedno utkání díky trestu ve hře, který obdržel v souboji se Středočechy. V brance nadále potvrzuje roli jasné jedničky Miroslav Hanuljak, který se v zápase s Juniorem blýskl úspěšností zákroků 97,22%.

brankář obránceútočník

Miroslav Hanuljak

Michal Žižka

Roman Chlouba
60 odch. minut3 (1+2)1 (1+0)
1,00 gólu/zápas25 tr. minut 0 tr. minut

TOP foto: www.hokejhvezda.cz