This text will be replaced


Reportáže

Premiérové sklouznutí pod kotel: Piráti díky povedenému závěru porazili Tábor

Napsal 15.08.2023 Eliška Ratiborská, Tadeáš Kožený
Ve třetím přípravném utkání přivítali Piráti v ROCKNET ARÉNĚ neoblíbeného soupeře z Tábora. První třetina jim vyšla na jedničku, když se po brankách Tadeáše Svobody a Jakuba Chrpy dostali do dvoubrankového vedení. Táborští ale ve druhém dějství srovnali krok díky dvěma slepeným gólům Ondřeje Šulka a Lukáše Práška. Svěřenci Martina Pešouta přesto stav ve třetí třetině znovu převážili na svou stranu a po dalších třech gólech definitivně rozhodli o vítězství. Dva góly v zápase vstřelili Jakub Chrpa a Tadeáš Svoboda.
přát. út 15.8.2023
CHM
5:2(2:0, 0:2, 3:0)
HTA
Chomutov
Horák – Březák, Kadeřávek, Záruba, Seemann, Havel, Váchal, Filip, Petrásek – Lukeš, Hübl, T. Svoboda, Kostourek, Eret, Zajíček, Mála, Koblížek, Chrpa, Veselý, Putz, Príhoda
Tábor
Dvořák – Plášil, Hubata, Čížek, Jáchym, Horáček, Černý – Krliš, Zadražil, Severa, Kulek, Korkiakoski, Seidl, Prášek, Dančišin, Zíb, Duda, Zayml, Nevšímal

Branky a nahrávky

Chomutov
4. T. Svoboda, 11. Chrpa (Hübl, T. Svoboda), 54. Chrpa (Kostourek), 57. T. Svoboda, 60. Lukeš (Hübl, T. Svoboda)
Tábor
25. Šulek (Korkiakoski, Plášil), 26. Prášek (Dančišin, Horáček)

Statistiky

Vyloučení
4:3
Využití
2:0
V oslabení
1:0
Střely na branku
29:36
Diváci
989
Rozhodčí
Hlinka – Goltsch, Tichý

Shrnutí

Piráti vstoupili do utkání aktivněji, což se projevilo už ve dvaadvacáté vteřině, když František Lukeš zkoušel protlačit kotouč nahozením od modré čáry za záda Tadeáše Dvořáka. Následovala přesilovka hostů, tu se jim však nedařilo využít, a tak si to vzali na starost Chomutovští. V čase 03:03 vypíchl Tadeáš Svoboda puk hostujícímu obránci a udělal tak radost domácím fanouškům, když mířil v závěru oslabení přesně mezi brankářovy betony – 1:0.

O minutu a půl později se dostal do nadějné šance Milan Kostourek, ale Tadeáš Dvořák měl vyrážečku připravenou. Tentýž hráč zabránil neštěstí odpálením puku do bezpečí na druhé straně hřiště o několik minut později, když se Adamu Horákovi zamotal puk mezi nohy a doklouzal pak až před prázdnou bránu.  

Za další chvíli projel Jakub Zajíček přes celé hřiště, jenže na konci jeho cesty jen zacinkala tyčka. Šťastnější byl ale Jakub Chrpa přesně po jedenácti minutách hry. Viktor Hübl v přesilovce podržel kotouč a přesně mu přihrál před prázdnou branku – 2:0.

Začátek druhé třetiny odpálil Karel Plášil tvrdou ranou, Adam Horák ale puk udržel ve výstroji. V pětadvacáté minutě už se Tábor poprvé radoval. Markus Korkiakoski podržel puk na hokejce a počkal, až před bránu najede Ondřej Šulek, který mířil přesně.  A hned o necelou minutu později už slavili vyrovnání po trefě z první Lukáše Práška, která vznikla z podobné situace jako první gól Tábora – 2:2.

Vedení se pokoušel získal Milan Dančišin v osmadvacáté minutě, k prospěchu Pirátů však neúspěšně. Na druhé straně zkoušel štěstí Jakub Veselý, ovšem také neskóroval a poměr gólů tak zůstal vyrovnaný.

Poslední část hry hosté od začátku viděli jako příležitost k obratu. Nejdříve se dostal k odraženému puku mezi kruhy Milan Dančišin, ale Adam Horák pirátskou svatyni uchránil. Stejně tomu bylo i o chvíli později ve skrumáži před brankou. V polovině třetí třetiny už byl pro změnu v tlaku spíše Chomutov a Tábor ke střelám takřka nepouštěl.

V čase 53:54 propluli Piráti opět do vedení, když se prosadil Jakub Chrpa, který se vynořil sám na levém kruhu a procedil puk za záda hostujícího gólmana. Chuť domácích se tím ještě zvětšila a o dvě minuty později přidal svou druhou branku zápasu rychlou střelou pod vyrážečku Tadeáš Svoboda – 4:2. Poslední slovo zápasu a tóny písničky Pátá si připsal František Lukeš v přesilové hře, díky čemuž Piráti oslavili vítězství – 5:2.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Myslím si, že to bylo kvalitní utkání z obou stran. První třetina byla z naší strany dobrá, podržel nás tam gólman. Děláme zbytečné chyby v defenzívě, na tom budeme muset zapracovat, protože doopravdy těch chyb je tam zatím spoustu. Musím pochválit mužstvo, že se nepoložilo, když nám druhý gólman něco chytil, ale hráli pořád trpělivě a díky tomu jsme vyhráli. Dobré to bylo.“

Tomáš Matušík (HC Tábor): „Prohráli jsme, domácím gratuluju. Myslím, že to zápas na 5:2 nebyl, ale domácí dali pět gólů, projevila se jejich zkušenost. Je to příprava, srpnový hokej, těžký led a kombinace na tom vázla, ale domácí samozřejmě měli stejné podmínky. Za stavu 2:2 jsme mohli odskočit, měli jsme nějaké šance, ale nedali jsme a dostali jsme góly. Jedeme dál a máme se z čeho poučit. Nedělal bych z toho nějaké velké závěry, je to zkrátka srpnový hokej.“