This text will be replaced


Reportáže

Piráti úvodní semifinále prohráli v čase 59:59, Znojmo se ujalo vedení

Napsal 02.04.2023 Petra Matůšová, Kateřina Kundertová
Piráti v prvním semifinále druhé ligy podlehli Znojmu na jeho ledě, když inkasovali neuvěřitelně v čase 59:59. Chomutovští byli dvě třetiny vepředu a drželi si náskok, jenomže se jim nepovedlo závěrečné dějství. Znojemští na jeho začátku srovnali a pak rozhodli o zisku prvního bodu. Série pokračuje v pondělí 3. dubna.
SF1 ne 2.4.2023
APT
4:3(0:2, 1:1, 3:0)
CHM
Znojmo
Žajdlík – Stránský, Tejnor, Mareš, Sedláček, J. Jenáček, Zukal, Remta – Sklenář, Hruška, Köver, O. Svoboda, Kotrba, Beránek, Pigl, Adámek, Nižnikov, Špaček, Čermák, Šťovíček, Tomáš Svoboda
Chomutov
Běhula – Matai, Němec, Havel, Filip, M. Žižka, Váchal, F. Hynek – Lukeš, Hübl, Tadeáš Svoboda – Vrhel, Koblížek, Chrpa – Kostourek, Mála, Veselý – Zajíček, Chlouba, Ekrt – Mežnar

Branky a nahrávky

Znojmo
32. Adámek (Sklenář, Šťovíček), 44. Tomáš Svoboda (Hruška, Šťovíček), 46. Beránek (Čermák, Köver), 60. Jenáček (Tomáš Svoboda, Hruška)
Chomutov
6. Chrpa (Hübl, Matai), 19. Hübl (Chrpa, Tadeáš Svoboda), 36. Lukeš (Tadeáš Svoboda, Hübl)

Statistiky

Vyloučení
5:6
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
31:18
Diváci
2286
Rozhodčí
Grygera, Šico – Bubela, Bezděk

Shrnutí

Na znojemském ledě se hrál před bouřlivou kulisou svižný hokej od prvních minut a navíc hráči obou týmů se nebáli jít velmi brzy do strkanic a tvrdších zákroků. Chomutovu sedl divočejší start lépe a v početní výhodě otevřel účet duelu, když Jakub Chrpa dostal až příliš volného prostoru před brankovištěm – 0:1. Hosté tak Orly dokonale zaskočili a své dílo mohli dokonat v další přesilovce, při ní však defenzívě unikl Jan Hruška, který sice Richarda Běhula nepřekonal, ale při zakončení byl faulován. Díky tomu byly síly na ledě opět vyrovnány. Znojmo se začalo postupně tlačit více do útoku, ale naráželo na dobře zformovanou obranu Chomutova a vlastní nervozitu při střelbě.

V závěru třetiny se opět vylučovalo na obou střídačkách, ale hra v pozměněném počtu hokejistů s sebou nepřinesla žádnou změnu. Ta přišla až po návratu hříšníků na led a znovu udeřili Piráti – z hodně ostrého úhlu překvapil gólmana Viktor Hübl – 0:2. Krátce po druhé brance Chomutova byl zápas přerušen kvůli problémům s ledovou plochou a hráči minutu před koncem první periody odjeli předčasně do kabin.

Po téměř půlhodinové pauze se mantinely znovu rozduněly a Orli začali početní výhodou. Po odehrání zbývající minuty z první části si týmy prohodily strany a bleskově odstartovalo druhé dějství. 

Rozhodčí i nadále pokračovali v trendu častého vylučování a Piráti ve svých výhodách opravdu zle zatápěli, blízko třetímu úspěchu byl František Mála. Domácí fandové hnali své barvy do útoku, ale Znojemští byli stále jako opaření. Zlom přišel až krátce po polovině duelu. Lukáš Adámek umazal nulu na domácí straně po střele, která Běhulovi trochu překvapivě propadla za záda – 1:2. Orli po gólovém impulzu výrazně ožili a blizoučko k vyrovnání byl po rychlém výpadu Jakub Jenáček, v zakončení ale trefil pouze hruď připraveného maskovaného muže Chomutova.

Znojemské naděje byly zase velmi brzy zchlazeny. Zmatků před domácí jedničkou dokázal perfektně využít František Lukeš a odražený kotouč zametl do znojemské sítě – 1:3. Orli mohli vzápětí opět snížit, po faulu na Martina Šťovíčka bylo nařízeno trestné střílené, a toho se ujal právě bývalý Pirát, se zakončení však otálel a z blízkosti trefil jen připravenou výstroj gólmana. Ani závěrečná početní výhoda domácím příliš štěstí nepřinesla, a tak si její kratší část přenesli i do třetí třetiny.

Krátce po návratu z šaten při doznívající výhodě orazítkoval Tomáš Svoboda tyč chomutovské svatyně. Orli díky dalšímu trestu pro soupeře pokračovali v tlaku, snížení doslova viselo ve vzduchu a vzal ho na svá bedra Tomáš Svoboda, jenž dostal nabito do prostoru kruhu a neomylně napálil kotouč za záda přesouvajícího se brankáře – 2:3. Jihomoravané opět neskutečně ožili a hnáni tribunami dočkali se velmi rychle vyrovnání. Petr Beránek se radoval z velmi podobného gólu jako v první třetině hostující celek – z ostrého úhlu po odrazu kotouče znovu trochu překvapivě skončil za brankovou čárou – 3:3.

Hra se v dalších minutách trochu uklidnila, na obou týmech bylo znát, že nechtějí udělat chybu. Blízko vedení byli Orli po střele Jakuba Kövera z mezikruží, na druhé straně kluziště zase Matěj Žajdlík vytáhl skvělý zákrok proti zakončujícímu Ondřeji Filipovi, který zůstal před znojemským gólmanem naprosto osamocen. Minuty rychle ubíhaly, stav 3:3 stále svítil na časomíře a napětí bylo všudypřítomné. A pak se stalo něco neskutečného – vteřinu před koncem základní hrací doby propálil vše, co mu stálo v cestě Jakub Jenáček – 4:3.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (Aptec Orli Znojmo): „Chomutov hrál od začátku ze zabezpečené obrany a čekal na nás. My tam měli tři hloupé fauly, dva z toho v útočném pásmu. Nemůžeme jim potom v přesilovkách nechat prostor, Lukeš s Hüblem jsou na ty přesilovky neuvěřitelní hráči, umí to sehrát. Dostali jsme z toho dva góly. K tomu závěru opravdu nevím, kdo píše takový scénář.“

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Byl to těžký zápas. Ukázalo nám to realitu, jak je Znojmo opravdu našláplý. Ale myslím si, že jsme to rozehráli velice dobře, drželi jsme se systému, oni s ním měli problém, nejsou na to úplně zvyklí samozřejmě. Vedli jsme, jenže bohužel jsme to nezvládli. Za mě hlavně teda druhou třetinu, kdy jsme povolili. Pořád je to první bod, musí získat tři a ve druhém zápase se s nimi o to porveme znovu.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov