Preview k zápasu

V neděli Pirátům startuje na jižní Moravě semifinále, čeká je dosud suverénní Znojmo

Napsal 01.04.2023 Michal Novotný
Zatímco Chomutovští se probojovali do série s Orly přes dramatickou sérii s Příbramí, Znojemští naplnili roli favorita beze zbytku a v play-off zatím neztratili jediný zápas. Naposledy to ve čtvrtfinále odnesl tým z Valašského Meziříčí. Dvojzápasem v neděli 2. dubna a následně i v pondělí 3. dubna bude série zahájena na ledě znojemských Orlů. Starty obou duelů jsou stanoveny na 18:00.

Připomeňte si pozápasové studio po konci čtvrtfinálové série

Piráti se na postup do semifinále nadřeli, Znojmu stačily tři zápasy

Chomutov vybojoval vítěznou sérii s Příbramí

Ostražitost některých komentátorů po první drtivé výhře nad Baníkem se ukázala být na místě. Středočeši sérii otočili a byli deset minut od postupu. Na konci čtvrtého duelu ale zabrali svěřenci Kamila Koláčka a Petra Martínka a dvěma brankami Stanislava Vrhela otočili utkání ve svůj prospěch. V pátém rozhodujícím souboji Piráti na domácím ledě před rekordní návštěvou sezóny hosty z Příbrami přehráli a po vítězství 4:1 nakonec postoupili do semifinálových bojů se Znojmem.

PIRÁTI CHOMUTOV – HC BANÍK PŘÍBRAM 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Vrhel (M. Žižka), 17. Matai (Lukeš, T. Svoboda), 36. Hübl (Lukeš, Němec), 60. Vrhel (Kostourek) – 25. Gengel (Kafka, Eret).
Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. Střely na branku: 23:29. Diváci: 3002.

Sestava Pirátů: Hanuljak – Matai, Němec, Havel, M. Žižka, Seemann, Váchal, Filip – Svoboda, Hübl, Lukeš – Chrpa, Koblížek, Vrhel – Zajíček, Mála, Kostourek – Veselý.

Orli sfoukli soupeře z Valašského Meziříčí 3:0 na zápasy

Jihomoravský celek po úspěšně zvládnutém osmifinále nastoupil proti Bobrům z Valašska zhurta a první duel zvládl favorit pohodlně 7:0. V nastoleném trendu se nesla celá série, která skončila v nejkratším možném čase a s jednoznačným celkovým skóre 18:1 pro Znojmo. Loňský účastník mezinárodní Bet-at-home Ice Hockey League potvrdil, že je od začátku sezóny horkým adeptem na postup do Chance ligy.

ORLI ZNOJMO – HC BOBŘI VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 32. Mareš (Köver), 33. Hruška (T. Svoboda, Mareš), 38. Špaček (Remta, Adámek), 51. Šťovíček (Stránský, Špaček), 53. T. Svoboda (Hruška, Sklenář).
Vyloučení: 5:1. Využití: 0:0. dIVÁCI: 1534.

Sestava Orlů: Groh – Stránský, Tejnor, Mareš, Sedláček, Jenáček, Zukal, Remta – Sklenář, Hruška, Köver, O. Svoboda, Kotrba, Beránek, Pigl, Adámek, Nižnikov, Špaček, Čermák, Šťovíček, T. Svoboda.

Statistiky obou soupeřů v dlouhodobé části

ChomutovZnojmo
2. místo (97 bodů)pozice1. místo (111 bodů)
214:125skóre226:63
29-3-4-8bilance35-2-2-1
Viktor Hübl 64 (24+40)nejproduktivnější hráčMartin Šťovíček 69 (36+33)
Jakub Chrpa 32 gólůnejlepší střelecMartin Šťovíček 36 gólů

Statistiky obou soupeřů v aktuálním play-off

ChomutovZnojmo
9 zápasů / 6 vítězstvízápasová bilance6 zápasů / 6 vítězství
40:21skóre36:7
2365 divákůprůměrná domácí návštěva1284 diváků
Viktor Hübl 15 (6+9)nejproduktivnější hráčMartin Šťovíček 15 (7+8)
Milan Kostourek 6 gólůnejlepší střelecMartin Šťovíček 7 gólů

Poslední vzájemný zápas obou týmů se odehrál před více než dvanácti lety

Oba celky na sebe naposledy narazily v lednu roku 2011 v rámci osmatřicátého kola první ligy. Piráti tehdy ukončili Orlům dvouměsíční domácí sérii bez porážky. Přes znojemskou střeleckou převahu si hokejisté z Krušných hor odvezli výhru 5:2. O dvě branky se postaral Tomáš Slovák.

ORLI ZNOJMO – PIRÁTI CHOMUTOV 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 32. Rangl (Staněk, Štach), 40. Podešva (Lattner, Lev) - 13. Slovák (Hruška), 18. Skořepa (Jíra), 24. Slovák (Jíra), 34. Bombic (Kántor, Skořepa), 43. Kús (Havíř).
Vyloučení: 10:12. Využití: 2:4. Střely na branku: 34:22. Diváci: 1551.

Sestava Orlů: Kacetl - Novák, Pláněk, Štach, Pospíšil, David, Klimeš, Rangl - Říha, Beroun, Trojan - Orsava, Staněk, Jarůšek - Lattner, Podešva, Lev - Bartoš, Rajnoha, Komínek.

Sestava Pirátů: Hanuljak - Kántor, Bombic, Havíř, Slovák, Mucha, Rutta - Kuběna, Kraft, Hruška - Jíra, Skořepa, Hřebejk - Novák, Zucker, Kůs - Radulay, Chlouba, Hrdel.

Zajímavosti nadcházející série

V dresu Pirátů se objeví hned dva hráči, kteří zažili i poslední vzájemný duel obou klubů. Jedná se o nestárnoucího Miroslava Hanuljaka a pak také o Romana Chloubu. Radek Havel v dresu Znojma dokončoval sezónu 2014/2015, kdy si v tehdejší rakouské mezinárodní soutěži EBEL zahrál v jednom týmu se současným trenérem Jiřím Berounem. Naproti tomu na soupisce jihomoravského celku se nachází hned několik hokejistů, kteří si v minulosti zahráli i v pirátském dresu. Jsou to Vojtěch Kloz, Dominik Tejnor, Martin Šťovíček a Tomáš Svoboda. Tři roky nastupoval za chomutovskou mládež také slovenský útočník Jakub Köver.

Jak si vedou Piráti v osobních statistikách v probíhajícím play-off?

Do branky ve třech duelech nastoupil Richard Běhula a dařilo se mu na výbornou. Nicméně v době jeho nemoci zaskočil zkušený Miroslav Hanuljak a Běhulu zatím zpět do brány nepustil. Hanuljak disponuje průměrem 2,17 inkasované branky na zápas a úspěšností zásahů přes 91 %. Obráncům stejně jako v dlouhodobé části zatím vévodí Jakub Matai, který vstřelil jednu branku a na osm dalších přihrál. Produktivitu útočníků vede kapitán Viktor Hübl s patnácti kanadskými body za šest branek a devět nahrávek. Šest branek vstřelili ještě Stanislav Vrhel a Milan Kostourek.

brankář obránceútočník

Miroslav Hanuljak

Jakub Matai

Viktor Hübl
360 odch. minut9 (1+8)15 (6+9)
2,17 gólu/zápas6 tr. minut10 tr. minut

Top foto převzato z FB HC Aptec Orli Znojmo

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov