This text will be replaced


Reportáže

Piráti naskočili do čtvrtfinále ve velkém stylu, rekordní výhrou v play-off porazili Příbram

Napsal 22.03.2023 Michal Dorinský, David Panuška
Piráti odstartovali čtvrtfinále druhé ligy na domácí půdě opravdu neobvyklou výhrou. Proti neoblíbené Příbrami sice od třetí minuty ztráceli, ale do konce první periody ještě otočili. Poté se rozjel dvanáctigólový kolotoč, který ukončil zápas na stavu 14:1. Jedná se o nejvyšší výhru Pirátů v historii v play-off. Šest bodů posbíral František Mála, první seniorský hattrick zapsal Tadeáš Svoboda a s nulou na kontě zakončili zápas pouze čtyři borci.
ČF1 st 22.3.2023
CHM
14:1(2:1, 7:0, 5:0)
PRI
Chomutov
Hanuljak – Němec, Matai, Seemann, Havel, Váchal, M. Žižka, Petrásek – Chrpa, Hübl, T. Svoboda – Kostourek, Chlouba, Vrhel – Zajíček, Mála, Koblížek – Ekrt, Veselý, Mežnar
Příbram
Šorf (27.–40. a od 46. Jiroušek) – Vinš, Zedek, Havlín, Grubner, Patzelt, Saňa, Zdeněk – Furch, Dragoun, Bečvář, Brzák, Josefus, Eret, Hasman, Pinkas, Bednařík, Kafka, Gengel

Branky a nahrávky

Chomutov
3. T. Svoboda (Němec, Hübl), 17. Kostourek, 22. Hübl (Matai), 27. T. Svoboda (Mála, Němec), 29. Kostourek (Mála), 30. T. Svoboda (Hübl), 32. Chrpa (Havel), 33. Zajíček (Matai, Hübl), 36. Chrpa (Váchal, T. Svoboda), 42. Veselý (Kostourek, Vrhel), 43. Zajíček (Mála, Němec), 46. Koblížek (Mála, Seemann), 49. Vrhel (Kostourek, Mála), 55. Seemann (Němec, Mála)
Příbram
3. Zdeněk (Gengel, Kafka)

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
5:0
V oslabení
1:0
Střely na branku
64:23
Diváci
1863
Rozhodčí
Šperl, Zeliska – Maňák, Teršíp
Vyšší tresty
Patzelt trest ve hře a Dragoun (oba Příbram) 5 minut a do konce utkání

Shrnutí

Začátek utkání v žádném případě neodpovídal konečnému výsledku. V čase 02:12 vyvezl z vlastního obranného pásma kotouč Petr Kafka. Puk posunul na pravou stranu Ladislavu Gengelovi, který jej přes šířku hřiště předložil Davidu Zdeňkovi. Ten se ve více než slibné pozici nemýlil, a tak Miroslav Hanuljak poprvé a naposledy v zápase kapituloval – 0:1.

To brankáři na druhé straně měli pernější den. O necelou půlminutu později bylo totiž srovnáno. Viktor Hübl poslal kotouč do jízdy Štěpánu Němcovi, který ještě přihrávkou pod sebe vylepšil palebnou pozici Tadeáši Svobodovi, pro kterého nebylo problém srovnat na 1:1. V závěru první třetiny hráli Piráti ve čtyřech. Hrdinou tohoto oslabení se stal Milan Kostourek, který úspěšně zakončil únik stylovou bekhendovou kličkou – 2:1.

Do druhé třetiny si Chomutov pro změnu přinesl početní výhodu, nicméně ne a ne se prosadit. Iniciativu převzal v čase 21:33 Viktor Hübl a tři vteřiny před návratem hostujícího hříšníka propálil brankáře Šorfa – 3:1. Toho poprvé z klece vyhnal v čase 26:16 Tadeáš Svoboda, který přebruslil celou obranu Baníku a našel vhodné místo mezi lapačkou a levým betonem gólmana – 4:1.

Tím však gólové hody v druhé třetině neskončily. Právě naopak. Petr Jiroušek se v kleci ohřál něco málo přes dvě minuty a už lovil kotouč ze své branky. Příbram totiž chybovala v rozehrávce a odražený puk po přihrávce od Františka Mály uklidil pod víko Milan Kostourek – 5:1. O necelou minutu později bylo pro Příbramské ještě hůře. Ze středního pásma vyrazil na zteč Tadeáš Svoboda a po vymetení pravého rohu branky hostů po právu oslavil hattrick – 6:1.

Druhá polovina zápasu se nadále odehrávala v pirátské režii. V čase 31:21 rozjel akci zpoza vlastní branky Radek Havel. Jeho zakončení se ještě neujalo, připraven k dorážce byl však Jakub Chrpa, pro kterého nebylo překonání ležícího Jirouška problémem – 7:1. Chomutovu se dařilo v přesilových hrách. Důkazem pro to byla trefa Jakuba Zajíčka, kterého zcela osamoceného našel před brankou Jakub Matai. Chomutovská sedmička měla dost času seřídit si mířidla, proto také jeho pokus slavil úspěch – 8:1. Hostům se obecně tentokrát v obraně příliš nedařilo. V třicáté šesté minutě kotouč po ose Svoboda–Váchal doputoval až na pravý kruh k Jakubu Chrpovi, který do odkryté klece zvýšil již na 9:1.

Pirátské tempo nepolevilo ani v závěrečné periodě. Volání domácích fanoušků po desáté brance vyslyšel ve druhé minutě třetí části Jakub Veselý, jehož pohotový příklep rozvlnil síť za v Dominikem Šorfem, který do utkání znovu nastoupil po druhé přestávce – 10:1. Na bojišti ovšem nevydržel dlouho. Po trefách Jakuba Zajíčka a Tomáše Koblížka přenechal své místo opět Petru Jirouškovi – 12:1.

V čase 48:25 překonal navrátilce po ladné individuální akci střelou k pravé tyči Stanislav Vrhel, když nabral kotouč od Milana Kostourka na vlastní modré čáře a postupně se proháčkoval až mezi kruhy, odkud následně vypálil – 13:1. Příbramští neudrželi nervy na uzdě, což vyústilo ve dva tresty do konce utkání a s tím spojenou dvojnásobnou početní výhodu. V té zasadil hřebíček do rakve hostí Vít Seeman, jehož branka byla také posledním zásadním momentem zápasu.

Konečný stav 14:1 napovídá, že Příbramští mají do dalšího střetnutí o čem přemýšlet. Pro domácí se naopak jedná o historický počin, jelikož vyrovnali dosavadní maximum v počtu gólů vstřelených v zápase play-off a navíc zvítězili nejvyšší rozdílem.

Ohlasy trenérů

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Nejdůležitější pro nás bylo zvládnout první třetinu. Příbram byla aktivnější a vypracovala si řadu šancí, nás ovšem podržel skvělým výkonem gólman. Ve druhé třetině jsme pak byli hodně produktivní, což také rozhodlo zápas. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že ať utkání skončí 14:1 nebo 1:0 stále se jedná o jeden bod v sérii. Naším úkolem je dobře se připravit na další zápas a získat další bod v náš prospěch.“

 Pavel Marek (HC Baník Příbram): „První třetina v našem podání nebyla špatná. Měli jsme dost šancí, řekl bych že dokonce více než domácí. Bohužel se nám povedlo skórovat jen jednou a Chomutov jsme poté už nedokázali zastavit.“

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov