Reportáže

Piráti udělali první krok, v úvodním duelu kvalifikace zdolali Mělník

Napsal 27.03.2022 David Panuška
C h o m u t o v - Piráti po výhře v Krajské lize mužů Ústeckého kraje postoupili do kvalifikace o druhou ligu a prvním soupeřem jim byl středočeský Mělník. Pirátské střelce dosti trápil někdejší extraligový brankář Jan Chábera, ale nakonec to domácí celek zvládl a zvítězil po boji 6:1, když využil dvě přesilovky a dvakrát se prosadil v oslabení.
KVAL2 ne 27.3.2022
CHM
6:1(2:0, 0:0, 4:1)
MEL
Chomutov
Hanuljak – Ferbas, Charousek, Petrásek, Žižka, Bártek, Hartman, Novák – Josef Rindoš, Kůs, Chlouba – Chrpa, Mežnar, Huňady – Freiberg, Řezníček, Kostourek – Jaroš, T. Svoboda, Mála – D. Šilar.
Mělník
Chábera – Cicvárek, Prejza, Krejsa, Chvátal, Nesládek, Cafourek, Kapoun – Lenc, Šubrt, Šnajdr, Macek, Richtr, Stinka, Novotný, Šípek, Havel, Vernek, Litera, Šícha

Branky a nahrávky

Chomutov
4. Řezníček (Kostourek), 17. Chlouba (Kůs, Žižka), 42. Žižka, 43. Mála (Kůs, Žižka), 53. Kostourek (Chrpa, Mežnar), 59. T. Svoboda (Charousek)
Mělník
55. Novotný

Statistiky

Vyloučení
6:6
Využití
2:0
V oslabení
2:0
Střely na branku
47:36
Diváci
2584
Rozhodčí
Battěk, Kraval – Kučera, Jurak
Vyšší tresty
Michal Žižka (CHM) – 5+OK

Shrnutí

Po úvodním oťukávání otevřel skóre zápasu na konci čtvrté minuty z mezikruží Radim Řezníček, jehož našel od zadního mantinelu Kostourek – 1:0. Po Rindošově velké šanci se ale Piráti museli zaměřit na defenzivu, neboť dvakrát po sobě seděl jeden z jejich hráčů na trestné lavici. Chomutovští obě oslabení v první polovině zahajovací třetiny ustáli a sami v přesilovce udeřili podruhé poté, co Chábera vychytal Kůse. Početní výhodu na sklonku sedmnácté minuty využil za sedm vteřin Roman Chlouba, jenž mířil přesně z osy – 2:0. Do první sirény střílel ještě z levé strany nebezpečně Svoboda, ale skóre už se nezměnilo.

Prostřední dějství ovládli oba brankáři, kteří ani jednou neinkasovali. Na mělnickém Cháberovi si postupně vylámali zuby v přesilovce Kostourek s Chrpou a před polovinou střetnutí také Freiberg, na druhé straně vychytal Hanuljak výpad Macka zpoza branky i únik Šubrta v oslabení. Když se zápas zlomil do druhé poloviny, zvonila konstrukce za Cháberou po střelách Chrpy a Chlouby. Před pauzou ještě netrefil Charousek ideálně puk před odkrytou mělnickou klecí, takže po čtyřiceti minutách hry platil stejný stav jako po první části.

Další přesné zásahy přišly v úvodu závěrečného hracího období. Po jednašedesáti vteřinách hry zvýšil ve vlastním oslabení obránce Michal Žižka, za šestašedesát vteřin na něj pro změnu v přesilové hře navázal František Mála – 4:0. Mezi dvěma chomutovskými góly mohl snížit hostující Kapoun, ale rozezvučel jen břevno.

Na přelomu 47. a 48. minuty se ocitl ve dvou dobrých pozicích Milan Kostourek, který si však na trefu musel počkat až do začátku 53. minuty, kdy vstřelil pátý gól Pirátů krátce po skončení přesilovky – 5:0. Dvě a půl minuty nato zrušil Hanuljakovu neprůstřelnost po tutovce Chrpy ze samostatného úniku Ondřej Novotný – 5:1. Piráti dohrávali duel v oslabení poté, co byl Žižka vyloučen s trestem ve hře. Během pětiminutové mělnické přesilovky uzavřel střelecký účet večera chomutovský mladík Tadeáš Svoboda – 6:1.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Na začátku utkání jsme byli nervózní, puky nám přeskakovaly hokejky a dělali jsme zbytečné chyby. Ve dvou přesilovkách Mělníku nás podržel Míra Hanuljak a my jsme nakonec dali dva góly. Druhá třetina byla z naší strany už lepší, jen jsme bohužel neproměnili šance. Třetí třetina byla výborná, jen jsme na konci zase udělali zbytečné chyby a dostali po jedné z nich gól. V těžkém utkání jsme udělali první krok, se kterým nám pomohli famózní fanoušci. Když na tenhle výkon navážeme, věřím, že budeme úspěšní.“

David Všetečka (HC Junior Mělník): „Chomutov má solidní zkušený tým, což rozhodlo, protože jsme dostali dva góly v přesilovkách a dva v oslabení. Tyhle herní situace zápas rozhodly a projevila se v nich kvalita domácího týmu.“
×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov