Reportáže

Piráti na závěr první čtvrtiny poprvé vyhráli venku, vykradli Olomouc

Napsala 26.10.2018 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti zahájili moravský víkend úspěšně, když ve třináctém kole Tipsport extraligy vyloupili Olomouc, a zakončili tak úvodní čtvrtinu tříbodovou výhrou. Kohouti sice využili dvě přesilovky, ale ty stačily pouze na snížení. Jan Havel se prezentoval pohlednou trefou do bližší šibenice a Masi Marjamäki šel po hattricku, na nějž však i přes další možnosti nedosáhl. V neděli čeká svěřence Vladimíra Růžičky mistrovská Kometa.
13.kolo pá 26.10.2018
OLO
2:3(1:3, 0:0, 1:0)
CHM
Olomouc
Lukáš (20. Konrád) – Švrček, Škůrek, Ondrušek, Galvas, Jaroměřský, Dujsík, Staněk – Laš, Knotek, Tomeček – Burian, Kolouch, Irgl – Strapáč, Nahodil, Káňa – Ostřížek, Mráz, Skladaný
Chomutov
Lukeš – Jank, Mrázek, Dietz, Knot, Štich, Flemming, Buchtela – Tomica, Růžička, Duda – Sklenář, Klhůfek, Svoboda – Marjamäki, Vantuch, Stránský – Koblasa, Huml, Havel

Branky a nahrávky

Olomouc
16. Irgl (Burian, Kolouch), 47. Knotek (Škůrek, Káňa)
Chomutov
3. Havel (Marjamäki, Flemming), 5. Marjamäki (Knot), 18. Marjamäki

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
2:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
32:16
Střely zblokované
13:9
Hity
6:5
Vhazování
33:36
Diváci
4013
Rozhodčí
Pešina, Kubičík – Jindra, Zíka

Shrnutí

Piráti vstoupili do utkání aktivně a po pěti minutách hry si vypracovali dvoubrankový náskok. Ve třetí minutě Jan Havel po chybě soupeře ukořistil puk ve středu kluziště, kličkou obešel bránícího hráče a střelou do pravého růžku olomoucké svatyně završil samostatnou akci – 0:1. Pouhé dvě minuty poté Chomutovští vedení navýšili, když Masiho Marjamäkiho nahození Knota mimo Lukášův dosah – 0:2. Třetí rychlý zářez Severočechů měl v šesté minutě na holi Duda, jenž si roztáhl brankáře Kohoutů, ale následně minul odkrytou klec. V polovině dějství poprvé zahrozili Olomoučtí, konkrétně Laš, jehož tvrdou ránu z levé strany vytěsnil Lukeš ramenem.

Ve druhé polovině úvodního dějství si oba celky vyzkoušely přesilovou hru, přičemž efektivnější byl tým z Moravy. Hanáci v šestnácté minutě ostřelovali pirátskou klec, po sérii nezdařených pokusů se před Lukešem vytvořila skrumáž, ve které se nejlépe zorientoval Zbyněk Irgl – 1:2. Pirátská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, když po jednasedmdesáti sekundách pozorný Masi Marjamäki zachytil rozehrávku soupeře, najel si před branku a forhendovým blafákem vrátil Pirátům dvoubrankové vedení – 1:2. V závěru třetiny pálil v početní výhodě Svoboda po pobídce od Dietze, ale brankář Olomouce se včas přesunul.

Před startem prostřední fáze zápasu došlo ke změně brankářského postu, když Lukáše nahradil Konrád. Do druhé dvacetiminutovky naskočili Kohouti o poznání lépe a v úvodních minutách bojovali o kontaktní branku. Ve dvaadvacáté minutě Lukeš nepokryl puk a domácí se tlačili do zakončení, gumu za záda maskovaného muže ovšem nepropasírovali. O minutu později během chomutovského oslabení vyrazil Lukeš Dujsíkův pokus k Nahodilovi, jehož dorážka se s úspěchem nesetkala. Dujsík na sebe znovu upozornil o chvílí později, kdy orazítkoval brankovou konstrukci.

V polovině střetnutí se hnal do zakončení olomoucký Mráz, jenž pod tlakem bránícího hráče mířil nepřesně. Největší příležitost Kohoutů nastala v pětatřicáté minutě, kdy se tandem Laš–Knotek dostal do přečíslení dva na jednoho. K prvnímu jmenovanému se s dávkou štěstí vrátila zpět přihrávka mířená na druhou tyč, přičemž sám překvapený útočník neusměrnil kotouč mezi tři tyče. Dvě minuty před sirénou si při hře pět na čtyři útočník Burian vyjel sám proti pirátské jedničce, tváří v tvář maskovanému strážci selhal. Skóre po druhé třetině tak zůstalo beze změny.

V posledním dějství pirátská posádka znepříjemňovala soupeři rozehrávku vysokým napadáním, což po několika sekundách vyústilo v šanci olomouckého týmu. Zablokovaná střela Ondruška se odrazila k Irglovi, jenž posouval puk k číhajícímu spoluhráči, ten však pobídku nezpracoval. Chvíli poté Irgl sám střílel po chybě obrany Pirátů, ale z nadějné pozice další zásah nepřidal. Následně Severočeši bránili dvě po sobě jdoucí oslabení. Přestože v prvním případě náskok uhájili, napodruhé již soupeř slavil. V sedmačtyřicáté minutě vyrazil gólman Chomutova Škůrkův štiplavý pokus k připravenému Janu Knotkovi, který snížil na rozdíl jediné branky – 2:3.

Ve druhé polovině závěrečné třetiny se oba celky provinily faulem, hra ve čtyřech ovšem skóre nepoznamenala. V polovině čtyřiapadesáté minuty Káňa pálil z ostrého úhlu po přihrávce od Knotka, tato hanácká spolupráce kýžené vyrovnání nepřinesla. O tři minuty později se ozvali svěřenci trenéra Růžičky, kdy Stránský vyslal do gólovky Marjamäkiho, radosti z hattricku finskému střelci zamezil Konrád. V závěrečné dvouminutovce zvolili Kohouti hru bez jistoty v zádech a v šesti hráčích v poli sahali po vyrovnání. Pár sekund před koncem obléhali brankoviště Chomutova, porážce nakonec moravský klub nezabránil.

TOPfoto: Alena Zapletalová.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Nezasloužili jsme si vyhrát za to, jakou jsme odehráli první třetinu. Byla to snad nejhorší třetina v ročníku a kvůli tomu je výsledek spravedlivý. Ač jsme ve druhé a třetí třetině soupeře tlačili, nějaké šance si vypracovali, naše koncovka stále není tak dobrá, jak bychom chtěli. Soupeři gratuluji k vítězství a myslím, že přestože hrál dobře, tak jsme mu velkou měrou pomohli svou hrou.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Odehráli jsme jednu z nejlepších úvodních třetin letošní sezóny. Předváděli jsme parádní pohyb a dostali jsme se do dvoubrankového náskoku, což mužstvo uklidnilo. Dalším důležitým aspektem bylo, že po inkasovaném gólu jsme dali na 3:1. Poté jsme čekali tlak, který od soupeře přišel, ale díky výkonu brankáře a týmu si vezeme tři body z horké půdy v Olomouci.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov