Reportáže

Piráti po vypjatém souboji prohráli třetí zápas série. Brno rozhodlo v přesilových hrách

Napsal 10.03.2016 Antonín Domanický
B r n o / C h o m u t o v - Piráti vstoupili do třetího zápasu předkola play-off lépe. Po nerozhodné první třetině se ve druhé části dostali do vedení zásluhou Marka Račuka. Kometa ovšem krátce poté odpověděla proměněným trestným střílením. Ve třetí třetině výrazně pomohli Brnu dvě dvojnásobné přesilové hry, ve kterých se domácí dostali do dvoubrankového vedení. Chomutovští zásluhou Kašeho snížili, vyrovnat ovšem nestihli. Stav série je tedy 2:1 pro Piráty.
PK3 (ČT SPORT) čt 10.3.2016
KOM
3:2(0:0, 1:1, 2:1)
CHM
Kometa
Čiliak – Kaberle, Kozák, Hanzlík, Kováčik, Trška, Malec, Šnajnar – Ostřížek, Čermák, H. Zohorna – Káňa, Hruška, Špirko – Dočekal, Raška, Dostálek – Burian, Koreis, Mrázek – R. Zohorna.
Chomutov
Kristan – Skinner, Rutta, Tejnor, Valach, Pereťjagin, Harant, Šidlík – Tomica, Červenka, Račuk – Vondrka, Růžička, Hřebejk – Sklenář, Kämpf, Květoň – Dušek, Kaše, Ölvecký – Šidlík.

Branky a nahrávky

Kometa
28. Čermák (TS), 44. H.Zohorna (Špirko, Kováčik), 45. Špirko (Trška, H.Zohorna)
Chomutov
21. Račuk (Tomica, Červenka), 51. Kaše (Kämpf)

Statistiky

Vyloučení
6:9
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
39:28
Střely zblokované
17:13
Hity
14:9
Vhazování
40:26
Rozhodčí
Lacina, Pešina – Komárek, Ondráček
Vyšší tresty
Brett Skinner - 10 minut za hrubost Tomáš Malec - 5 minut a osobní trest do konce utkání za vražení na hrazení

Shrnutí

Úvodní třetina patřila hokejistům Komety, kteří svého soupeře jasně přehráli a vypracovali si několik vyložených šancí. Modrobílí ovšem podobně jako v úvodních dvou duelech série tratili v koncovce. Káňa našel před bránou volného Špirka, jemuž zakončení zhatil včasný obranný zákrok Rutty, zanedlouho poté vystřelil Valach puk do hlediště a domácí si zahráli první početní převahu. Čermák nahrál na pravý kruh Ostřížkovi, jehož střelu z první dokázal eliminovat přesouvající se Kristan. V polovině 11. minuty získali domácí možnosti další početní převahy, ale ani tu nedokázali svěřenci proměnit. Nejblíže skórování byl kapitán Čermák, který z mezikruží netrefil odkrytou klec. Po skončení početní převahy dostal dobrou přihrávku před bránu Raška, ale mladý brněnský forvard poslal kotouč těsně nad břevno Kristanovy brány. Na konci úvodní části se začali v útoku osmělovat i hosté. Červenka našel před bránou Tomicu, jehož ovšem vychytal připravený Čiliak.

Hostům náramně vyšel vstup do druhé části. Na konci 21. minuty při rychlém protiútoku nahrál Tomica před bránu Marku Račukovi, který překonal přesouvajícího se Čiliaka. Zanedlouho poté mohli piráti své vedení navýšit: po faulu Hynka Zohorny měli možnost dvou přesilových her. Nejen, že hosté ani jednu nevyužili, v té druhé dokonce inkasovali. Leoše Čermáka ve vyložené šanci fauloval Jan Rutta, za což rozhodčí ve 28. minutě nařídil trestné střílení. Brněnský kapitán nabízenou šancí nepohrdl a přesným bekhendovým zakončení vyrovnal stav zápasu. Domácí měli po vyrovnávacím gólu znovu navrch, navíc si zahráli dvě početní převahy, znovu jim však nevycházela koncovka. V bouřlivé atmosféře Raškovu šanci vychytal Kristan, následně Čermák pálil z pravého kruhu nad bránu a když na konci třetiny slovinský brankář ve službách Chomutova vychytal i Káňovu šanci z pravého kruhu, odcházela obě mužstva do kabin za nerozhodného stavu.

Nejvíce událostí přinesla vypjatá třetí třetina, při níž rozhodčí rozdali množství trestů. Nejprve získali možnost početní převahy hosté, ale svou příležitost nevyužili. Po vyhrocených momentech vyloučil rozhodčí postupně dva hráče Chomutova a domácí měli možnost početní převahy o dvou mužích. Ve 44. minutě ji proměnil Hynek Zohorna, který se po střele Kováčika nejlépe zorientoval ve skrumáží před Kristanem. Rozhození hosté poté hráli další oslabení tři na pět a znovu inkasovali. Na začátku 45. minutě zakončoval kombinaci na jeden dotek z mezikruží Trška, jeho projektil vyrazil Kristan před sebe do míst, kde se nacházel Rastislav Špirko, jenž bekhendem pohotově prostřelil brankáře Chomutova. Zdálo se, že domácí budou utkání pohodlně kontrolovat, jenomže poté Tomáš Malec za bránou fauloval Jana Ruttu, za což obdržel trest pět minut plus do konce utkání. Pirátům se v dlouhé početní převaze povedlo jednou prosadit. Po souhře se svým vrstevníkem a jmenovcem Davidem Kämpfem se trefil David Kaše, jehož první střelecký pokus ještě Čiliak eliminoval, na následnou dorážku už byl ovšem krátký. Vladimír Růžička dvě minuty před koncem třetí části odvolal brankáře a chomutovská šestice sevřela brněnskou pětici pod tlak. Čiliak s pomocí obrany všechny střelecké pokusy zneškodnil, a domácí tak udrželi nejtěsnější možný rozdíl.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný: „Byl to vynikající zápas před vynikajícím publikem. Mužstvo dřelo do úmoru a vítězství si sloužilo. Vytvořili jsme si spoustu šancí, ale sráží nás jejich nevyužívání. Během zápasu jsme na chvíli padli do depresi, utkání jsme ale rozhodli využitím přesilovek pět na tři. Jsme rádi, že se bude hrát i zítra.“

Vladimír Růžička: „Naši hráči předvedli výborný výkon. Dlouho se nám dařilo bránit.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov