This text will be replaced


Reportáže

Piráti ve vyrovnaném duelu nestačili na Plzeň, padli po samostatných nájezdech

Napsal 04.08.2015 Kateřina Kundertová, Michal Luxa
C h o m u t o v - Ve druhém přípravném utkání podlehli Piráti západočeské Plzni, s níž prohráli 2:3 po samostatných nájezdech. Chomutovští v duelu dvakrát prohrávali, ale vždy dokázali odpovědět. O první vyrovnání se postaral nově příchozí Tomáš Pospíšil a druhou trefu v zápase si připsal další nováček Adam Jánošík. Výborný výkon podal také Miroslav Hanuljak, jenž zlikvidoval několik velkých šancí soupeře.
přát. út 4.8.2015
CHM
2:3sn(0:0, 0:1, 2:1)
PLZ
Chomutov
Hanuljak – Drtina , Szathmáry, Jánošík, Rýgl, Šidlík, Kranjc, Redlihs, Havel – D. Květoň, Hovorka, Vondrka, Růžička ml., Račuk, Kämpf, Hřebejk, Pospíšil, Tomica, Sklenář, Dušek, L. Květoň.
Plzeň
Polívka – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Moravčík, Andrlík, Kubka – Schleiss, Bližňák, Kratěna, Johnson, Preisinger, Sýkora, Lev, Kracík, Indrák, Kubalík, Pitule, Hollweg.

Branky a nahrávky

Chomutov
43. Pospíšil (Vondrka, Hovorka), 59. Jánošík (Hovorka, Růžička)
Plzeň
37. Johnson (Preisinger, Sýkora), 52. Pulpán (Indrák, Kracík), rozhodující nájezd Sýkora

Statistiky

Vyloučení
5:6
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
28:27
Diváci
2631
Rozhodčí
Zubzanda, Turčan – Rozlílek, Tauš

Shrnutí

Úvodní minuty zahajovací třetiny zkomplikoval Pirátům vyloučením Vladimír Růžička mladší. Kombinace plzeňských hráčů neskončila gólem a domácí vyhodili kotouč do bezpečné vzdálenosti, čímž uklidnili situaci. Další velkou šanci Jana Schleisse zneškodnil Miroslav Hanuljak.

Do druhého oslabení zápasu dostal Piráty Štěpán Hřebejk, jenž v útočné třetině podrazil protihráče. Povedené oslabení domácích, zakončené únikem Štěpána Hřebejka, který se vrátil do hry po odpykání dvouminutového trestu, bylo světlou chvilkou první třetiny. Miroslav Hanuljak měl dvě náročné minuty, když likvidoval velké šance Plzně. Zneškodnil dorážku z těsné blízkosti a krátce poté střelu Tomáše Andrlíka od modré.

Ve 14. minutě vytvořili Severočeši na obranu hostů a dostali se do několika příležitostí. Bohužel pro domácí žádnou z nich neproměnili. Závěrečné minuty třetiny nepřinesly výraznější okamžiky, přestože se hrál hokej nahoru dolu. Do kabin odešli hráči za stavu 0:0.

Úvod druhé třetiny pokračoval v trendu předchozí části. Plzeň se tlačila do brány a Chomutovští se úspěšně bránili. Pirátskou odmlku v aktivitě přerušil Vladimír Růžička, jenž vypálil z levého kruhu. Krátce poté přišla druhá šance, která si vynutila hákování Jakuba Lva. Domácí v přesilovce uzavřeli soupeře v jeho pásmu, dostávali se do šancí, ale žádnou neproměnili.

Nejblíže prvnímu gólu byl po přihrávce Davida Kämpfa faulovaný Marek Tomica, když kotouč po jeho teči klouzal 20 cm od konstrukce škodovácké branky. Piráti nabídnutou přesilovku nevyužili. Jediný, kdo během dvou minut v početní výhodě prověřil gólmana hostů, byl Šimon Szathmáry, jenž vypálil od modré čáry.

Další útok na klec Patrika Polívky zajistili střílející Lukáš Květoň a doražejí Antonín Dušek, který netrefil poskakující puk před betony plzeňského maskovaného muže. Šanci si vytvořil i Marek Račuk, když ve vlastním oslabení po krosčeku Michala Vondrky, ujel plzeňským obráncům a prověřil brankáře hostí.

Ve 35. minutě projel Marek Hovorka stojící obranou a bekhendovým blafákem se snažil překonat Patrika Polívku mezi betony. Gól nedal, a tak se potvrdilo známé: „Nedáš, dostaneš“. Po vyloučení Šimona Szathmáryho za držení protihráče vstřelil gól plzeňský Nicholas Johnson, jemuž přihrával Ján Sýkora – 0:1. Na konci třetiny se do zajímavých pozic dostaly oba celky, ale žádnou možnost střílející hráči nevyužili. Závěrečné vteřiny byl puk v držení domácích, kteří si do kabiny odnesli skóre s jednobrankovou ztrátou.

Třetí třetinu zahájili Piráti po hákování Jakuba Jeřábka přesilovkou, ve které se prosadil Tomáš Pospíšil, jenž dostal přihrávku od Michala Vondrky – 1:1. Příležitost dostat Piráty do vedení měl Šimon Szathmáry, který vypálil dělovku do míst mezi rukou a tělem pozorného plzeňského gólmana, jenž ránu zneškodnil.

Poté Lukáš Pulpán fauloval a poslal hosty do oslabení, ve kterém se domácí po tlaku neprosadili. Bývalý chomutovský obránce odčinil své zaváhání vstřelením branky, která Škodovku poslala opět do jednobrankového vedení. Parádní rána z kruhu prosvištěla nad ramenem bezmocného Miroslava Hanuljaka – 1:2. V závěru zápasu si Piráti vynutili ještě jednu přesilovku, ve které si vzal Vladimír Růžička starší oddechový čas. Taktický krok se domácím vyplatil, jelikož v 59. minutě vstřelil vyrovnávací gól Adam Jánošík – 2:2. V posledních vteřinách normální hrací doby si zákrok připsal ještě Hanuljak, který zneškodnil poskakující puk před brankovištěm.

Po nerozhodných 60 minutách následovaly samostatné nájezdy, aniž by se odehrálo prodloužení. V rozstřelu Hřebejk s Vondrkou neproměnili, stejně se vedlo plzeňskému Johnsonovi. Vítězství Škodovky zajistily proměněné nájezdy Sýkory a Kratěny.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Nevstoupili jsem do utkání moc dobře, měli jsme špatný pohyb. Soupeř lépe bruslil, z čehož pramenily i nějaké fauly. Pořád jde o přípravu. Výsledek se nám sice nepovedl jako s Omskem, ale pozitivní je, že jsme dvakrát srovnali, i když trochu se štěstím. Vyšly nám i změny v sestavě. Soupeř vyhrál na nájezdy a my mu gratulujeme.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Věděli jsme, že Chomutov porazil Omsk, takže je dobře připravený. V úvodu jsme byli podle mého lepší a díky lepšímu pohybu jsme získali přesilové hry, které jsme bohužel nevyužili. Ve druhé třetině se hra vyrovnala a my dali i trochu šťastný gól v přesilovce. Věděli jsme, že ve třetí třetině po nás domácí půjdou, což se potvrdilo. Zlepšili pohyb a vyhráli 2:1. Nájezdy už jsou potom vabank.“