Reportáže

Chomutov prohrál v Plzni, v předkole play-off narazí na brněnskou Kometu

Napsal 04.03.2016 Marcel Holl
P l z e ň / C h o m u t o v - V posledním 52. kole Tipsport extraligy zajížděli Piráti na led Plzně. Jako první otevřeli skóre domácí, když se v 27. minutě trefil Kadlec. O sedm minut později srovnal premiérovým gólem v nejvyšší soutěži Nicolas Hlava. Plzeňští následně na počátku třetí části opět odskočili a v posledních vteřinách střetnutí pojistil indiánské vítězství Johnson, který trefil opuštěnou pirátskou klec. Chomutov tak v předkole narazí na brněnskou Kometu.
52.kolo pá 4.3.2016
PLZ
3:1(0:0, 1:1, 2:0)
CHM
Plzeň
Machovský – Jeřábek, Kadlec, Kvasnička, Kubka, Kudroč, Sklenička, Špaček – Johnson, Bližňák, Kratěna – Kubalík, Lev, Indrák – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Hollweg
Chomutov
Strmeň – Skinner, Rutta, Mrázek, Harant, Tejnor, Šidlík, Pereťagin, Trefný – Hřebejk, Dušek, Květoň – Sklenář, Kämpf, Račuk – Chrpa, Kaše, Hlava – Veselý, Chlouba, Ölvecký

Branky a nahrávky

Plzeň
27. Kadlec (Přikryl, Poletín), 45. Bližňák (Jeřábek), 60. Johnson (Kratěna, Kadlec)
Chomutov
34. Hlava

Statistiky

Vyloučení
1:3
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
31:22
Střely zblokované
3:9
Hity
22:12
Vhazování
25:20
Diváci
6 049
Rozhodčí
Hradil, Hejduk – Jelínek, Pešek
Vyšší tresty
Kristián Kudroč (Plzeň) na 5 + do konce zápasu za napadení

Shrnutí

První velké šance domácího týmu přišly hned ve druhé minutě. Obě měl na svědomí centr druhé formace Jakub Lev, nicméně ani jednou nedokázal přesně zamířit. V sedmé minutě pádil do akce po levém křídle znovu domácí útočník s třicítkou na zádech. Jeho střelu zápěstím však nyní dokázal zachytit Jan Strmeň. Celkově byl úvod zápasu z obou stran poměrně opatrný, aktivnější byli o něco plzeňští hráči, ale celkově se činily hlavně defenzivní řady obou mužstev.

Druhá polovina třetiny už nabídla zábavnější podívanou. Během přesilové hry Plzně se brankáře Strmeně snažili překonat Kubalík a také dorážející Michal Poletín, jenomže chomutovský gólman byl pozorný. Asi největší šance indiánů přišly v poslední minutě první části hry. Do samostatného úniku se za obranu Škodovky probojoval Ryan Hollweg, v rozhodující moment ale kotouč příliš nabral a poslal až do ochranné sítě. Blíže brance byl jeho americký parťák z týmu Nicholas Johnson, který trefil tyč hostující svatyně. Do kabin se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Druhou část zápasu opět otevřela šance Jakuba Lva, který po zaváhání hostujícího celku napálil odražený puk směrem na bránu. Bohužel pro Plzeň ji však přestřelil. Na druhé straně posléze od modré čáry zahrozil Dominik Tejnor, nicméně Machovský byl připraven a vyrazil jeho pokus. Na první branku si domácí fanoušci počkali do 27. minuty. Po přihrávce od Romana Přikryla vyslal od modré střelu Petr Kadlec, a jelikož Strmeň nic neviděl, tak inkasoval – 1:0! Posléze však mohl vyrovnat Dušek, jenomže v dobré šanci trefil pouze Matěje Machovského.

Obrovskou šanci si poté dokázal vytvořit Miroslav Preisinger, který se odhodlal k parádnímu individuálnímu průniku, na jehož konci ale trefil chomutovského strážce svatyně. Šanci navýšit vedení Západočechů měl také Kubalík, který se ovšem v předbrankovém prostoru nedostal k ideální dorážce. Poté se opět potvrdilo nepopulární pravidlo nedáš-dostaneš. Svoboda z úhlu nedokázal překonat Strmeně, poté měli akci Chomutované a Nicolas Hlava střelou z mezikruží vsítil svou premiérovou trefu v extralize – 1:1! Nádhernou akcí se vzápětí prezentovali Jeřábek s Indrákem, druhý jmenovaný zakončoval, ale stav se neměnil. Další zajímavou šanci měl Branislav Kubka, který unikl z trestné lavice, ale tváří v tvář Strmeňovi trefil vyrážečku brankáře Pirátů. Po druhé části byl stav zápasu 1:1.

V úvodu třetí třetiny dostali indiáni k dispozici přesilovou hru. Moc šancí v ní neměli, tu největší si však těsně před jejím koncem připsal Dominik Kubalík, který díky své rychlosti dojel volný kotouč. Zakončil ale pouze do boční sítě. O chvilku později se domácí ale mohli radovat. Mário Bližňák obdržel parádní pas před branku od Jeřábka a Strmeň byl bez šance! Na konci 47. minuty byl do konce utkání vyloučen Kristián Kudroč, takže Piráti hráli pětiminutovou přesilovku. Hráči v bílých dresech se však bránili velice zdařile a soupeři téměř nic neumožnili.

6049 diváků v plzeňské Home Monitoring Aréně stále sledovalo napínavou podívanou a boj o každý centimetr ledu. Domácí příznivci se strachovali o to víc, když byl v 55. minutě vyloučen David Sklenička a Severočeši hráli přesilovou hru. Svěřenci trenéra Michala Straky ale znovu předvedli kvalitní defenzivní hru a ubránili se. 19 sekund před koncem třetí třetiny měl velkou šanci na vyrovnání Jaroslav Mrázek, ale Machovského nepřekonal. Poté zkusili Piráti hru bez brankáře, čehož Plzeňané využili, když Nicholas Johnson skóroval ze středního pásma a definitivně rozhodl o osudu utkání! Plzeň vyhrála 3:1.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): My respektujeme, že soupeř přijel bez opor, chápu to. Museli doléčit zranění, tak by to udělal každý. V první třetině jsme hráli dobře, měli jsme pohyb, byly tam věci, které chceme hrát. Chomutov velmi dobře bránil střední pásmo, potom jsme si v kabině něco řekli, ale druhá třetina pro nás nezačala dobře. Věděli jsme, že jestli to takhle bude pokračovat, tak bychom ten zápas mohli ztratit. Chtěli jsme dneska rozhodně vyhrát pro naše fanoušky, ale i sami pro sebe, abychom šli do play-off s vítězným zápasem v zádech. Do třetí části jsme dali úplně všechno a musím poděkovat hráčům za ubráněná oslabení. Jsme strašně rádi, že jsme vyhráli, tři body jsou pro nás zlaté. Soupeři přeji v předkole mnoho štěstí.

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): Určitě jste si všimli, že jsme přijeli s velkými změnami v sestavě. Nepřijeli jsme sem, aby domácí zápas vyhráli, když to řeknu jednoduše. Kluci měli nějaká zranění, která museli doléčit. Jsme rádi, že kluci, kteří hráli, dostali dnes prostor a jejich výkon nás potěšil. S domácími drželi krok, úvod byl jasně pro Plzeň, ale poté jsme se už drželi. Škoda nešťastné branky na 2:1. Chyba byla i to, že jsme nevyužili dlouho přesilovku, tam bylo vidět, že některé věci chybí. Domácí oslabení zvládli výborně.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov