Reportáže

Piráti získali v Hradci dva body za výhru po nájezdech a stále dotahují šesté místo

Napsal 28.02.2016 Marcel Holl
H r a d e c K r á l o v é / C h o m u t o v - Piráti zajížděli k 50. hracímu kolu Tipsport extraligy na led královéhradeckého Mountfieldu. Skóre otevřel chomutovský Dominik Tejnor. Na jeho počin navázal v 29. minutě Jakub Chrpa. Pro oba hráče to byly premiérové trefy v extralize. Hradečtí dokázali smazat ztrátu dvou branek a dotáhli zápas do prodloužení, ve kterém branka nepadla, a tak rozhodl v nájezdové loterii Roman Červenka.
50.kolo ne 28.2.2016
MHK
2:3sn(0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
CHM
Hradec Králové
Kacetl – Pláněk, Vydarený, Pilař, Frühauf, Pavlas, Dietz, Havránek – Köhler, Bednář, Dej – Honejsek, Ihnačák, Červený – Kudrna, Mertl, Šimánek – Knotek, Vantuch, Courchaine
Chomutov
Strmeň – Rutta, Skinner, Valach, Mrázek, Šidlík, Tejnor, Harant – Račuk, Červenka, Tomica – Květoň, Kämpf, Hřebejk – Ölvecký, Dušek, Sklenář – Chlouba, Kaše, Chrpa – Veselý

Branky a nahrávky

Hradec Králové
33. Červený, 42. Ihnačák (Frühauf)
Chomutov
15. Tejnor, 29. Chrpa (Mrázek, Chlouba), rozhodující nájezd Červenka

Statistiky

Vyloučení
5:4
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
48:24
Střely zblokované
6:8
Hity
19:16
Vhazování
49:30
Diváci
5 096
Rozhodčí
Pešina, Horák – Barvíř, Blümel

Shrnutí

Hned úvodní minuta přinesla pro domácí značnou nepříjemnost. Jaroslav Bednář byl za svou hrou vysokou holí potrestán dvěma minutami na trestné lavici a hosté se v závěru přesilovky dostali do zajímavé šance, když si zpoza brány odražený puk málem do vlastní klece srazil Pavlas. Kacetl ale tuto situaci vyřešil stejně jako dva následující závary, jež vyplynuly z této akce.

Hradec odpověděl vzápětí, jenže šance Mertla skončila jen na tyči chomutovského brankáře. I domácí vzápětí měli k dispozici početní výhodu, ale v gól ji nepřetavili. V pokračující hře pět na pět byla hodně vidět druhá hradecká letka, v největší příležitosti Ihnačák vystihl rozehrávku soupeře, jenže byl moc blízko Strmeňovi na to, aby mohl ideálně zakončit.

Z největšího tlaku Mountfieldu se nakonec stala studená sprcha pro domácí. Ti se po faulu Ihnačáka museli bránit početní výhodě hostů, jenže se jim to nepodařilo. Dominik Tejnor se napřáhl od modré čáry, puk se odrazil od klubka clonících hráčů a skončil za bezmocným Kacetlem – 0:1. Zbytek periody okořenila už jen drobnější potyčka Dietze s Červenkou.

První vážnější šanci si ve druhé třetině přichystal Vantuch, jehož nahození od mantinelu si hostující bek málem srazil do vlastní klece. O chvíli později se dokonce Kudrnka se Šimánkem objevili v přečíslení dvou na jednoho, druhý jmenovaný hráč ale nestihl zakončit, jelikož byl faulován chomutovským Tomicou.

Jenže přesilovka se Východočechům nepovedla a dvě minuty po jejím skončení navíc sami inkasovali. Piráti se totiž dostali do přečíslení, puk se ocitl na holi Jakuba Chrpa, který už neměl potíže Kacetla vymíchat a poslat mu kotouč mezi betony – 0:2. Nedalo se říci, že by Hradec byl v nadcházejících minutách lepší, přesto se mu podařilo rychle snížit.

Na domácí se totiž po dlouhé době usmálo štěstí. Rudolf Červený se v souboji o puk drze natlačil před Ruttu a zpoza branky jen nahodil kotouč směr brankoviště. Puk se ale od nohy chomutovského beka odrazil za záda Strměně – 1:2. Zbytek periody rozmělnilo jedno vyloučení na každé straně, ani jeden celek se už ale neprosadil.

Na začátku poslední periody pak Hradec dokonal to, co začal v té prostřední. Opět to bylo se štěstím. Frühauf vypálil na brankáře Chomutova, který se zrovna přesunoval, jenže puk mířil mimo tři tyče. Brian Ihnačák jej však tečí umístil do klece. Strměn kotouč sice chytil, ale až za brankovou čárou a po krátké konzultaci sudího s videorozhodčím svítil na ukazateli skóre stav 2:2!

Hradec vyrovnání logicky povzbudilo, rázem to vypadalo, že kluziště patří jen domácímu celku. Ten si vytvářel šance, jenže stále doplácel na nevýraznou koncovku nebo přílišnou překombinovanost útočných akcí. Jakmile z domácích euforie vyprchala, dostávali se do sporadických šancí i hosté. Přízemní dělovkou od modré donutil Kacetla k zákroku pravým betonem Jan Rutta.

Domácí ale celkově byli aktivnějším týmem, většinu času trávili v útočném pásmu, odkud jako jeden z mnoha pálil těsně nad Tomáš Mertl. Poté ale Chomutov přitvrdil muziku a Hradec byl v těžké defenzívě: Červenka podobně jako Mertl pálil jen pár čísel nad břevno. I přes obrovský tlak Pirátů se už ale skóre nezměnilo a zápas tak dospěl do prodloužení.

Prodloužení nabídlo hned několik dramatických situací. Vše odstartovalo vyloučení Bednáře, po kterém Chomutov spustil drtivou ofenzívu. Vzápětí se do kabin po kolizi s vlastním brankářem odebral Valach. Piráti dotírali na Kacetlovu branku, ten ale odolal.

V samostatných nájezdech otevřel skóre Kudrna, který prostřelil Strmeně parádičkou s holí pod nohou. Jenže Račuk ve třetí sérii vyrovnal a Roman Červenka následně poslal Piráty dokonce do vedení. Mertl musel dát, což se mu svižnou střelou nepodařilo, a Piráti tak potřetí vyhráli potřetí v řadě na venkovním kluzišti. Díky zisku dvou bodů zůstali i nadále ve hře o přímý postup do play-off.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (Mountfield HK): Věděli jsme o dobré formě Chomutova, který se vyznačuje dobrou obrannou hrou, což tady potvrdil. Měli jsme velký problém se v začátku zápasu dostat do tempa. Dá se říct, že střely, které jsme tam měli, nebyly pro hosty nějaké velké ohrožení. V druhé třetině to bylo lepší, zhuštěná obrana soupeře pro nás ale byla překážkou, stejně jako brankář Strmeň. Nás dostal do hry náhodný vlastní gól. Myslím, že ve třetí třetině byl tlak velký, zaslouženě jsme vyrovnali. V nájezdech jsme měli stejně jako minule mečbol a nedotáhli jsme to, což je škoda.

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): Přijeli jsme sem s taktikou bránit. Myslím, že hráči podali dobrý výkon, náš brankář byl vynikající. Hráli jsme víceméně to, co jsme potřebovali, i když bych řekl, že měl soupeř více ze hry, přehrával nás. Poměrně dobře jsme ale bránili. Škoda byla, že jsme nedohráli zápas za tři body. Jsem ale hrozně rád, že se nám povedlo vyhrát v nájezdech, protože se nám to letos moc nedaří. Chtěl bych poděkovat hráčům za obrovskou bojovnost.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov