Reportáže

Piráti v Olomouci vedli, ale nakonec se vracejí jen s bodem za porážku po nájezdech

Napsal 30.12.2015 Marcel Holl
O l o m o u c / C h o m u t o v - V rámci 32. kola Tipsport extraligy zajížděli Piráti do Olomouce. V utkání tabulkových sousedů začaly padat branky až ve druhé třetině. Jako první otevřel skóre Roman Chlouba. Na jeho trefu odpověděl ještě do přestávky Jiří Řípa. Další gól již v základní hrací době ani v následném prodloužení nepadl, takže musely rozhodnout nájezdy. V nich vystřelil druhý bod pro Olomouc v páté sérii obránce Tomáš Houdek.
32.kolo st 30.12.2015
OLO
2:1sn(0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)
CHM
Olomouc
Konrád – Skrbek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Houdek, Staněk – Buc, Knotek, Laš – Eberle, Řípa, Vodný – Kafka, Zeman, Mikúš – Jergl, Herman, Holec
Chomutov
Čech – Rutta, Skinner, Valach, Jánošík, Harant, Pereťagin, Mrázek, Dlapa – Pospíšil, Červenka, Tomica – Květoň, Růžička, Vondrka – Hřebejk, Dušek, Ölvecký – Chrpa, Chlouba, Sklenář

Branky a nahrávky

Olomouc
29. Řípa (Vodný), rozhodující nájezd Houdek
Chomutov
22. Chlouba

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
38:16
Střely zblokované
14:14
Hity
9:4
Vhazování
45:24
Diváci
5 052
Rozhodčí
Polák, Souček - Barvíř, Blümel

Shrnutí

Svižně začali zápas především Kohouti. Od úvodu se tlačili do šancí a hrozili před Čechem. V osmé minutě se tak objevil ve velké šanci Houdek, který po chvíli zahrozil také v početní výhodě. V ní byli Kohouti ještě aktivnější. Především Buc s Lašem Pirátům zle zatápěli. Branka však pro ně zůstávala zakletá. A ani další početní výhodu domácí nedokázali využít.

Chomutov se ale také snažil nezůstat pozadu. V oslabení ujel Červenka a jeho střela byla hodně nepříjemná. Divákům však muselo hodně zatrnout minutu a půl před koncem. To si po skončení přesilovky Kohoutů najel do pásma Hřebejk a dostal se k prudké ráně z kruhu. Ta Konrádovi propadla, k úlevě stadionu se však puk odkutálel mimo bránu.

Do prostřední části zápasu naopak nastoupili lépe hosté. Hned zkraje třetiny se prosadil Roman Chlouba, který se prokličkoval do šance a dokázal ji i využít. Domácí se snažili odpovědět, co to šlo. Řípa například vybojoval šanci pro Eberleho, ten ale nezakončil přesně. V pětadvacáté minutě se zjevil sám před bránou Zeman, nahrávku ale nezpracoval. Také Knotek a Jergl se dostali do dobrých příležitostí, brankář Čech byl však vždy proti.

V polovině třetiny už však kapituloval. Z ostrého úhlu vystřelil Jiří Řípa a Čech jeho ránu neudržel. Puk se pomalu došoural za brankovou čáru a domácí se tak mohli radovat z vyrovnání. Netrvalo však dlouho a Červenka se Sklenářem mohli znovu překlopit vedení na stranu Chomutova. Konrád však odolal a inkasování nepřipustil. Tedy až do osmatřicáté minuty. Nakonec se však Piráti museli spokojit s remízovým stavem. Branku totiž rozhodčí neuznali.

Rozhodnutí se nakonec fanoušci nedočkali ani ve třetí třetině. Možností k němu bylo ale dost. Domácí přestříleli Piráty 13:1, ale gól ne a ne padnout. Zprvu však byli aktivní hlavně Chomutovští. Své bruslařské schopnosti při samostatné akci ukázal Skinner, následně musel útok Červenky s Pospíšilem hasit obětavým lehem Vyrůbalík. Také Hřebejk s Olveckým si počínali velmi nebezpečně.

Pak už ale začali úřadovat domácí. Postupně si vypracovali tlak, který se po padesáté minutě stal místy drtivým. Řada puků však mířila mimo bránu. Ani Holec, ani v 53. minutě Valenta netrefili zařízení. Stejně se vedlo o malou chvíli později i Bucovi. Hodně do zakončení se drali i Holec s Mikúšem. Všechno ale bylo marné. Tři body prostě Kohoutům nebyly přány a o vítězství se tak museli poprat v prodloužení.

To nabídlo stejný obrázek jako třetí třetina: tedy jasnou převahu domácího celku. Ve velké příležitosti se ocitl předvedl především Tomáš Houdek, leč ani jeho třetí velká šance v zápase se nepodařila přetavit v gól. Smutnit ale nemusel. Vzápětí totiž dostal hned dvakrát příležitost v nájezdech a dvakrát se také mohl radovat. Nájezdy olomoucké devítky a výkon Konráda nakonec nasměrovaly Kohouty k vítězství, i když pouze ke dvoubodovému.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): V prvních dvou třetinách to byl vyrovnaný hokej. Škoda třetí periody, ve které jsme měli velký tlak. Stále nás zlobí produktivita. Vytváříme si hodně šancí, ale nedokážeme je proměnit. Po čtyřech porážkách v řadě jsme za výhru rádi, snad jsme dneškem nastartovali vítěznou sérii.

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): Vhledem k porážkám jsme chtěli bodovat a udělali jsme tak nějaké změny v sestavě. Podali jsme lepší výkon, ale stále to nebylo takové, jako při naší nedávné vítězné sérii. V prvních dvou třetinách jsme byli rovnocenným soupeřem, pak ale Olomouc zatlačila a měla výraznou převahu. Za bod jsme každopádně rádi.

×
Odehrané v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov