Reportáže

Piráti dotahovali marně, z Mladé Boleslavi jedou bez bodu

Napsal 30.10.2015 Vojtěch Drbohlav, Kateřina Kundertová
M l a d á B o l e s l a v/C h o m u t o v - Piráti v patnáctém kole Tipsport extraligy vyrazili do Mladé Boleslavi, kterou před úvodním buly hřál dvoubodový náskok a v SD ARÉNĚ prohrála 2:1. Stejný výsledek z pohledu domácích se urodil i ve městě automobilů. Jediný gól Romana Chlouby mužstvu Vladimíra Růžičky staršího na bodový zisk nestačil.
15. (ČT SPORT) pá 30.10.2015
MBL
2:1(1:0, 1:1, 0:0)
CHM
Ml.Boleslav
Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Robar – Jarůšek, Výborný, Pabiška – Látal, Ubran, Pacovský – Hyka, Žejdl, Lenc – Bárta, Hruška, Klimenta
Chomutov
Strmeň – Rutta, Jánošík, Rýgl, Dlapa, Šidlík, Mrázek, Bláha, Trefný – Hovorka, Červenka, Hřebejk – Pospíšil, Růžička, Vondrka – Chlouba, Kämpf, Tomica – Kaše, Dušek, Sklenář

Branky a nahrávky

Ml.Boleslav
12. Hyka (Ovčačík, Hruška), 31. Klimenta (Stříteský)
Chomutov
33. Chlouba (Mrázek, Šidlík)

Statistiky

Vyloučení
7:6
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
34:23
Střely zblokované
5:17
Hity
15:13
Vhazování
29:36
Diváci
3778
Rozhodčí
Hribík, Polák - Belko, Hynek

Shrnutí

Hokejisté Mladé Boleslavi vstoupili do zápasu proti Pirátům aktivněji. Bruslaři měli tlak zejména v úvodní přesilovce, jenže tu neproměnili. Následně tvrdě dorážel z předbrankového prostoru Richard Jarůšek, jenže Jana Strmeně nepřekonal. Byli to stále Středočeši, kteří diktovali tempo hry. Do úniku se například dostal rychlý Martin Látal, jenže trefil jen břevno chomutovské svatyně.

Sekundu po vypršení Bláhova trestu za nedovolenou výstroj dokonce ve ŠKOENERGO Aréně padl úvodní gól zápasu. Vstřelil ho Tomáš Hyka, navrátilec do sestavy, který bravurně ošálil gólmana bekhendovým blafákem. Po inkasovaném gólu Piráti trochu ožili. Roman Červenka dostal dobrou přihrávku, jenže si nestačil ideálně zpracovat puk. V dobré střelecké pozici, konkrétně v levém kruhu, se nacházel o pár minut později i Jakub Sklenář, ten ale Rittichovu branku minul. Z otočky se na druhé straně odhodlal k zakončení i Martin Látal, jenže jeho střelecký pokus byl zblokován. Po jednom z vhazování se dostal ke střele pohotově Ctirad Ovčačík, Strmeň ale puk vyrazil, jenže pouze k Robarovi, který taktéž bez dlouhého rozmýšlení pálil.

Do druhého dějství vstoupily oba celky opatrně, i nadále však byli lepší Bruslaři. Téměř na modré se dostal k puku Dominik Pacovský, který chtěl prověřit dělovkou Strmeně. K němu se kotouč ale ani nedostal, protože ho zastavili bránící Piráti. Do úniku se dostal Martin Látal, tak jako to u něj bývá zvykem, jenže tentokrát se znovu vyznamenal Jan Strmeň v chomutovské kleci. Dobrou přihrávku obdržel na druhé straně kluziště Vladimír Růžička mladší, ale toho vychytal David Rittich. V obrovské šanci byl ale následně Štěpán Hřebejk, jenž nepropasíroval puk mezi brankářovými betony a tyčí.

Známé hokejové rčení nedáš–dostaneš se opět přihlásilo o slovo. I když měl Chomutov předtím velmi dobrou pasáž hry, dostal se do brejku Tomáš Klimenta a přesnou střelou pod víko se nemýlil. Jenže Chomutovští dostali možnost zahrát si přesilovou hru, kterou také využili. Rittich zlikvidoval střelu od modré totiž tak, že ji vyrazil. Puk ale vystihl naprosto přesně Roman Chlouba, který už to se zakončením u pravé tyče neměl vůbec těžké. Piráti působili po vstřeleném gólu aktivněji a svému soupeři významně zatápěli. Diváci také zhlédli velmi zajímavý pěstní souboj mezi Richardem Jarůškem a Adamem Jánošíkem. Oba kohouti si nedali vůbec nic zadarmo, bitka však skončila nerozhodně, protože oba hráči skončili na zemi ve stejný moment. Další šanci měl na svědomí opět Martin Látal, jeho střelu z levého kruhu ale lapil výborným zákrokem brankář Strmeň.

Chomutovští hokejisté dostali možnost zahrát si v úvodu závěrečného dějství přesilovou hru, ve které byli hodně důrazní. Například Mrázkova dělovka od modré jen se štěstím pro domácí neskončila mezi třemi tyčemi. Jenže poté už toho hosté moc nevymysleli a v závěru Urbanova trestu dokonce vyzkoušel Strmeňovu pozornost Radan Lenc. Na druhé straně se o několik minut později prezentoval důraznou střelou z levého kruhu Pospíšil, na kterého si však počkal pozorný Rittich.

Piráti byli následně hodně důrazní při přesilové hře, například pálil Hovorka, jenže boleslavský brankář tuto situaci uhasil, když se stačil včas přemístit na správné místo. Při hře pět na pět ale zahrozili pro změnu Středočeši. Jmenovitě Richard Jarůšek, který důrazně několikrát dorážel, ale na Jana Strmeně si nepřišel ani tentokrát. Napětí se s blížícím se koncem zápasu postupně navyšovalo. Od modré zkusil uspět Hovorka, Rittich ale puk chytil a přerušil hru. Smolařem zápasu se ukázal být jednoznačně Martin Látal, který se z obrovské šance nedokázal jen o centimetry prosadit. Celou situaci musel potvrdit ještě videorozhodčí. V závěru zápasu mohl ještě hned dvakrát skórovat Dominik Pacovský, ale ani jednou nebyl dostatečně přesný. Chomutovu už v závěru nevyšlo ani odvolání gólmana, a tak se po poslední siréně radovali Boleslavští.

Ohlasy trenérů

František Výborný (BK Mladá Boleslav): „První třetina byla z naší strany velmi dobrá, chtělo to ale přidat alespoň ještě jeden gól. Poté jsme se utrhli na 2:0, ale dostali jsme zbytečný gól v oslabení. Mitja Robar tam v obranném pásmu zbytečně vyrazil, a pak už neměl hráče. Nebyla to žádná super akce. Utkání tak bylo dramatické až do konce a my jsme rádi, že jsme Chomutovu vrátili porážku. U nich jsme v posledních minutách ztratili alespoň bod. Věděli jsme, že to bude boj, a to se potvrdilo.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Připravovali jsme se na velmi těžké utkání a upozorňovali jsme mužstvo, že domácí na nás nastoupí a že se nás budou snažit dostat pod tlak, což se potvrdilo. Díky skvělému Honzovi Strmeňovi jsme do druhé třetiny šli s tím, že jsme měli šanci na zvrácení výsledku. V první třetině domácí dominovali a my se jen bránili. Ve druhé třetině jsme zlepšili hru, měli jsme lepší pohyb a byli jsme agresivní. Měli jsme spoustu šancí, ale udělali jsme chybu a dostali gól na 2:0. Poté jsme v přesilovce, ve které se všeobecně hodně trápíme, dali branku a věřili jsme, že můžeme sahat po bodovém úspěchu. Ve třetí části jsme měli spoustu šancí, ale nevyužili jsme tři přesilovky. Když se vám tohle stane, nemůžete pomýšlet na vítězství.“