Reportáže

Duel Pirátů s Kladnem rozhodla jediná branka v prodloužení

Napsal 04.04.2014 Antonín Domanický, Jan Řápek
C h o m u t o v - Piráti prohráli v pátém barážovém zápase, podlehli Rytířům z Kladna. Zápas byl dlouho velmi vyrovnaný a v řádné hrací době jsme se nedočkali ani jedné branky a bylo jasné, že body se budou dělit mezi oba týmy. Vše tak muselo rozhodnout prodloužení, které však trvalo pouhých devět vteřin. Jen chvilku po začátku prosloužení se totiž trefil kladenský kapitán Pavel Patera a rozhodl tak, že druhý pojede do Kladna.
BAR5 pá 4.4.2014
CHM
0:1p(0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
KLA
Chomutov
Růžička – Malec, Stehlík, Jass, Mrázek, Krstev, Havel, Bartejs – Bomersback, Svoboda, Bartečko – Hruška, Gajovský, Hřebejk – Šagát, Kämpf, Hromas – Račuk, Sikora, Kubinčák
Kladno
Chábera – Kaberle, Kolařík, Růžička, Majeský, Procházka, Hořava P. – Hořava M., Dragoun, Tenkrát – Bílek, Havlíček, Bajaruns – Eberle, Patera, Dalecký – Kuchler, Machač, Strnad – Zagrapan

Branky a nahrávky

Chomutov
Kladno
61. Patera (Eberle)

Statistiky

Vyloučení
3:4
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
18:23
Diváci
4502

Shrnutí

Ihned v úvodu utkání se Piráti aktivně pustili do svého soupeře. Cháberovu branku ostřelovali postupně Bartečko, Bomersback či Svoboda. Zazvonila i tyč, ale gól nepadl. Šanci si vytvořili během přesilovkového tlaku i Rytíři. Pokusy Daleckého a Eberleho zneškodnil Růžička. Po uplynutí přesilové hry hostů se k pohledné střele dostal Sikora, ale zamířil nepřesně.

V polovině úvodní části vypracoval pro Kladenské slibnou šanci Dragoun. Zvládl ujet obráncům a posílal kotouč před bránu, kde puk jen těsně míjel hokejky dotírajících útočníků hostí. Šanci měl i Kolařík ve své individuální akci, Růžička jeho střelu vytěsnil vyrážečkou. Na druhé straně byl ve velké šanci před odkrytou bránou faulován Bartečko. Gól sice nepadl, Piráti z této situace vytěžili přesilovku, která se o pár vteřin proměnila v dvojnásobné oslabení Kladna. V té měl velkou šanci Gajovský, trefil však jen přesunujícího se Cháberu. V závěru třetiny ještě stihl nebezpečně vystřelit Kolařík, jehož pokus nakonec těsně míjel bránu. Prvních dvacet minut tak zůstalo bez gólu.

Další část utkání přineslo z úvodu tvrdou střelu Hřebejka, po které puk jen těsně míjel bránu. Na druhé straně zkusil střelu přes obránce Strnad, brankář Pirátů byl připraven. Zajímavě přes hráče střílel i Kolařík, puk ovšem namířil přesně do náruče gólmana. Po chvíli poté pálil od modré těsně mimo kladenský Růžička.

Krásnou šanci si v polovině zápasu připravili i Piráti, když se v dobré palebné pozici objevili Jass s Mrázkem. Oba obránci místo střel zvolili přihrávku a střelba na Cháberu se nekonala. Chvíli poté mohl vstřelit branku Svoboda, který z bezprostřední blízkosti mířil těsně nad. Kladno také zahrozilo, konkrétně únikem Daleckého. Toho ovšem vychytal výborný Růžička. Krátce poté se na druhé straně zjevil zcela volný Šagát a trefil tyč Cháberovy brány. Vzápětí byl ve slibné šanci Račuk, kterému chyběla rychlost a zakončení bylo pro brankáře dobře chytatelné. Krátce před koncem prostřední třetiny nadějně vystřelil Stehlík od modré a puk jen o málo míjel bránu. Branku jsme tedy neviděli ani ve druhé dvacetiminutovce.

Poslední část základní hrací doby zahájilo Kladno přesilovkou. V ní se pěknou střelou prezentoval Dragoun, avšak neprostřelil hradbu těl před sebou. V slibné šanci byl po skončení přesilovky Baertečko, ale ani on nenamířil kotouč do brány. Domácí si zvládli vytvořit tlak a ke střele se postavil Bomersback, jehož pokus zblokoval kladenský obránce. Na druhé straně se do šance probil Patera a nestihl přesně zakončit. Na dvakrát zkoušel pozornost Růžičky i Strnad a nechybělo mnoho k otevření skóre.

Protrhnout nerozhodný stav mohli Sikora a Krstev krátce poté, co se hra přehoupla do posledních deseti minut. První střela však mířila vedle, druhou zlikvidoval Chábera. Piráti se nebáli útočit a výsledkem byla nastřelená tyč po střele Sikory. Na poslední dvě minuty hry se museli Piráti bránit bez jednoho hráče v poli. Kladno se snažilo, jen těsně míjel branku Majeský, ale na vstřelení branky to nestačilo. Zápas tedy pokračoval do prodloužení.

Prodloužení netrvalo dlouho. Krátce po rozehrání se Rytíři natlačili do předu a puk za záda Růžičky poslal Pavel Patera. Kladno si tudíž připisuje bonusový bod z prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov): „Byl to velmi vyrovnaný zápas. Šlo o hodně a oba týmy měli šance, které zůstaly neproměněny. Rozhodla hrubá chyba v prodloužení. Je to již druhý zápas, ve kterém pro nás závěr utkání dopadl takto. Nezkoncentrovali jsme se na situaci, která možná nevypadala nebezpečně, ale jako nebezpečnou se ukázala. Míříme do Boleslavi a žádný zápas rozhodně nevzdáváme. Co jsme ztratili v pátek, můžeme v neděli dohnat.“

Jan Neliba (Rytíři Kladno): „Určitě jsme rádi, že jsme udrželi hokejové fanoušky po dnešním utkání v napětí. Byli jsme už trošku odepisovaní po nepovedeném začátku baráže. Tři body by ze zápasu s Chomutovem byli lepší, ale i z dvou bodů žijeme. Zbývá sedm zápasů a náš tým může ještě body nabrat. Baráž je samozřejmě boj o žití, nežití. Vítězí spíše zodpovědnost a taktika. Udrželi jsme po dnešku naději, že když se budeme postupně zlepšovat jako dnes, tak se můžeme udržet.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov