Reportáže

Piráti po dvou zápasech skórovali, v Plzni však na body nedosáhli

Napsal 12.01.2014 Vojtěch Honzík, Libor Kult
C h o m u t o v - Piráti se v rámci 38. kola Tipsport extraligy vydali na led úřadujících mistrů z Plzně, kde chtěli ukončit střelecké trápení z posledních dvou utkání, kdy nedali ani jeden gól. To se jim povedlo už v desáté minutě, v níž David Hruška vyrovnával na 1:1. Domácí pak třemi zásahy v řadě odskočili a vedení už udrželi, přestože Josef Straka dvěma přesilovkovými trefami vždy snížil na rozdíl dvou gólů. Piráti se tak domů vrátili bez bodů, o které je připravily mimo jiné i dva góly Škody ve vlastním oslabení.
38.kolo ne 12.1.2014
PLZ
5:3(2:1, 2:1, 1:1)
CHM
Plzeň
Mensator – Jeřábek, Hanzlík, Marcel, Slovák, Boháč, Mozík – M. Straka, Lev, Kratěna, Pletka, Vlasák, Duda, J. Sýkora, Kašpařík, Schleiss, Holec, T. Sýkora, Dvořák
Chomutov
Růžička – Pulpán, Trefný, Mrázek, Lojek, Bartejs, Krstev, Havel – Bomersback, Bartečko, Hruška, Hřebejk, Gajovský, Šagát, Kubinčák, J. Straka, Balej, Račuk, Sikora, O. Kaše, Kämpf

Branky a nahrávky

Plzeň
7. Boháč (M. Straka, Mozík), 19. Lev, 25. M. Straka (Duda), 31. T. Sýkora (Dvořák), 45. Slovák (Kratěna, Kašpařík)
Chomutov
10. Hruška (Šagát, Gajovský), 34. J. Straka (Havel, Balej), 51. J. Straka (Pulpán, Kubinčák)

Statistiky

Vyloučení
10:8
Využití
2:2
V oslabení
2:0
Střely na branku
29:28
Diváci
5008

Shrnutí

Utkání začalo dle papírových předpokladů, tedy tlakem Plzně. První velkou šanci utkání měl Dvořák, ke kterému se z druhé strany odrazil kotouč, ale domácí dvaapadesátka poslala touš pouze do boční konstrukce poloodkryté branky. Gól měl na holi po chvilce i Vlasák, který se ujal černého nesmyslu mezi kruhy, nasadil Růžičkovi blafák do bekhendu, ale opět trefil síť pouze z boku.

Do třetice už to indiánům vyšlo. Martin Straka vykličkoval hostující obranu, předložil Dominiku Boháčovi, jenž poloodkrytou klec neměl problém trefit - 1:0! Jenže Chomutov se osmělil a brzy bylo srovnáno. Ránu Šagáta od modré Mensator neudržel a ve správný čas a na správné místě stál David Hruška, který podél pravého betonu zasunul k tyči - 1:1! Pro domácí mohlo být ještě hůře. Nejprve z mezikruží tečoval Hruška pokus z levé strany, po chvilce ze stejné pozice střílel Gajovský, domácí gólman svůj tým podržel.

Modrobílí se brzy oklepali a Růžička se musel činit nejprve proti Dudovi, jenž si povyjel na brankoviště z rohu, za nedlouho poté promáchl Kašpařík před zcela odkrytou brankou u pravé tyčky. A znovu třetí velkou šanci Západočeši využili. Ve vlastním oslabení Jakub Lev skvěle přečetl rozehrávku Josefa Straky a následně překonal Růžičku po kličce do forhendu - 2:1! Úvodní dějství zakončil Vlasák pěknou střelou přes obránce do levého betonu gólmana Pirátů.

Prostřední část započala tam, kde její předchůdkyně skončila – tedy tlakem Plzně. Nejprve nad tečoval Straka pokus Kratěny od modré, poté se asistent změnil ve střelce, když zakončoval z první z pravého kruhu, vytáhl se Růžička. A jako už se stalo v tomto utkání tradicí, třetí velká šance indiánů se změnila v gól.

V přesilové hře čtyři na tři našel po rychlém ťukesu Duda Martina Straku, jenž z ostrého úhlu zasunul pod vyrážečku gólmana Chomutova - 3:1! Piráti mohli odpovědět vzápětí. Bomersback předložil v situaci dvou na jednoho ideálně Bartečkovi, jehož ránu z první Mensator nadzvedl na břevno. Po chvilce pálil z levého kruhu Balej, touš po zákroku domácího gólmana proskotačil těsně mimo pravé tyče.

Nedáš - dostaneš. Chomutovu se vůbec nepodařila přesilová hra. Vše vyvrcholilo, když Dvořák napadl hostující rozehrávku, přistrčil Tomáši Sýkorovi, který rychle zasunul u levé tyče - 4:1! Brzy ale bylo sníženo. Josef Straka nic nevymýšlel, po přejetí modré napřáhl a krásnou trefou o břevno snížil - 4:2! Hosty vstřelená branka nabudila. Vzápětí měl na holi snížení na rozdíl jediné trefy Hruška mezi kruhy, když zachytil troufalou rozehru domácích a svižně vypálil, Mensator dokázal zasáhnout ramenem.

Zkraje poslední dvacetiminutovky se znovu musel činit hlavně Růžička. Nejprve ukryl v lapačce ránu Pletky z levého kruhu, později před stejným hráčem sklapl betony včas po pokusu z druhé strany. Zaskvěl se i proti Schleissovi, jenž sám před hostujícím gólmanem zvolil střelu na teploměr.

Nárok ale již neměl proti ráně Tomáše Slováka od modré, jehož dělovka skončila v levém horním růžku - 5:2! Za nedlouho poté vlétl do útočného pásma Kašpařík, vystřelil z levého kruhu na vzdálenější tyč a Růžička touš vytěsnil jen těsně mimo. Hosté se osmělili v početní výhodě, ovšem Mensator si rány od modré pohlídal. Další faul Plzně ale již potrestán byl. Nahození od modré šikovně tečoval mimo dosah domácího brankáře Josef Straka – 5:3!

Odpovědět mohl Pletka, kterému v situaci dvou na jednoho předložil Dvořák, skvěle však zasáhl ramenem Růžička. Obdobná situace se stejným koncem se udála i na druhé straně, pálil Bartečko. V závěru utkání ještě po nešťastném střetu Mozíka a Straky putovali domácí do čtyř, Západočeši však oslabení zvládli na jedničku, stejně jako krátkou power-play soupeře. Bodově se tak dotáhli na druhý Mountfield.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): „Jsme spokojeni se ziskem tří bodů, ale méně s naší disciplínou. Našimi vyloučeními jsme umožnili Chomutovu vrátit se do zápasu. Už před utkáním jsme klukům zdůrazňovali, že nám nenechají nic zadarmo a to se potvrdilo. Zbytečnými fauly v útočném a středním pásmu jsme se připravili o lepší výkon. Kvůli častým vyloučením byla naše hra rozháraná. Hlavně třetí třetina nebyla z naší strany vůbec dobrá. Deset vyloučení v domácím zápase je moc.“

Robert Kaše (Chomutov): „Zápas se mi těžko hodnotí. Začali jsme příliš zakřiknutě, až postupně jsme začali více bruslit a zlepšovat pohyb. Bez něj nemáme šanci. Dvakrát jsme inkasovali při naší přesilovce a to nás hodně sráží. Je těžké se potom vrátit zpátky do hry. Pozitivem je, že se hráči nevzdali ani za nepříznivého stavu a bojovali až do poslední minuty. Na tom se dá stavět.“