Reportáže

Piráti ztratili dvoubrankové vedení, Rytířům i potřetí v sezóně podlehli

Napsal 21.12.2012 Petr Horčička
C h o m u t o v - Chomutovští otevřeli ve 32. kole Tipsport extraligy skóre už v páté minutě, kdy se v přesilové hře prosadil David Hruška. Na začátku druhé třetiny přidal druhou branku Michal Důras. Další přesný zásah už Piráti v posledním duelu před vánočními svátky nepřidali, naopak Rytíři skórovali pětkrát, díky čemuž utkání dokonale otočili.
32.kolo pá 21.12.2012
CHM
2:5(1:0, 1:2, 0:3)
KLA
Chomutov
Kostúr (Hanuljak) - Palin, Pulpán, Rýgl, Mrázek, Jurčina, Pavlas, Bartejs, Trefný - D. Hruška, Zálešák, Michael Frolík - M. Procházka, Y. Treille, Důras - Hřebejk „C“, Sikora, Lušňák - Seman, Gajovský, Hromas - Ton.
Kladno
Chábera (Cikánek) - Majeský, Černošek, Macholda, Růžička, Procházka, Piskáček, Mocek - Jágr, Plekanec, Dalecký - Hlaváč, Patera „C“, Kuchler - Kuchejda, Melka, Obdržálek - Eberle, Lukáč, Látal – Doudera.

Branky a nahrávky

Chomutov
5. Hruška (Zálešák, Frolík), 23. Důras (Gajovský)
Kladno
28. Jágr (Macholda, Patera), 37. Černošek (Hlaváč, Jágr), 49. Plekanec (Hlaváč, Černošek), 59. Hlaváč, 60. Lukáč (Piskáček, Eberle)

Statistiky

Vyloučení
4:5
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
28:34
Diváci
5250

Shrnutí

Emocemi nabité utkání začalo ve vysokém tempu z obou stran. Skóre se poprvé měnilo v páté minutě, když svou šanci využili domácí. Frolíkovo přihrávku před bránu přeměnil v gól DAVID HRUŠKA – 1:0. Následně se domácím v oslabení dařilo ubránit Jágra i Plekance. Piráti pokračovali v důsledné obraně a dobrých protiútocích. Rytíře však držel nad vodou skvěle chytající Chábera. Čím více se blížil konec první části, tím více musel odolávat tlaku před svou bránou. Hruškovo samostatný únik zlikvidoval famózním zákrokem vleže. Po dvaceti minutách se do šaten odcházelo po pěkně odehrané třetině a za nízkého, pro Piráty příznivého stavu 1:0.

V úvodu druhé části se Kladenští, zejména Jágrova formace, pustili do cesty za vyrovnáním, ale jejich kombinaci v útočném pásmu jim kazila precizně hrající chomutovská obrana. Následně v druhé minutě došlo i k navýšení vedení. Gajovský vyslal rozjetého MICHALA DŮRASE do útočného pásma. Ten vystřelil z úhlu na branku a trefil se výstavně nad Cháberovo rameno – 2:0. Piráti zůstávali při chuti a snažili se navýšit skóre. Chábera však Rytíře podržel skvělými zákroky, když nejprve vychytal nebezpečnou střelu Sikory a o pár chvil později zastavil Tonem tečované Bartejsovo nahození. Chomutovští však obdrželi dva dvouminutové tresty a museli se bránit Kladenským ve třech. To byl signál pro JAROMÍRA JÁGRA, který využil dvojnásobnou přesilovou hru svého týmu přesnou střelou mezi Kostúrovo betony – 2:1. Rytíři rázem ožili a začali bojovat. Což sebou přineslo také přiostření atmosféry na ledě. Šarvátky, pošťuchování i tvrdé hity byly k vidění na chomutovském ledě během druhé třetiny. Hostům se v zápětí dostalo další příležitosti. Po faulu na ujíždějícího Kuchlera nařídili rozhodčí trestné střílení. Kuchlerovo úmysl však vystihl Kostúr a nájezd zlikvidoval svým betonem. Skóre zůstalo prozatím nezměněno. Netrvalo to však dlouho a po Jágrovo kroužení v okolí chomutovské branky se kotouč dostal k Macholdovi, který přihrál lépe postavenému MARKU ČERNOŠKOVI a stav utkání byl po jeho přesné střele opět nerozhodný – 2:2. Do konce druhé části měli Piráti možnost snížit v přesilovce. Tu však nevyužili, naopak jim vrásky na čele udělal z trestné lavice se vracející Kuchler, který si mohl zopakovat svůj nájezd. Zvolil však přihrávku na Tomáše Plekance, jehož rychlou střelu zastavil pouze výtečný zákrok Matúše Kostúra.

Očekávalo se, že třetí třetina přinese zajímavou podívanou v podobě bitvy o vítězství v dnešním utkání. Ve třetí třetině se hra usadila ve středním pásmu, šance si vytvářeli oba týmy, ale nikdo nechtěl udělat chybu, která by mohla utkání bohaté na emoce rozhodnout. Vyprodaná chomutovská aréna však sledovala obrat skóre v podání TOMÁŠE PLEKANCE, který prostřelil vše před sebou, včetně chomutovského gólmana – 2:3. Kladenští se však s těsným vedením nechtěli spokojit a dělali vše pro navýšení skóre. Chomutovští naopak ve snaze vyrovnat nepříznivé skóre odvolali brankáře. Prázdnou bránu nejprve těsně minul Jágr a poté Černošek. Na potřetí to Rytířům vyšlo a JAN HLAVÁČ přidal čtvrtou branku – 2:4. Hosté si definitivně potvrdili dnešní vítězství brankou MICHALA LUKÁČE pár vteřin před koncem – 2:5. Hosté si tak zaslouženě odvážejí všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (Piráti Chomutov): První třetina z naší strany byla perfektní. Měli jsme hodně šancí, Kladno jsme přehrávali a byla obrovská škoda, že jsme nedokázali přidat další branku. Samozřejmě, zlom nastal při našem oslabení, kdy se Kladno dostalo zpátky do hry a srovnal to. Rozdílový gól nás trochu mrzí. Myslím si, že jsme tu situaci nezahráli úplně ideálně. Kluci makali, bojovali, zkusili jsme i hru bez brankáře. Bohužel to nevyšlo a skončilo to tak, jak to skončilo.

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): Hokej, který jsme chtěli hrát po celý zápas, jsme začali hrát až od druhé třetiny. Vývoj zápasu jsme dokázali otočit a řekl bych, že jsme zaslouženě vyhráli. První třetina z naší strany byla špatná, byli jsme pasivní, nehráli jsme, nebruslili jsme, třikrát jsme hráli oslabení a nakonec jsme dostali i gól. Smolný gól, který jsme dostali na 0:2, si myslím, že nás zdravě nažhavil a od té doby jsme začali hrát.