Reportáže

V Kotlině padlo opět mnoho branek, Chomutov však body neveze

Napsal 15.01.2011 Pavel Kadeřábek
C h o m u t o v - Odčinit předchozí vysokou porážku odjížděli hráči KLH do havlíčkobrodské Kotliny v rámci 37. kola 1. hokejové ligy. Úvod byl dosti divoký: Během 53 vteřin padly dvě branky, každá na jedné straně. Hosté se pak dostali do vedení, domácí ale vyrovnali ve dvojnásobné početní výhodě. Poslední slovo měli ale hosté v 18. minutě a šli do kabin s jednobrankovým náskokem. Ve 2. třetině domácí potřetí vyrovnali ve 23. minutě, aby se ve 35. minutě dostali poprvé v utkání do vedení. Vedení si pak až do konce 2. třetiny udrželi. Ve 3. třetině přidali domácí další čtyři branky, tu poslední do prázdné klece hostů. Severočeši jen snížili, ale z přestřelky, ve které diváci viděli celkem třináct branek odešli poraženi.
37.kolo so 15.1.2011
HBR
8:5(2:3, 2:0, 4:2)
CHM
Havl.Brod
Suchan (Slipčenko) - Morava, Zítka, Sova, Krejčík, Jelínek, Vošmik, Soldán, Pavlík - Zábranský, Holec, Knotek, Stromko, Švaňhal, Zohorna, Endál, Fiedler, Voj. Němec, Meidl, Rytnauer
Chomutov
Hylák (Hanuljak) - Mucha, Havíř, Pulpán, Slovák, Kántor, Bombic - Zucker, Jíra, Kraft, Hrdel, Kůs, Hruška, Skořepa, V. Novák, Kuběna

Shrnutí

Chomutov naskočil do utkání jako uragán a radoval se z pohádkového začátku. Naopak Rebelové se museli rychle vzpamatovávat ze studené sprchy. Už za 17 sekund hry David Hruška napřáhl na vrcholu kruhů a gólman Suchan jen vyrazil puk do prostoru před sebou. Odtud dorážel osamocený PAVEL KUBĚNA, který se trefil neomylně k tyčce - 0:1. Euforie Severočechů ještě ani nestačila vyprchat a bylo vyrovnáno. Kotouče se zmocnil v útočném pásmu LADISLAV RYTNAUER, který tvrdou a dobře umístěnou ranou propálil gólmana Hyláka - 1:1. Pokračovalo se v nastoleném trendu vyrovnaného a útočného hokeje. Toto tempo s sebou přineslo střelecké příležitosti na obou stranách, ale oba gólmani, chomutovský Hylák i havlíčkobrodský Suchan, tentokrát uzavřeli své svatyně. V průběhu čtvrté minuty putoval na trestnou lavici z řad domácího souboru útočník Endál, jehož vyloučení přiválo do chomutovských plachet příznivý vítr.

V úvodu páté minuty po přiťuknutí Františka Bombice napřáhl v prostoru mezi kruhy PAVEL KUBĚNA a přesnou ranou podél Suchanova těla poslal puk do sítě - 1:2. Havlíčkův Brod mohl znovu bleskově odpovědět, když se mu po Kůsovu faulu nabídla první hra v početní převaze, jenže severočeská obrana pracovala spolehlivě a nepouštěla domácí hráče do souvislejšího tlaku v Hylákově blízkosti. Na přelomu 7. a 8. minuty si vypracovaly oba tábory slibné šance. Nejdříve v úniku pálil z levého kruhu bekhendem Kraft, ale gólman Suchan zaúřadoval svou lapačkou a rozehrál rychle puk na své spoluhráče. Poté zahrozil málem Němec, který po nahrávce Endála promáchl před zcela odkrytou bránou. Obrázek hry se stále neměnil, když se fanoušci kochali rychlým a útočným hokejem, který obě mužstva produkovala.

Druhou půlku úvodní dvacetiminutovky začali Rebelové obrovskou šancí, když vyhráli vhazování v obranném pásmu a do samostatného úniku se dostal Knotek. Obdržel přesnou nahrávku za chomutovskou obranu, ale touto situací byl očividně zaskočen a zakončení podle toho také vypadalo. Nevyšla mu klička, jíž Hylák prokoukl, vybruslil si k pravé tyčce a puk zde vyrazil betony do rohu pásma. Brodská družina se touto velkou šancí naladila na příznivou útočnou vlnu a nadýchla se k mohutnému náporu, ze kterého pramenily další gólové příležitosti.

Nejdříve naservíroval Ondřej Švaňhal přesnou nahrávkou puk před branku Zohornovi, ale ten si nesešteloval přesně mířidla a těsně minul levou Hylákovu tyčku. Poté Švaňhal obkroužil bránu a našel svou nahrávkou Krejčíka, který z vrcholu kruhů trefil Hylákovo rameno. Tlak bojovníků z Kotliny vyústil ve vyloučení Slováka za napadení a Kuběny za podražení, po čemž Havlíčkův Brod hrál celé 2 minuty v pěti proti třem. A to byla přesně voda na havlíčkobrodský útočný mlýnek.

V 15. minutě po nahrávce Mariana Moravy ostře pálil z předbrankového prostoru Ladislav Rytnauer. Gólman Hylák jeho pokus vyrazil jen do prostoru vedle sebe, kde číhal volný MIROSLAV HOLEC, který pohodlně z dorážky trefil poloprázdnou bránu - 2:2. Poslední slovo však v první části hry patřilo hokejistům ze severních Čech, kteří si postupně vypracovali územní převahu a zanedlouho se mohli potřetí těšit ze získaného vedení. V 18. minutě od modré čáry vypálil Lukáš Pulpán a v předbrankovém prostoru měl dostatek prostoru a času na ideální zakončení ZDENĚK SKOŘEPA, který usměrnil kotouč za Suchanova záda - 2:3.

Hned v úvodu prostřední části se zrodila velká šance chomutovské družiny. Havlíčkobrodští se snažili rozehrát po sérii nahrávek, ale ve středním pásmu přišel o kotouč Endál a Chomutov se rázem ocitl v přečíslení 3 na 1. Obrana domácích zařadila rychle zpátečku a stihla se hodně rychle vrátit, přičemž brankáři Suchanovi pomohla odrazit sérii chomutovských střel. Svěřenci trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák stupňovali postupem času svůj tlak a neustále se probíjeli do zakončení. Za své útočné choutky je nakonec hokejový bůh odměnil a po dalším gólu už potřetí platil v Kotlině nerozhodný stav. Na sklonku 23. minuty po obrovském závaru kolem chomutovské branky se dostal přes Miroslava Holce puk na modrou čáru k ALEŠOVI SOVOVI, jehož pohotová a razantní rána skončila přesně pod horní tyčkou brankáře Hyláka - 3:3.

Havlíčkobrodskému souboru narostla rázem ještě větší křídla a po získané přesilovce za Kůsův faul mohl jít poprvé do vedení. Přesilovka se však Rebelům příliš nepovedla, když domácí naráželi na zkonsolidovanou a aktivní obranu Chomutova, jenž držela hru převážně v uctivé vzdálenosti od svého gólmana Hyláka. Hráči obou táborů stále servírovali fanouškům v ochozech prochladlé Kotliny pestré a atraktivní hokejové menu, přičemž k vidění byla hodně vyrovnaná partie. Zhruba od přelomu první a druhé poloviny duelu začínali mít mírně navrch Severočeši, kteří se častěji probíjeli do zakončení, ale jako kdyby se nechali vylákat do útočných pozic. Paradoxně totiž z jednoho rychlého protiútoku Rebelů do rozhozené obrany kapitulovali a najednou museli dotahovat jednogólovou ztrátu.

V závěru 34. minuty Aleš Jelínek posunul puk na Ladislava Rytnauera, který ještě prodloužil k levému mantinelu na rozjetého MIROSLAVA HOLCE. Ten v situaci 2 na 1 dlouho naznačoval nahrávku, ale nakonec se v levém kruhu vytasil s krásnou střelou do levého horního růžku Hylákovy svatyně -4:3. V závěru ještě Rebelové hráli po třech vyloučeních přesilovku 4 na 3, z níž si část přenesli do poslední třetiny.

Do závěrečného dějství Rebelové s přesilovkou v zádech doslova vlétli a hned prověřili chomutovskou obranu v čele s gólmanem Hylákem. Při kombinaci v útočném pásmu hledal Holec z levého kruhu před branku sjíždějícího obránce Moravu, ale ten na jeho pas nedosáhl. Vzápětí se k němu ale vrátil kotouč a havlíčkobrodský kapitán z vrcholu kruhů nastřelil břevno Hylákovy branky. Další z nepřeberného množství šancí na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 45. minutě dvojice Zábranský - Zohorna předvedla v útočném pásmu hezkou akci. Prvně jmenovaný zachytil za brankou od zadního mantinelu odraženou střelu a bekhendem ji nezištně prodloužil do předbrankového prostoru na připraveného Zohornu, který zblízka neprostřelil Hylákovy betony. Hokejisté pořád produkovali atraktivní a útočný hokej, který bavil fanoušky a doslova je zvedal při povedených okamžicích ze sedaček.

V závěru 48. minuty sevřeli Rebelové svého silného soupeře v hloubi jeho obranného pásma a za svou snahu byli oceněni přesilovkou pěti proti třem, když na lavici hanby současně a svorně zamířili obránci Pulpán s Bombicem. Havlíčkův brod se nenechal dvakrát pobízet k útočné aktivitě a už za 8 sekund slavil úspěch. Marian Morava po vyhraném vhazování přiťukl na modré čáře puk LUKÁŠOVI ENDÁLOVI, jehož nechytatelná rána z mohutného nápřahu zapadla přesně do levého horního rohu chomutovské branky nad Hylákovo rameno - 5:3. Havlíčkobrodské nadšemí se ještě nestačilo ani vytratit a v kotlině vybuchl znovu mohutný gejzír gólové radosti. Přesně za minutu Lukáš Endál střílel z vrcholu kruhů, ale puk zachytil v předbrankovém prostoru osamocený VOJTĚCH NĚMEC a do protipohybu přesouvajícího se gólmana Hyláka zblízka bekhendem skóroval - 6:3.

Kdo čekal, že Chomutov složí zbraně a za již značně nepříznivého stavu rezignuje, byl hodně překvapen děním v následujících minutách. V průběhu 52. minuty po nahrávce Tomáše Slováka střílel z prostoru u bližší tyčky MILAN KRAFT a zřejmě ještě s tečí havlíčkobrodského obránce dopravil podél Suchanova těla kotouč do sítě - 6:4. A severočeská družina se mohla vzápětí dokonce dostat na dostřel, když měla k dispozici početní převahu za faul Endála, ale na brodskou obranu nenašla účinný recept. Hosté i po vypršení dvouminutového trestu zle svírali Rebely v hloubi jejich obranného pásma, jenže při této činnosti se sami provinili proti pravidlům. Zohornu ostře atakoval v rohu pásma Havíř a vyfasoval čtyřminutový trest, za což domácí soubor nekompromisně a rychle trestal.

Po nahrávce Ladislava Rytnauera rychle obkroužil branku MIROSLAV HOLEC a bekhendem zavěsil puk přesně pod horní tyčku, čímž završil svůj hattrick - 7:4. Chomutovská odpověď však na sebe nenechala dlouho čekat. Po pasu Zdeňka Skořepy z levého kruhu zakončoval před brankou volný PETR JÍRA a střelou bez přípravy skóroval nad Suchanův beton - 7:5. Přesně za půl minuty se nechal vyloučit útočník Švaňhal a Severočeši mohli ještě vyvolat závěrečné drama, ovšem při power-play inkasovali osmý úder.

V předposlední minutě utkání Milan Kraft nastřelil z levého kruhu Suchanovu hruď, kotouč se následně dostal k Lukáši Endálovi, který vysokým obloučkem našel za chomutovskou obranou číhajícího VOJTĚCHA NĚMCE, jenž si rukavicí sklepl puk na led a zblízka trefil odkrytou bránu - 8:5. Havlíčkův Brod už utkání dotáhl do vítězného konce a společně se svými fanoušky se mohl radovat z dalšího cenného skalpu silného soupeře.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): Musím souhlasit s kolegou. Když jsme viděli v jakém složení sem Chomutov přijel, hned nám bylo jasné, jak musíme hrát. Samozřejmě jsme si také dobře uvědomovali, že soupeř má v týmu zkušené hráče. Chtěli jsme hrát silový hokej a hosty zkrátka unavit za každou cenu. Měli jsme nakonec lepší pohyb, což pramenilo z naší početní převahy a herního projevu našich mladých a dravých hráčů. Nakonec jsme zvítězili a jsme samozřejmě spokojeni, klukům musím za dnešní výkon poděkovat.

Jaroslav Liška (KLH Chomutov): Dostávali jsme se často do faulů, někdy dokonce dvojnásobných, za které jsme pykali, když domácí přesilovky nekompromisně trestali. Navíc v sestavě, ve které se momentálně nacházíme, jsme to měli proti Havlíčkovu Brodu, který se prezentuje útočným a silovým hokejem, hodně těžké. Dnes podle mě rozhodla právě naše oslabení.