Reportáže

V prvním finálovém zápase přetlačili Lvi Krušnohorské Piráty 2:1

Napsal 23.03.2010 Kateřina Mádlová, David Matula
C h o m u t o v - Velké finále první ligy dnes odstartovalo a sledovat jej mohli diváci v ústecké Zlatopramen aréně. Jako první se radovali domácí, když se od modré čáry trefil obránce Gureň. V oboustranně opatrném utkání se dočkali i Krušnohorci, když vyrovnání zařídil dorážkou Jeslínek. Odpověď domácích přišla o pět minut později, když se dorážkou prosadil Hovorka. V konečném součtu se tato branka ukázala jako vítězná, jelikož ani série vyloučených v závěru utkání, ani chomutovská hra bez brankáře již na výsledku nic nezměnily. Lvi tak slaví první vítězství v sérii.
F1 út 23.3.2010
UNL
2:1(1:0, 1:1, 0:0)
CHM
Ústí n.L.
Salfický – Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, Novotný, Gureň, O. Kříž, Sklenička – Janků, Alinč, Pazourek – Hovorka, Pajič, Heinisch – Heřman, Šagát, Dragoun – M. Pšurný, Mikulík, R. Pšurný.
Chomutov
Chábera – Posmyk, Pulpán, Grof, Hájek, Tribuncovs, Brňák, Všetečka, Trefný – Hruška, Kraft, Duda – Procházka, Trochta, Skořepa – Jíra, Mikšovic, Hašek – Jeslínek, Domin, Polanský.

Shrnutí

Během prvních minut si finalisté vyměnili několik zdvořilostních návštěv ve svých pásmech. Úvodní formace Lvů dokázala soupeře na chvíli udržet za modrou čárou. Útočné snažení korunoval střelou do změti těl před brankou Pazourek. Takřka vzápětí se rozehřál i Salfický, nejprve čelil pohotové ráně Posmyka, vzápětí se uvolnil u hrazení Duda a vyjel proti domácímu gólmanovi, který dobře pohlídal pravou tyč. Lvi rozhodně nehráli pasivně, Šagátova pětka motala hosty v jejich pásmu, ale nedařilo se najít vhodnou pozici k zakončení. Němečkovu ránu tečoval Pazourek, ale i s tím si Chábera poradil. První početní výhoda patřila Chomuovským. Nebezpečně v ní opakovaně pálil Posmyk, zatímco se útočníci ve dvou i ve třech cpali do branky. Salfický zvládl všechny puky vyrážet mimo dosah hostů. Už v plném počtu hráčů si podobně vedl na opačné střele Zeman. Ale tím, kdo nakonec od modré Cháberu propálil, byl Gureň - 1:0. Lvi si následně také vyzkoušeli přesilovku. V ní dvakráte ostře vypálil Němeček, poprvé jeho pokus dorážel Janků, podruhé se puk odrazil od hradby těl. Druhá pětka zkoušela štěstí kombinačně, sérií přihrávek byl nakonec uvolněn najíždějící Klobouček, ale nepodařilo se mu zasáhnout puk tak, jak by si představoval. V závěru třetiny si opět půjčili slovo hosté, ale navzdory tomu, že puky svižně hvízdaly okolo branky, další gól k vidění nebyl. Po první třetině mohli být spokojenějším týmem Lvi.

Jako první si vzal v prostřední části slovo Hruška. Směle probruslil útočným pásmem, objel branku a ještě stihl vyslat nebezpečný bekhend mezi Salfického tyče. Domácí ale včas celou situaci pokryli. Hosté jim navíc opakovaně znesnadňovali pohyb kupředu rychlým přístupem, což vedlo k mnohým nepřesnostem a častým přerušením. To svědčilo spíše Chomutovským, kteří stále více mysleli na útok. Největší naději na úspěch zřejmě měl Hašek, ale jeho rána vzala za své v Salfického rozkleku. Tlak hostů paradoxně otevřel vrátka na druhou stranu kluziště, kudy se prosmýkl Janků, dokázal si vyměnit puk s Alinčem a ještě ho lehkým obloučkem usměrnit do branky. Chábera stihl zasáhnout. Ubráněný únik vrhl hosty znovu k dobývání lví branky. Duda vybojoval puk u hrazení, poslal jej před bránu, kde ho z první trefil Pulpán. Proti němu zvládl Salfický ještě zasáhnout, ale na dorážku Jeslínka už byl krátký – 1:1. Vyrovnaný stav zase pro změnu přiměl k aktivitě domácí, výsledkem byla slibná teč Pajiče, která ovšem jen těsně minula branku. Alinč zase zkusil štěstí z úhlu, a dokonce nastřelil tyč, od níž se pak puk odrazil do Chábery. Chomutovský gólman jej dokázal podržet. Ale ne na dlouho. Pajič vyhrál vhazování, toho využil ke střele Heinisch a dorážka Hovorky už našla cestu do sítě – 2:1. Další gól přinesl další změnu v obrazu hry. Přelévání útoků ze strany na stranu. V jedné takové zteči si Němeček sám dovolil zastavit protihráče, obrat jej o puk a sám vyrazit do útoku, jeho střela ovšem našla jen připraveného brankáře. Na druhé straně se podobně vedlo Haškovi, nápřah z levého kruhu se roztříštil o Salfického. V závěru se týmy vrátily k opatrnosti a nepřesnostem, druhá třetina tedy skončila 2:1.

Třetí třetina začala v podobném duchu, jako skončila ta předchozí. Hra v pásmech se odehrávala převážně u mantinelů, k vidění bylo mnoho osobních soubojů, ale jen zřídkakdy nějaká kombinace nebo nebezpečnější střela. Chomutov byl přece jen přímočařejší, a tak Salfický musel pozvednout lapačku proti pokusu Jíry. Na druhé straně dvakrát zkoušel štěstí R. Pšurný, ale včas byl odstaven z dosahu Chábery. První domácí formace o sobě dala zase vědět. Alinč prosvištěl podél mantinelu a našel mezi kruhy rozjetého Janků, ten ale nebyl s to umístit puk mezi tyče. A zase na druhou stranu. Domin dostal vynikající příhru před bránu a vypálil z první, Salfický si ale stihl povyjet, aby mohl puk zasáhnout. Duda se zase dostal do úniku, ale tísněn vracejícím se obráncem zamířil mimo. Grofovi chybělo pár centimetrů, aby byl u puku dříve, než gólmanův beton, štěstí ale stálo při domácích, přestože si v těchto chvílích Chomutov vytvářel nebezpečnější šance. Ústí se znovu nadechlo v přesilovce, Mikulík vyslal před bránu R. Pšurného, ten namířil mezi betony, Chábera je stihl sklapnout a vyrazit puk mimo dosah holí soupeře. Pajič se prodral až před posledního obránce, ale neměl už dost času a místa na rafinovanější zakončení. Taktická chyba, špatné střídání připravilo domácím krušné chvilky v závěru. Vhazovalo se před Salfickým a chomutovský gólman zůstal na střídačce. Před ústeckou brankou to vypadalo jako na střelnici a na hranici brankoviště by se dalo hovořit o zápasnickém ringu. Přesto se strážce ústecké svatyně dokázal zorientovat a zasáhnout proti Hruškovi, který už už doklepával puk k druhé tyči. Ústečtí Lvi tedy urvali první zápas finále pro sebe tím nejtěsnějším výsledkem.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (KLH Chomutov): My jsme nebyli spokojeni s první třetinou. Z naší strany tam byla nervozita, byl tam malý pohyb, chyběla nám agresivita v osobních soubojích. Od druhé třetiny jsme byli, dovolím si tvrdit, lepším mužstvem. Měli jsme více ze hry, vypracovali jsme si řadu příležitostí, ale, bohužel, jen jedna branka na vítězství nestačila. Nesmí se nám také stávat, jako u toho prvního gólu, že obránce vyjede z obranné třetiny a vystřelí za modrou čárou přes bránícího hráče. Pro gólmana je to pak velmi těžké. V závěru jsme tam měli moře šancí, ale, jak už jsem říkal, měli jsme dát ty branky. Zítra budeme v koncovce určitě šťastnější.

Milan Skrbek (HC Slovan Ústečtí Lvi): Vstup do utkání jsme měli dobrý, ale pak ve druhé i třetí třetině byly ty vstupy do hry trochu horší. Od druhé třetiny jsme určitě nepolevili. Musíme si uvědomit, že hrajeme proti kvalitnímu mužstvu a nemůžeme předpokládat, že šedesát minut odehrajeme u nich ve třetině. Důležitým momentem byl náš první gól, který nás ještě povzbudil. Také dozadu jsme, myslím, hráli celkem dobře a soupeře jsme do šancí moc nepouštěli. Dnes také přišlo hodně diváků. To je dobře a moc jim za pěknou atmosféru děkujeme.
×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov