Reportáže

Chomutov na nájezdy podlehl Brnu

Napsal 17.02.2007 Martin Bocian
C h o m u t o v – V rámci 45. kola se do Chomutova přijela „porvat“ o body brněnská Kometa. Oba soupeře od sebe v tabulce dělí jen několik málo bodů, a tak se očekával zajímavý a dramatický zápas. Tyto předpoklady se také bezezbytku potvrdili. Domácí tahali za delší konec, jenže na jejich gól vždy dokázal soupeř rychle zareagovat. Na začátku třetí třetiny odskočili Severočeši na rozdíl dvou gólů, ale brněnští znovu rychle snížili. Těsný náskok domácí dlouho drželi, ale dvě a půl minuty vyrovnal po nepřehledné situaci před bránou Barus a nasměroval utkání do prodloužení. O vítězi nakonec musely rozhodnout až nájezdy, v nichž byl jediným úspěšným střelcem Michal Černý. Brno tak zvítězilo 4:5 na nájezdy.
45. so 17.2.2007
CHM
4:5sn(1:1, 2:1, 1:2 - 0:0)
KOM
Chomutov
Horčička - Chatrnúch, Malinský, Trefný, Vaněček, Černý K., Filip, Nosek, Bombic - Boušek, Šíp, Polodna - Jíra, Kostourek, Mikšovic - Polanský, Charousek, Kajer - Tauš, Heinisch, Jeslínek
Kometa
Petrík - Mikel, Lhotský, David, Špelda, Vyhlídal, Staněk P. - Sojčík, Hruška, Černý M. - Staněk A., Kucharczyk, Appel - Mikšan, Barus, Moskal - Barták

Shrnutí

Severočeští hokejisté nastoupili k domácímu utkání proti Kometě Brno a očekávalo se vyrovnaný a bojovný hokej. Ve 3. minutě při přesilovce se dostal Šíp za záda hostující obrany, ale nemohl pořádně vystřelit, jelikož byl tísněn dvěma bránícími hráči. O malou chvíli později ve velké šanci Polodna, ale bekhendem nepřekonal brankáře Petríka. Další střelu při hře 4 na 4 poslal na brněnskou bránu Charousek, jeho střela z mezikruží byla nepřesná. V 6. minutě zahrozila Kometa v přečíslení 2 na 1, Moskal zblízka nedokázal Horčičku překonat. Obě mužstva se snažila dobře bránit, napadala soupeře na jejich polovině a z toho pramenilo několik nepřesností a ztroskotávala kombinace. Ve 13. minutě se ujali domácí vedení, když v přesilovce za modrou čárou vystřelil Šíp, jeho střela byla sražená přímo k holi Ladislava Bouška a ten u levé tyče prostřelil Petríka - 1:0. Za minutu hosté vyrovnali také z přesilovky, když až třetí střela Alexandra Lhotského prošla přes clonící hráče za Horčičkova záda - 1:1. Poté se k odraženému puku dostal Appel a ujížděl na chomutovskou branku, blafákem vyjel do úhlu a brankáře nepřekonal. V závěru první třetiny hrál Chomutov ve dvojnásobné početní výhodě a kromě dvou střel od modré si nic výrazného nevytvořil a dlouhá přesilovka se nezdařila, a tak první třetina skončila nerozhodně. Vyloučeni: 3:5.

Hned ve 22. minutě opět v přesilovce se domácí dostali do vedení, když Milan Kostourek si sjel od mantinelu k modré, nejprve naznačil střelu, pak udělal pár kroků a střelou švihem do horního rohu překonal Petríka - 2:1. Brno se snažilo o vyrovnání, vypracovalo si několik střeleckých příležitostí, bekhend Baruse, Kucharczykova dorážka a ani Appelova střela zblízka v bráně neskončili. V další střelecké možnosti byl Barus, jeho střela z mezikruží jen těsně minula tyč Horčičkovi svatyně. Poté hosté vyrovnali a opět tomu bylo při přesilovce, z pravé strany pálil Staněk a před brankou tečoval Patrik Moskal - 2:2. V polovině zápasu našel Jíra přihrávkou před branku Malinského, jehož tečovanou střelu Petrík vyrazil betonem do rohu kluziště. Do další šance se dostali v oslabení Nosek s Jeslínkem, v přečíslení 2 na 1 ujeli a druhý jmenovaný střílel vedle brněnské brány. Chomutovští v početní výhodě si zase vynutili vedení, když Stanislav Mikšovic si sjel od mantinelu k modré a odtud propálil brněnského gólmana - 3:2. Ve druhé třetině se hrálo minimálně v plném počtu hráčů na ledě, každou chvilku byl někdo vyloučen. Modrobílí využili dvě přesilovky a odcházeli do kabin s jednobrankovým náskokem. Vyloučení: 4:4.

Severočeši měli výborný vstup do třetí třetiny, kdy po 22 sekundách Boušek křižnou nahrávkou našel najetého Radka Šípa a ten jen zasunul kotouč do poloprázdné brány - 4:2. O chvíli později Kostourek vystřelil z dálky, Petrík chytil jeho ránu do lapačky. Ve 43. minutě hosté snížili na 4:3, zpoza brány vybruslil do středu kluziště David Appel a prostřelil po ledě Horčičku. V další možnosti se po ztrátě kotouče objevil Aleš Staněk, ale jeho střelu z kruhů Horčička vyrazil. Poté domácí předvedli krásnou kombinaci Kajera s Jeslínkem, tomu ale unikl puk k zadnímu hrazení. O pár desítek vteřin později byl závar před chomutovskou bránou, ale Kometa nedokázala protlačit puk do sítě. V brance neskončila ani Charouskova střela. V 58. minutě objel Horčičkovu branku Moskal, poslal puk před bránu, kde se po něm natáhl Miroslav Barus a protlačil ho mezi betony chomutovského brankáře - 4:4. Třetí třetina se odehrála bez vyloučených hráčů a s přibývajícím časem zápas nabyl na dramatičnosti, nakonec Kometa vyrovnala šťastnou brankou a vynutila si prodloužení. Vyloučení: 0:0.

Ve druhé minutě prodloužení měl obrovskou příležitost Hruška, který jel sám na Horčičku, ale toho nepřekonal. O chvíli později obránce Lhotský od modré čáry trefil levou tyč Horčičkovy brány. Poté chomutovský Jíra střílel z mezikruží, Petrík vyrazil. Ke konci prodloužení hráli severočeši přesilovku 4 na 3, ale nedokázali z toho nic vytěžit a tak se utkání rozhodovalo v samostatných nájezdech. Vyloučení: 0:1.

Hned prvním nájezdem rozhodl o vítězství Brna Michal Černý, který střelou k tyči překonal Horčičku - 0:1. Za domácí jel Jeslínek, Petrík vyrazil betonem. Za hosty Hruška, ale počínal si stejně jako v prodloužení. Poté se rozjel Šíp, zvolil stejné zakončení jako Jeslínek, Petríkova vyražená střela se otřela o vnější tyčku. Mikšan a po něm Boušek neuspěli, když volili zakončení mezi betony. Nakonec Kometa vyhrála 4:5 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka, asistent trenéra( KLH Chomutov): Utkání jsme začali hrát nervózně. Nedokázali jsme využít ani dlouhou přesilovou hru 5 : 3. Se hrou mužstva v první třetině jsme nebyli spokojeni. Od začátku druhé třetiny se začalo hrát podle našich not , dostali jsme se do vedení, které jsme na začátku třetí části zvýšili na 4 : 2. Ale nakonec jsme toto vedení nedokázali udržet. Byly tam dvě zbytečné chyby, kdy jsme si nedokázali soupeře pohlídat a špatně jsme si přebrali hráče a soupeř byl agilní a naše chyby dokázal potrestat. Nakonec jsme zápas prohráli na nájezdy.

Hráči ví že máme pět pětek pro play off a samozřejmě budeme nasazovat hráče do hry podle výkonů které budou podávat. Samo sebou konkurence v mužstvu bude potřebná.

Rostislav Čada ( trenér Komety Brno ) Do Chomutova jsme přijeli s úmyslem získat bod, ale povedlo se nám získat body dva. S průběhem utkání jsem byl spokojen, s výjimkou začátku třetí části kdy nám domácí odskočili na rozdíl dvou branek, to je na 4 : 2 z pohledu domácích. Ale nakonec se nám povedlo vyrovnat a nakonec zvítězit v prodloužení. Dík patří našim fanouškům, hlavně jejich podpoře a za to že dokáží jet až do Chomutova. Odměnou jim bylo vítězství našeho mužstva v poměru 4 : 5 po nájezdech. Osobně jsem byl a sledoval utkání v Brně, které náš dnešní soupeř vyhrál 3 : 1 a myslím že toto utkání bylo hokejovější,houževnatější, rychlejší a agresívnější.