Reportáže

Chomutovští se vracejí z jihu Čech s nepořízenou

Napsal 12.02.2005 Tomáš Zetek, Petr Kubica
C h o m u t o v - Opět bez několika opor základní sestavy se KLH Chomutov musel obejít v Českých Budějovicích, kam měl namířeno k utkání předposledního kola základní části. Pokud si chomutovští hokejisté chtěli zachovat naději na co nejlepší možné umístění před play-off, tedy třetí příčku, muselo být jejich velkou snahou na jihu Čech bodovat. – Hosté přijeli očividně s defenzivní taktikou, která po většinu úvodní části vedla k úspěchu. Pak ale přišla 14.minuta a po krásném blafáku Bělohlava se domácí ujali vedení 1:0. Po třiceti vteřinách prostředního dějství zvýšili Jihočeši svůj náskok na 2:0, na konci kombinační akce byl Brabenec. V polovině utkání přidali budějovičtí třetí gól zásluhou Musila. Navzdory tlaku, pod kterým se hosté ocitli, dokázali ve 34.minutě upravit skóre na 3:1 zásluhou Jíry. Ani ne po dvou minutách se chomutovští vrátili do zápasu Řepíkovou střelou pod horní tyčku, jenže ve 48.minutě domácí v přesilovce definitivně odskočili na konečných 4:2 trefou Pletky.
51.kolo so 12.2.2005
CEB
4:2(1:0, 2:2, 1:0)
CHM
Č. Budějovice
R. Turek - Ference, Kotaška, Gýna, S. Neckář, Gřegořek, Mucha - Sailer, Štrba, Bělohlav - Rob, Brabenec, Kropáč - Pletka, Vampola (21. Musil), Havelka - Hřebejk, Štraub, Šimánek
Chomutov
L. Horčička - M. Nosek, Szakal, Plaček, Prošek, Trefný, L. Řezníček, Révay - Polodna, Koláček, Boušek - Sklenička, Heinisch, Jíra - Malát, Buchal, Řepík - Mezera

Shrnutí

Utkání již jistého vítěze základní části s celkem bojujícím, o co možná nejlepší výchozí pozici do play-off, začalo velice opatrně. Oba celky se navzájem spíše oťukávaly a první vážnější střela utkání přišla až v osmé minutě (!) z hole domácího beka Muchy, který však ve slibné pozici pouze napálil Horčičkovu hruď. Úvodní minuty tak zpestřila pouze dvojice hlavních sudí, jež poslala za katr po jednom hráči na obou stranách. "S dvěma hlavními rozhodčími se bude hrát celé play-off, takže se to zkoušelo již dnes," objasnil na tiskové konferenci, jak se věci mají, generální manažer českobudějovického klubu František Joun. První opravdu stoprocentní šance byla k vidění v minutě desáté. Důrazným forčekinkem vybojoval kotouč domácí Kropáč, jenž přikopl Brabencovi. Ten našel před poloodkrytou klecí Luboše Roba. Zkušený útočník ke svému smutku pouze vyprášil Horčičkovy betony. To se již obě mužstva dostávala do tolik potřebného tempa a na ledě se začalo přiostřovat. Po náznaku šarvátku odešel pykat na dvě minuty chomutovský Koláček, jehož prohřešek dokázali Jihočeši potrestat úvodní trefou zápasu. Po chybě v rozehrávce se z čista jasna dostal ke kotouči Štraub, na jehož mazáckou příhru si nabruslil Radek Bělohlav. Českobudějovický kapitán krásným blafákem ala Peter Forsberg poprvé rozvlnil síť za Lubošem Horčičkou, kterého pasoval autor nádherného gólu do role pouhého pozorovatele - 1:0. Vedení Jihočechů nemuselo trvat ani dvě minuty. Při akci hbitého Polodny musel zasahovat Turek. Následná střela Trefného již nebyla tak nebezpečná. Oboustranně velice povedenou akcí byla příležitost domácích, do níž se dostával po chytré přihrávce Štrauba Šimánek. Naději na úspěch sebral útočící dvojici na poslední chvíli strážce hostující svatyně, jenž duchapřítomně vypíchl kotouč před osamoceným forvardem Jihočechů. Do kabin se šlo poprvé za jednogólového vedení svěřenců kouče Josefa Jandače.

Úvod druhého dějství měl jen pramálo společného se začátkem první třetiny, kdy se víceméně hráči po ledě jen vozili. Po třiceti sekundách zakončil oku lahodící akci po "ťukesu" Kropáče s Gřegořkem svým prvním gólem na jihu Čech Kamil Brabenec - 2:0. Hra se poté očividně zrychlila a zvýšilo se i nasazení obou mužstev. Také z tohoto hlediska začalo stále více a více přibývat nečistých zákrkoků. Mnoho jich bylo k vidění zejména ze strany Severočechů, k jejichž nečisté hře byli oba sudí někdy až příliš benevolentní. "Mrzí mě třeba to, že rozhodčí vidí souboj dvou hráčů, v němž jeden z nich něco vyprovokuje. Sudí však potrestá oba stejně. Takovéto situace byly k vidění několikrát na obou stranách," řekl po utkání domácí kouč, s jehož názorem souhlasil bez jediné výtky i asistent trenéra Chomutovských Vladimír Petrovka. "Jsem naprosto stejného názoru," prohlásil bez sebemenšího zaváhání. Po druhé domácí trefě se hra Jihočechů změnila v menší exhibici. Na Horčičku se valil jeden útok za druhým a jen díky skvělým zákrokům svého gólmana si drželi Severočeši jakžtakž příznivý stav. Když se utkání lámalo do své druhé poloviny, udeřili Českobudějovičtí potřetí. Od modré čáry nahazoval Ference, jehož pokus geniálně tečoval Mojmír Musil. Kotouč dotancoval mezi Horčičkovými betony až za čáru - 3:0. I po tomto úspěchu následovaly další šance a domácí rozhodně nepolevili. Při Pletkově příležitosti byla nad chomutovskou brankou pravděpodobně svatozář. Ve 35. minutě se jako blesk z čistého nebe snesl do Turkovy klece první touš. Z naprosto ojedinělé akce udeřil Petr Jíra, jenž tečoval střelu Révaye. Domácímu brankáři vyklouzl puk zpod betonu a zamířil rovnou do sítě - 3:1. Na spočítání chomutovských střel ve druhé třetině by stačila jedna ruka. I přesto dokázali Severočeši vzápětí snížit již na rozdíl jediného gólu. Při rozehrávce se dopustil nevídané hrubice Mucha. Příhru slovenského beka v budějovických barvách zachytil na modré Libor Řepík, jenž si tváří v tvář s Turkem nebral ani těch nejmenších servítek. Kotouč letící pod hroní tyč znamenal jediné - 3:2. Po kontaktní brance domácí očividně zneklidněli, a poslední třetina tak slibovala velké drama.

Prostřední dějství uzavřelo pětiminutové vyloučení českobudějovického obránce Andrew Ference, jenž za oplácení Plačkova faulu odešel pod sprchy. Z dlouhé přesilové hry ukrojila časomíra před vypršením čtyřicáté minuty pouze čtyři sekundy. Na hostující mužstvo tedy čekala hned na úvod třetí třetiny dlouhá početní výhoda, a tudíž i velká šance dosáhnout na vyrovnání. Své oslabení však k nevoli Sevročechů sehráli domácí na dvakrát podtrženou výbornou. Necelých pět minut se odehrálo bez jediného přerušení a co víc, i bez jediného vážnějšího ohrožení Turkovy svatyně. Na svou přílišnou tvrdost doplatili Kýhosovi svěřenci ve 48. minutě, kdy je poslali sudí do dvojnásobného oslabení. Přesilovou hru pět na tři využili Jihočeši po pouhých dvanácti sekundách. Tvrdá Kotaškova střela od modré čáry se mezi tři tyče nevešla. Odrazila se však od hrazení za brankou k volnému Václavu Pletkovi, kterého prázdná branka málem spolkla. Třinecký všudybyl se ale zívající svatyně nezalekl a poslal kotouč bezpečně nad rameno přemísťujícího se Horčičky - 4:2. Domácí po této brance opět ovládli hru a kontrolovali výsledek. Chomutovským navíc postupem času ubývaly síly a hlavně se jim ztrácela šance na zdramatizování výsledku. Diváky ze sedadel tak mohly zvedat pouze výroky obou rozhodčích, které udělaly z poklidného závěru nepřehlednou vřavu. Ke vstřelení kontaktního gólu nepomohly hostům ani dvě přesilové hry, při nichž Severočeši Turka prakticky neohrozili. Českobudějovičtí hokejisté se tak s domácím publikem rozloučili zaslouženým vítězstvím a opět o něco více rozohnili zlé jazyky, kteří tvrdí, že úspěchy Jihočechů zařizují pouze hráči z NHL. Základní část zakončí svěřenci Josefa Jandače v Olomouci, Chomutovští přivítají v derby Kadaň. Poté již bude následovat play-off, které startuje v pátek!

Ohlasy trenérů

Josef Jandač, trenér HC České Budějovice: "Já můžu být spokojen z celkového pohledu s tím, že se nám podařilo dnes vyhrát a hlavně udržet koncentraci hráčů i v závěru, kdy máme už víceméně jisté postavení v tabulce. Hráči přistoupili k utkání zodpovědně. Jediné, co mě mrzí je, že si v poslední době sami komplikujeme život vlastními chybami. I dnes padly oba góly soupeře po našich chybách. Musíme si z toho vzít ponaučení. Jinak jsem samozřejmě spokojen s vítězstvím."

Vladimír Petrovka, asistent trenéra KLH Chomutov: "Myslím si, že od samého začátku utkání nebylo pochyb o tom, kdo je lepší a kdo tedy i zvítězí. Domácí byli naprosto jednoznačně lepším týmem hlavně při tvoření brankových příležitostí. Kdyby nepodal Luboš Horčička fantastický výkon, tak to mohlo skončit i větším rozdílem."

×
Odehrané v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov