Reportáže

První domácí porážku připravily Chomutovu Budějovice

Napsal 09.10.2004 Martin Bocian
C h o m u t o v – Prvním týmem, který si letos z Chomutova odváží body se staly ve 12. kole České Budějovice. Konečný výsledek 0:5, však zcela neodpovídá průběhu hry. V první třetině hráli domácí s Jihočechy vyrovnanou partii. Dvakrát se navíc museli bránit v dlouhých oslabeních 5 na 3, které sice hosté nevyužili, ale připravili chomutovské o mnoho sil. Poté už převzali iniciativu hosté a na Horčičku se valil jeden útok za druhým. Ve 32. minutě otevřel skóre Musil a chvíli po něm přidal druhou branku Dvořák. Ve třetí třetině se trefili Kropáč a Šimánek a minutu před koncem upravil šťastnou brankou Mucha na konečných 0:5.
12.kolo so 9.10.2004
CHM
0:5(0:0, 0:2, 0:3)
CEB
Chomutov
Horčička - Hájek, Révay, Trefný, Řezníček, Plaček, Prošek, Pulpán, Schneider - Polodna, Šíp, Jíra - Malát, Mikšovic, Jeslínek - Hahn, Charousek, Martenek - Koláček, Ibl, Buchal
Č. Budějovice
Chábera - Mucha, Jančařík, Gýna, Kotaška, Kolda, Jindra, Černý - Hřebejk, Prospal, Dvořák - Květoň, Šimánek, Bělohlav - Mertl, Musil, Kropáč - Hájek, Lála

Shrnutí

Domácí měli hned v úvodu možnost hrát přesilovku po faulu Prospala. Budějovičtí ale rychle přistupovali k hráčům soupeře a nedávali jim ani centimetr ledu k dobru. Hrálo se ve vysokém tempu, ale také bylo k vidění spousta nepřesností. Hosté poprvé zahrozili v 8. minutě, když Hřebejk s Bělohlavem přečíslili chomutovskou obranu, ale na Horčičku si nepřišli. Na druhé straně kontroval dvěma střelami Martenek, jenže i Chábera byl pozorný. Poté byli v krátkém časovém sledu vyloučeni dva domácí hráči a Budějovice hráli téměř minutu a půl 5 na 3. Chomutov se obrovskému tlaku Jihočechů ubránil a oslabení bez úhony přežil. V 15. minutě těsně minul Cháberovu svatyni z těžké pozice Jeslínek. Následně střílel zápěstím Hahn, ale budějovický brankář znovu dokázal, že je pro své mužstvo oporou. V závěru třetiny si hosté vytvořili mírný tlak, který ukončili Chomutovští vyhozením přes všechny čáry. Poslední šanci před přestávkou měl Charousek, když přebruslil jednoho z obránců a vystrašil Cháberu nebezpečnou střelou.

Až na začátku druhé části ukázal svoji přednost Prospal, jenž projel až před branku, avšak Horčička udržel bezbrankové skóre. Ve 24. minutě stejnou situaci zkopíroval na druhé straně Jeslínek. O chvíli později dvakrát předvedl své umění i Radek Dvořák. Jeho samostatný nájezd ani následná střela švihem ale v síti neskončily. Do jednoho z mála přečíslení domácích se rozjeli Polodna se Šípem, ale prvně jmenovaný se dostal ze střeleckého úhlu. Před polovinou zápasu hráli Budějovičtí přesilovou hru, v níž nejvíce ohrozil Horčičku tečovaným pokusem Hřebejk. Stejný hráč potom na modré čáře uklouzl, za což byl vyloučen Plaček. České Budějovice tak podruhé v zápase hráli dlouhou dvojnásobnou početní výhodu, kterou ale opět nevyužily. Ve 32. minutě se už ale červené světlo za chomutovskou brankou rozsvítilo. Mojmír Musil si najel před Horčičku a bekhendem našel skulinku mezi jeho betony – 0:1. Vyrovnat mohl vzápětí Jeslínek, ale Chábera se znovu vyznamenal. A tak druhou branku přidali hosté. Chybu obrany využil tvrdou ranou Radek Dvořák - 0:2. Ve zbytku druhé třetiny ještě Horčička zneškodnil únik Kropáče, stejně jako další přečíslení Bělohlava s Dvořákem.

Na začátku třetí dvacetiminutovky nevyužili Chomutovští další přesilovou hru. Ve 44. minutě fauloval trochu zbytečně ve středním pásmu Šíp a nabídl početní výhodu pro změnu hostům. Když už se domácí kapitán připravoval na návrat na led, využil závaru před brankou Radoslav Kropáč - 0:3. Nenápadný pokus o snížení výsledku skrytý mezi těly stínících hráčů vyslal na Cháberu Hájek, neuspěl. Ze strany domácích se už jednalo o jakousi křeč, se kterou se snažili něco vymyslet. Naopak na druhé straně ujeli ve vlastním oslabení Musil s Kropáčem a Horčičkův beton byl znovu v permanenci. Za několik chvil vyšachovali obranu Chomutova krásnou akcí na jeden dotek Mertl, Bělohlav a zakončující Jiří Šimánek - 0:4. Brankář Chábera neměl v zápase mnoho šancí ukázat své umění, přesto byl oporou Jihočechů. Potvrdil to hbitým zákrokem lapačkou proti střele Polodny. V 58. minutě mohl zaznamenat alespoň čestný úspěch Martenek, ale střelou z brankoviště minul hostující klec. Necelé dvě minuty před koncem naopak přidal pátý gól s notnou dávkou štěstí Ján Mucha - 0:5. Poprvé v sezoně tak padla chomutovská tvrz. České Budějovice potvrdily výbornou sehranost a nenechaly nikoho na pochybách o svých postupových ambicích.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (trenér Chomutova): "Dnes musím sportovně přiznat, že jsme prohráli s lepším mužstvem. V první třetině jsme s Budějovicemi sehráli vyrovnanou partii. Od druhé třetiny nás ale hráči Budějovic přehravali . Jejich obrana pracovala velmi dobře a prakticky nás nepustila do vyložené šance."

Josef Jandač (trenér Českých Budějovic): "Chomutov hrál v první třetině dobrý hokej, vyhovovalo nám, že se tlačil do útoku. Rozhodli jsme ve druhé třetině, i když jsem měl trochu obavy, aby se nám nevymstily nevyužité přesilovky. Myslím však, že za výkon ve druhé třetině si vítězství zasloužíme."