Aktuální zprávy

Před dalším turnajem hlásí Piráti Chomutov Esports dvě posily! Danko Deveri hodnotí vystoupení týmu

Napsal 07.03.2022 Michal Luxa
C h o m u t o v - Cíle esportového týmu byly vyřčeny. Piráti všechny splnili do posledního puntíku, jelikož postoupili ve všech soutěžích do vyřazovacích bojů. Navíc je čeká další turnaj, před nímž přivedli Branislava Ivanika a Štefana Závodníka. Slovenští hráči by měl hru Chomutova ještě výrazně vylepšit. Budou Severočeši v Relax Cupu znovu úspěšní?

Od vzniku týmu Piráti Chomutov Esports uběhly čtyři měsíce, v nichž mohli fanoušci severočeského klubu sledovat streamy ze zápasů. Chomutovští nastoupili do tří soutěží, ve kterých se rozhodně neztratili. Ba naopak splnili představené cíle a vždy postoupili minimálně do prvního kola vyřazovacích bojů. Nejtěžší cesta rozhodně byla v evropské ECL, což také přiznává manažer týmu Danko Deveri. 

„První byla liga Rivality, ve které jsme postoupili do čtvrtfinále, což bylo v podstatě druhé kolo play-off, jelikož tam postupovalo šestnáct týmů. V podstatě ve všech ligách jsme se dostali na naše maximum, na které jsme v aktuálních sezónách měli. V základní části jsme dosáhli na šestá místa v Rivality i CSCL, ale na týmy před námi prostě kousek chyběl, což se pak ukázalo i v prvním kole play-off. Ve čtvrtfinálových sériích jsme potkali vždy třetí tým tabulky a vždy byl o kousek lepší. V sedmi zápasech se nám povedlo něco uhrát, ale ne dost na to, abychom postoupili dál,“ hodnotí kapitán týmu vystoupení Pirátů. 

„Co se týče ECL, tak v ní jsme vyhlásili, že naším cílem je postup ze skupiny. Jenže všichni jsme tušili, že to bude o proti československé lize zatraceně těžké. V lize bylo zhruba 120 týmů a dál šlo 64, takže i play-off bylo o něco větší. Už to, že jsme se dostali mezi osm nejlepších naší skupiny, bylo super. Po základní části jsme skončili sedmí, takže jsme nešli z posledního postupového místa, což bylo také fajn. Samozřejmě nás poté mrzelo, že jsme ztratili asi tři zápasy, v nichž jsme vedli třeba 3:0 a prohráli v základní hrací době. Kdybychom je dovedli do vítězného konce, měli bychom více bodů a tím i slabšího soupeře ve vyřazovacích bojích. Doufám, že se z chyb ponaučíme a do dalších sezón nám nasbírané zkušenosti pomohou,“ ohlíží se ještě za evropským vystoupením.

Hraní NHL v módu šestek není pouze o tom, vzít joypad a pustit se do hry. Týmy střádají taktiky, vymýšlejí různé signály nebo nacvičují situaci, po nichž mohou rozhodnout. Dále pak musí být správná parta lidí, kteří si v klidu vyříkají chyby a jdou dál. 

„Co se týká taktiky a podobných věcí, tak pořád je to hokej. Takže je potřeba, aby se nějaké základní věci dodržovaly. Pro mě je to o něco jednodušší, protože jsem podstatnou část života hokej hrál na vysokých úrovních. A tak jsem s taktikou přišel hodně do kontaktu. Pro mě to není zase tak těžké, když si k ní něco řekneme. Ale chápu, že kluci, kteří hokej v životě nehráli a jsou pouze hokejoví nadšenci, tak třeba úplně nepochopili, co po nich chci. Ale tak nějak jsme si vždycky řekli co a jak. Kde má kdo stát a podobně. Úplně se mi nechce kluky svazovat až moc taktickými pokyny, protože v první řadě je to pořád jen hra, která nás má bavit,“ uvědomuje si juniorský mistr republiky. 

„Nikoho asi moc nebaví se zatáhnout, nenapadat soupeře a hrát pasivně. Ale několikrát jsme to zkusili a slavilo to úspěch. Hlavně tedy proti kvalitnějším soupeřům. Pokud jsou kvalitnější nebo šikovnější, tak klasický beton na ně funguje. Stojí proti tobě špičkoví hráči, kterým otrávíš hru a najednou je to nebaví hrát proti takovému týmu. Pak je šance, že můžeme v zápase uspět,“ vysvětluje ještě. 

Už za pár hodin startuje Relax Cup, do něhož vstoupí Piráti s několika změna. V obranných řadách už nebude nastupovat Filip Balušek, jehož místo zaujme Branislav Ivanik, který bude hájit pozici levého beka. Tým na poslední chvíli doplnil také Štefan Závodník. Další slovenský hráč je obrovským univerzálem, který by měl zkvalitnit hru mužstva. 

„Odešel Filip Balušek, kterého jsme domluvili před koncem přestupního období, ale po pár týdnech jsme se s ním domluvili, že spolupráci ukončíme. Úplně to nesedělo, jak z naší, tak z jeho strany. Takže jsme se v poklidu rozešli,“ prozrazuje devětadvacetiletý manažer Chomutova. 

„Prvním, kdo přišel, je Braňo Ivanik, což je čistokrevný levý obránce, který k nám přichází z iClinic Bratislava. Od něho si slibujeme, že nám pomůže vyztužit defenzivní řadu. Když jsme ho zkoušeli, tak se nám v tréninku hodně líbil. Je takový defenzivnější, ale zároveň se umí prosadit směrem dopředu. Je zodpovědný, což je pro mě u obránce na prvním místě a hlavně nezapomíná na to, že je především obránce. Navíc má dobrou rozehrávku, prostě hraje jednoduše,“ uvádí Danko Deveri na adresu prvního příchozího. 

„Ještě nás doplnil Štefan, který je univerzálem. Lidé, kteří se pohybují v šestkové komunitě, vědí, že je to TOP československý hráč. Měl několik nabídek, ale povedlo se nám se s ním domluvit na spolupráci. Jsme za to rádi, protože jeho výkony nás mohou opravdu posunout do nejlepší československé pětky. Další jeho výhodou je, že má takové kvality, díky kterým může nastupovat na jakékoliv pozici, kromě gólmana. On je takovým snem každého manažera v komunitě, jelikož dokáže zahrát všude na nejvyšší úrovni,“ odhaluje přednosti druhé posily. 

„Jelikož mám s Relax Cupem hodně co dočinění, protože jsem jeho zakladatelem, tak jsme se s dalšími adminy rozhodli, že to pojmeme trochu jinak. Předchozí ročníky turnaje byly jen pro československou komunitu, nyní jsme jej otevřeli pro celou střední Evropu.  Přihlásilo se přes padesát týmů a na rozdíl od ECL, která je rozdělaná podle výkonosti, tady už narazíme i na týmy z nejlepších úrovní evropské ECL. Ve skupině LITE a PRO nastupovaly týmy, které byly i o dvě úrovně lepší, takže bude hodně zajímavé se s nimi poměřit. Budu se opakovat, ale naším cílem bude znovu postoupit do play-off a budeme doufat, že se nám to podaří. Zaleží ale také na losu skupiny,“ uzavírá Danko Deveri.