Aktuální zprávy

Možní soupeři v kvalifikaci? Téměř 2800 startů v NHL i řada bývalých Pirátů

Napsal 21.03.2022 Libor Kult
C h o m u t o v - Systém bitev o postup do druhé ligy bude teprve určen, ovšem osm týmů, které podle všeho kvalifikaci mohou hrát, už je známo poté, co skončila finále liberecké i moravskoslezské krajské ligy. Svaz při modelu kvalifikace často zohledňuje regionální hledisko, ovšem jisté to bude až po zveřejnění rozpisu.

Už dřív bylo zřejmé, že vítěz spojené ligy Karlovarského a Plzeňského kraje se bojů o vstupenku do celostátních ligových soutěží nezúčastní, neboť tamní finále skončí až po termínu stanoveného pro nahlášení vítězů jednotlivých krajských lig. Česká Třebová pak na svém facebookovém profilu oznámila poslední trénink na pátek 18. března.

Zbývajících osm týmů může do 21. března potvrdit na Českém svazu ledního hokeje přihlášku do kvalifikace, což Piráti už učinili a nyní čekají na systém i soupeře. Podle všeho na všechny účastníky nenarazí, ovšem jistě nezaškodí si je v krátkosti představit.

Asi nejčastěji skloňovaným týmem mezi chomutovskými fanoušky byl během sezóny českobudějovický Samson, který ve finále zdolal Soběslav 3:1 na zápasy a na jehož soupisce figurují hráči, kteří dohromady odehráli 2765 utkání v nejslavnější soutěži světa. Ne všichni nastupovali pravidelně, ale minimálně Martin Hanzal v podstatě nechyběl. Jednou naskočil také někdejší chomutovský obránce Petr Macháček.

Ten pomohl místnímu áčku na jaře 2012 po 38 letech zpět mezi tuzemskou elitu stejně jako Milan Procházka, jenž zůstal i v krajské lize věrný Moravským Budějovicím a v rozhodující sérii byl jejich pátým nejproduktivnějším hráčem (3+3). Žihadla si jako třetí tým základní části ve finále poradila s jejím vítězem z Pelhřimova 3:1 na zápasy.

Chomutovský dres v minulosti oblékal rovněž Tom Polák, který pomohl staršímu dorostu na jaře 2016 ke stříbru, ovšem až do dospělých na severu Čech nevydržel. Nedávno se s týmem SHKM Hodonín radoval z finálového vítězství 3:0 na zápasy nad Kroměříží a nyní bude se spoluhráči včetně někdejšího olomouckého kapitána Martina Vyrůbalíka bojovat, aby se v příštím ročníku druhé ligy konalo derby obou hodonínských celků.

Pod vrcholky Krušných hor to znají rovněž asistent vítěze ligy ve Středočeském kraji David Všetečka a brankář Jan Chábera, který Junioru Mělník pomohl zdolat Černošice v obou finálových kláních 3:2. Pražskou Hvězdu táhl ve finále proti TNP Praha útočník Benjamín Velas (4+4), který shodou okolností nastupuje ve čtvrtfinále univerzitní ligy s týmem Univerzity Karlovy proti North Wings s Jakubem Jarošem v sestavě.

Jako poslední si vstupenku do kvalifikace vybojovaly v neděli 20. března Jičín a Bohumín. Jičín sice spadá samosprávně do Královéhradeckého kraje, ovšem vzhledem ke své poloze hraje ligu v Libereckém kraji, kde po dvou prohrách otočil finále s Turnovem a vyhrál sérii 3:2 na zápasy. Sedmi góly k tomu výrazně přispěl někdejší hráč druholigového Nymburku Jakub Hladík.

Rovněž Bohumín potřeboval k úspěchu ve finále proti béčku Frýdku-Místku s Martinem Adamským maximální počet pěti zápasů. Svěřenci hrajícího trenéra Marka Ivana hodně spoléhali na góly Marka Kovalskiho, jenž v univerzitní lize nastupuje za BO Ostrava. Při pohledu na bohumínskou soupisku zaujme také jméno Miroslava Javína, jenž je v 52 letech jen o sedm let mladší než lovosický Karel Gudera.