DOROST - článek

„Morálka se zlepšila,“ připouští Petr Jíra. Dorost v přípravě sehraje i dva turnaje

Napsala 14.06.2023 Kateřina Kundertová
Dorostenci absolvují fáze na ledě i na suchu pod vedením hlavního kouče Petra Jíry, jenž aktuálnímu kádru přičítá k dobru zlepšenu tréninkovou morálku, ale ještě by ho rád doplnil ideálně o druhoročáky na postech obránce i útočníka. Mladí Piráti odstartují přátelské zápasy už v polovině června a pokračovat budou po dovolené.

U chomutovských mládežnických celků došlo v úvodu března ke změně trenérů, takže se pro klíčové období ročníku přesunul k dorostu Petr Jíra, jenž už s minulými zkušenostmi plynule navázal na letní přípravu. „Je to v pohodě, jelikož jsem u dorostu byl už na konci sezóny, kluci nejsou jenom tolik vyspělí jako junioři,“ srovnává úvodem šéf mládeže.

„Máme za sebou více než měsíc přípravy, přičemž po čtrnácti dnech jsme začali suché fáze kombinovat s ledem, kde jsme tréninky zaměřili hlavně na hry na malém prostoru. Hrajeme na různých velikostech hřiště a klademe důraz na krytí kotouče i forčekink,“ popisuje Petr Jíra, jenž má aktuálně k dispozici přibližně čtyřiadvacet hráčů do pole a čtyři gólmany.

Aktuální rozpis přípravných zápasů
PO 19. června: Chomutov – Karlovy Vary
ÚT 8. srpna: Chomutov – Rytíři Kladno
SO 12. srpna: Turnaj v Chomutově
SO 19. srpna: Turnaj v Sokolově
ÚT 22. srpna: Karlovy Vary – Chomutov
ÚT 29. srpna: Chomutov – Pilsen Wolves
PÁ 8. září: Chomutov – Kobra Praha

Ti už se hlásí téměř v plném počtu, což na začátku nebylo pravidlem. „Ve druhé polovině se zlepšila i tréniková morálka a docházka ročníku 2008, se kterým jsem předtím nebyl spokojený. Jsem za to rád a doufám, že to takhle bude pokračovat i dál,“ přeje si. Mladí Piráti mají před sebou ještě více než půl měsíce a pak se rozjedou na dovolené.

K aktuálnímu počtu by měli v dalších týdnech až měsících přibýt další jména, která zvýší konkurenci a šance na dobré výsledky. „Máme nějaké varianty, ale nic není stoprocentní, takže uvidíme, jak dopadnu někteří kluci v extraligách. Máme určité dohody a hráče domluvené na zkoušku. Obecně se poohlížíme po obránci a útočníkovi, preferuju ročník 2007,“ prozrazuje kouč.

Dorostenci mají zatím v rozpise přátelských duelů dva turnaje a pět zápasů, z nichž jeden stihnou ještě v červnu. „Máme na programu jednodenní turnaje v Sokolově a Chomutově. Dál máme domluvené Karlovy Vary, Pilsen Wolves, Kladno a Kobru. Jednoho soupeře ještě sháníme, takže by měl nějaký zápas ještě přibýt,“ říká Petr Jíra, pro něhož budou mít velkou vypovídající hodnotu turnaje. „Jelikož je tam více zápasů za sebou, hráči hrají v únavě, takže nám trenérům to ukáže, co v nich je, a můžeme je lépe poznat.“

    Aktuální sestava dorostu

    Brankáři: Daniel Civiš, Lukáš Geist, Jakub Horáček, Jan Král.

    Obránci: Martin Beran, Petr Heller, Jakub Hynek, Petr Jáchym, Marek Kříž, Marek Malcovský, Jan Matýšek, Alex Pokorný, Jaroslav Procházka, David Sinkule.

    Útočníci: Daniel Beran, Jan Budiač, David Döring (připojí se později), Tomáš Ekrt, Filip Havlíček, David Horák, Josef Chládek, Ivan Karjakin, Oliver Kharboutli, Adam Mareš, Dominik Mičík, Filip Nastoupil, Adam Nekvinda, Samuel Peksa, Daniel Váňa, Jan Vaněk.