9. třída - článek

„Chomutov je pro mě prioritou,“ hlásí nejproduktivnější deváťák Samuel Peksa

Napsala 16.04.2023 Kateřina Kundertová
Devátá třída měla před sezónou vysoké ambice, které se přinejmenším dotýkaly play-off, ale z mnoha důvodů se do něj neprobojovala. Mužstvo pod vedením Vladimíra Petrovky ofenzivně táhl útočník Samuel Peksa, jenž za třicet zápasů nasbíral čtyřiapadesát kanadských bodů.

Bilanci bodů Samuel Peksa rozdělil rovnoměrně mezi góly a asistence, čímž výrazně pomohl týmu k uhájení pozice zaručující účast v extralize pro nadcházející ročník. „Se svými body jsem spokojený, ale mně šlo hlavně o to, abychom vybojovali extraligu pro další ročníky. Nepotřebuju být ten ofenzivní tahoun, hokej je týmová hra, takže vždycky chci co největší týmový úspěch,“ upozorňuje čtrnáctiletý útočník.

Jak už bylo zmíněno, devítka mířila výš než na šestou příčku v nadstavbě číslo jedenáct, ale hlavní meta dosažena byla! „Pro mě byla extraliga jediný cíl, i když jsme si mysleli, že budeme hrát play-off, ale pak jsme začali marodit a hodně málo nás chodilo na tréninky,“ naznačuje faktory, které ovlivnily ročník.

„Vůbec nevíme, čím to bylo, že jsme měli tak velkou marodku, byla to z toho směru blbá sezóna. Já osobně jsem taky marodil, měl jsem často rýmu a kašel, takže se mi na ledě blbě dýchalo. Občas mě bolela třísla, což se stalo i dalšímu spoluhráči, takže taky měsíc nehrál,“ doplňuje podrobnosti Samuel Peksa, který asi začne brát vitamíny.

Právě častá zranění a nemoci způsobily odklady a následně urputné dohrávání, aby Chomutovští stihli všechny zápasy v termínu. „Budu muset pracovat na fyzičce, protože jsem byl fakt unavený. Jak jsme byli nemocní, hodně zápasů jsme odkládali a museli jsme to v závěru dohrát,“ potvrzuje.

Dalším faktorem byly odchody opor, což se na celku s vysokou marodkou výrazně podepsalo. Pro nadcházející ročník však je jedna pozitivní zpráva – nejproduktivnější hráč chce dál bojovat za Piráty. „Na další sezónu se hodně těším, protože se posuneme do dorostu a bude to pro nás nová liga. Určitě tady chci vybojovat zpátky extraligu, Chomutov je pro mě prioritou,“ hlásí.

V jednoročníkové kategorii devátých tříd hrál chomutovský odchovanec v prvních formacích, do kterých bude chtít proniknout i v příští sezóně, kdy se však konkurence zvedne. „První lajnu si musím zasloužit, určitě to nebude tak, že přijdu do dorostu a budu hrát první lajnu,“ uvědomuje si.

„Hodně kluků asi odejde, takže bude asi obecně těžké poskládat tým,“ přemýšlí. „Chtěl bych klukům říct, ať to nevzdávají a nechodí někam jinam, že tady můžeme extraligu zase vybojovat. Pro mě to bude do další sezóny jasný cíl,“ pokračuje hokejista nosící dres s číslem dvaadvacet.

A zároveň pilný student, jenž se bude přesouvat ze základní školy na střední. „Teď jsem v deváté třídě na škole Heyrovského a chci udělat přijímačky na chomutovský gympl. Až dodělám školu, pak teprve budu přemýšlet hokejově dál. Škola je pro mě na první místě, pak až je hokej, a tak by to mělo být pro každého,“ upozorňuje a hned vysvětluje, „kdykoliv se můžu zranit a nebudu moct v kariéře pokračovat.“

Od záři čeká aktuálně ještě deváťáky spoustu nového, a to nejenom na ledě, ale také ve škole. „Těším se hodně, poznám nové učitele a prožiju nové zážitky. Když udělám přijímačky, budu to mít blízko domů i na zimní stadion,“ prozrazuje Pirát, jenž bydlí na Zadních Vinohradech. „I pro rodiče to bude dobré, protože nebudou muset nikam dojíždět.“

Ze sídliště za zimním stadionem je to totiž ke gymnáziu necelý kilometr vzdušnou čarou, takže bude mít Samuel Peksa časový prostor dál podle svých představ naplňovat studijní i hokejové nároky. „Už teď je to hodně těžké, protože si chci udržovat dobré známky a k tomu trénovat. Občas chodíme dříve ze školy, takže pak musíme látku dohánět. Vždycky po tréninku se musím učit, je to náročné,“ přiznává závěrem.