Preview k zápasu

Teď, nebo nikdy! Finále druhé ligy rozhodne sedmý duel v Havířově

Napsal 28.04.2024 Michal Dorinský
Poté, co vyloupili Havířov po samostatných nájezdech, drželi Piráti postupové trumfy ve svých rukou. Šesté finále jim však rozhodně nevyšlo podle představ. Přestože stáhli gólové manko na rozdíl jedné trefy, byli to právě Slezané, kteří odešli ze zápasu jako vítězové. Rozhodující sedmé utkání se tak odehraje v pondělí 29. dubna od 17:30 na ledě havířovské Gascontrol Arény.

(Ne)výhoda domácího prostředí...

K vysněnému mečbolu vykročili Piráti hned od začátku. Po jedné brance zapsali František Mála a Petr Eret a ještě v polovině třetí části za stavu 2:1 živili Piráti naději na vítězství v řádné hrací době. Nesmírně vyrovnané klání však musely po osmdesáti minutách rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich se jako jediný prosadil Jan Svoboda, který úspěšným pokusem vystřelil Chomutovu šanci ukončit finálovou sérii na domácí půdě.

Do šestého utkání však Piráti nevkročili vůbec dobře. Už ve třetí minutě předznamenal vývoj zápasu první havířovskou trefou Jan Křivohlávek. Na ní ještě Piráti nezareagovali, což už neplatilo ve 30. minutě, kdy na Michálkovo navýšení kontroval o pětatřicet sekund později Tadeáš Svoboda. To však bylo ze strany Chomutova na delší dobu všechno a místo nastartování obratu přišla studená sprcha skrze branky Spratka a Bednáře. Posmutnělou ROCKNET ARÉNU znovu nastartoval v čase 54:34 Jakub Březák, kterého druhou trefou v utkání následoval Tadeáš Svoboda. Zázrak na ledě po Chomutovsku se však nekonal, neboť momentum Pirátů narušilo vyloučení, které potrestal Ondřej Ševčík. 

AZ Havířov – Piráti Chomutov 2:3sn (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Bednář (Kratochvíl, Karafiát), 49. Michálek (Haas) – 24. Mála (Hübl, Kadeřávek), 28. Eret (Tůma), rozh. náj. J. Svoboda.
Střely na branku: 46:41. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3072.

Sestava Chomutova: Altrichter (s.n. M. Petrásek) – Březák, Kadeřávek, Ulrych, Eliáš, Záruba, Havel, Váchal – Tůma, Hübl, Eret – T. Svoboda, Stehlík, J. Svoboda – Jouza, Putz, Veselý – Chrpa, Koblížek, Mála – Zajíček.

Sestava Havířova: Šimonů – Michálek, Valenta, Ševčík, Ščurek, Vosátko, Ficek, Havlík – Franek, Křivohlávek, Klimša – Kratochvil, Karafiát, Bednář – Apolenář, Ćmiel, Mrva – Antoníček, Haas, Tvrdý – Pavlík.



Ohlas Petra Martínka: „Zase to bylo vyrovnané utkání stejně jako předchozí čtyři zápasy. Za stavu 2:0 neproměnili šanci a inkasovali, což domácí posadilo trochu na koně. Po vyrovnání bych řekl, že domácí byli i lepší, ale vzadu jsme to zvládli a soustředili se na prodloužení, do kterého jsme pár věcí upravili. Zaplaťpánbůh, že jsme zápas uhráli v nájezdech, které se povedly Petráskovi.“

Piráti Chomutov – AZ Havířov 3:5 (0:1, 1:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 30. T. Svoboda (Koblížek), 55. Březák (Hübl, Kadeřávek), 56. T. Svoboda (Tůma, Kadeřávek) – 3. Křivohlávek (Klimša, Michálek), 30. Michálek (Valenta), 32. Spratek (Antoníček), 39. Bednář (Tvrdý, Valenta), 58. Ševčík (Michálek, Franek). 
Střely na branku: 42:28. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4642.

Sestava Chomutova: Altrichter (32. M. Petrásek) – Březák, Kadeřávek, Ulrych, Eliáš, Záruba, Havel, Váchal, Seemann – Tůma, Hübl, Eret – Zajíček, T. Svoboda, J. Svoboda – Jouza, Putz, Veselý – Chrpa, Koblížek, Mála.

Sestava Havířova: Šimonů – Michálek, Valenta, Ševčík, Ščurek, Vosátko, Ficek, Havlík – Franek, Křivohlávek, Klimša – Kratochvil, Karafiát, Bednář – Apolenář, Ćmiel, Mrva – Antoníček, Haas, Tvrdý – Spratek.

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Myslím si, že utkání ovlivnil gól ve třetí minutě. Potom jsme přestali hrát a začali vymýšlet zbytečné věci, které nechceme dělat. Na konci se nám trošku podařilo snížit, ale pak jsme dostali zase zbytečný gól. Zkoušeli jsme ještě power-play, ale bohužel. Nicméně jdeme dál, je to 3:3. Teď jedeme k nim a uděláme maximum pro to, abychom to vyhráli.“