This text will be replaced


Reportáže

Piráti na závěr venkovní série přestříleli Děčín, hattrickem se blýskl Zajíček

Napsal 24.02.2024 Michal Dorinský
V duelu dvanáctého kola nadstavby druholigové skupiny Západ zavítali Piráti na led Děčína. Poté, co nejtěsnějším rozdílem ovládli první i druhou třetinu a v té poslední přidali navrch čtyři branky, se radovali z vítězství 6:3 a udržení tříbodového náskoku na druhý Tábor. Nejvýraznějšími postavami se stali autor hattricku Jakub Zajíček a hned čtyřikrát nahrávající kapitán Viktor Hübl.
N12 so 24.2.2024
DEC
3:6(0:1, 0:1, 3:4)
CHM
HC Děčín
Lavinger (45. Horák) – Brož, Bartoň, Kučera, Zedek, Tomšík, Petrásek, Loukota – D. Tůma, Nezbeda, Jursa – Smola, J. Tůma, Macek – Parshakov, Černý, Chovanec – Nowák, Hruška
Piráti Chomutov
Běhula – Kadeřávek, Březák, Eliáš, Ulrych, Záruba, Havel, Váchal, Seemann – T. Svoboda, Hübl, Zajíček – J. Svoboda, Eret, M. Tůma – Kostourek, Putz, Stehlík – Mála, Koblížek, Chrpa

Branky a nahrávky

HC Děčín
45. D. Tůma (Brož, Jursa), 49. Nezbeda (TS), 60. Smola (D. Tůma, Brož)
Piráti Chomutov
9. Zajíček (T. Svoboda), 29. M. Tůma (Hübl, Eret), 43. Eret (M. Tůma, Hübl), 45. Zajíček (Eliáš, Kostourek), 49. Zajíček (Hübl, T. Svoboda), 54. T. Svoboda (Hübl)

Statistiky

Vyloučení
8:7
Využití
1:2
V oslabení
0:1
Střely na branku
25:38
Diváci
662
Rozhodčí
Battěk – Goltsch, Motl

Shrnutí

Začátek utkání patřil domácím, kteří si aktivitou vypracovali řadu nebezpečných šancí. Jejich snažení však ztroskotalo na pohotovém Richardu Běhulovi, který nejprve zneškodnil ránu Davida Tůmy a o něco později si poradil s pomocí obrany také s nebezpečným závarem před jeho kanceláří. 

Zatímco domácí své šance ke skórování nevyužili, Piráti před polovinou deváté minuty nezaváhali. Odzbrojený Viktor Hübl přikopl u mantinelu puk Jakubu Zajíčkovi, který ve snaze nahodit jej za bránu trefil hůl právě kapitána hostí. Štěstěna stála na straně Chomutova, jelikož kotouč se po odrazu od jednoho z bránících hokejistů Děčína dostal k Tadeášovi Svobodovi, a ač faulován, našel pirátskou sedmičku, která nekompromisně propálila Lukáše Lavingera – 0:1.

Od této chvíle aktivita domácích polevila, přesto to byli právě medvědi, kteří byli do konce první třetiny blíže ke skórování. Jedovatý pokus Davida Tůmy, tentokrát zprava, však v téměř minutu a půl dlouhé přesilovce čtyři na tři pouze rozezvonil horní tyč Běhulovy branky. To Piráti první početní výhodu využili a v čase 28:56 se prosadili podruhé. Petr Eret vyzval nahrávkou zpoza domácí svatyně ke skórování Viktora Hübla. Ten však celou situaci neuspěchal a zkušeně našel Martina Tůmu, na kterého zívala prázdná branka – 0:2.

Stejná sestava se postarala také o třetí chomutovskou trefu. Během dvojnásobné přesilovky se do role nahrávajícího pasoval tentokrát Martin Tůma, který nabil Petru Eretovi přímo do středu obraného trojúhelníku medvědů a nejlepší střelec chomutovské družiny ranou z první rozšířil svou gólovou sbírku. – 0:3.

To už běžela třetí třetina. Čas 44:29 a domácím už začíná být pořádné horko. Osm vteřin po doběhnutí početní výhody byli Piráti stále usazení v útočném pásmu, čehož využil Jakub Zajíček a střelou přes blokujícího hráče Děčína zvýšil již na 4:0

Medvědi ovšem nechtěli dát kůži tak lacino. O necelou půlminutu později se na výlet do útočného pásma vydal Vladimír Brož, který chirurgicky přesným pasem našel před bránu dojíždějícího Davida Tůmu. Richard Běhula se nestihl včas přesunout a děčínská jednadvacítka tak mohla oslavit svou pětadvacátou trefu v sezóně – 1:4.

To byl pro Piráty jasný signál, že zápas ještě není u konce. Výzvu přijal Jakub Zajíček, ke kterému se kotouč dostal po ose Tadeáš Svoboda – Viktor Hübl a dosud dvougólový střelec svižnou ranou zkompletoval hattrick – 1:5.

Hokejisté Děčína i přesto kapitulaci odmítli. Uběhlo pouhých třináct vteřin od vhazování, když Jan Svoboda zmařil únik domácích nedovoleným způsobem. Rozhodčí proto domácím umožnil nápravu v podobě trestného střílení, ke kterému se postavil Tomáš Nezbeda. Ten vsadil na efektivitu místo efektnosti a ránou mezi betony upravil na 2:5.

I na toto Piráti nalezli odpověď. Ve vlastním oslabení vyrazil kupředu Tadeáš Svoboda, který se rozhodl otestovat štěstí a kousek za modrou čárou vyslal zkušební projektil na Adama Horáka. Střela se s přispěním jednoho z bránících hráčů odrazila od tyče a následně také od betonu domácího gólmana, který se jen smutně ohlídl za pukem mířícím za brankovou čáru – 2:6.

Nakonec byli odměněni ti domácí fanoušci, kteří se svým týmem vydrželi až do konce. Tři vteřiny před závěrečnou sirénou nahazoval David Tůma kotouč před branku, kde jej šikovně usměrnil Jan Smola a stanovil tak konečnou podobu skóre na 3:6.

Ohlasy trenérů

David Švagrovský (HC Děčín): „Zápas to pro nás byl samozřejmě těžký i vzhledem k tomu, že neprožíváme nejlepší období. Na kluky jsem ale hrdý, zápas jsme odbojovali až do poslední minuty. Chomutov prokázal svojí kvalitu, narozdíl od nás se jim dařilo proměňovat svoje šance, ale my nevěšíme hlavu a jdeme dál.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov):  „Začátek se nám nepovedl. Pomohl nám první gól, od jehož vstřelení jsme měli zápas pod kontrolou. Opět jsme strádali v koncovce, mohli jsme dát těch gólů víc, naopak jsme tři góly úplně zbytečně inkasovali, stejně jako jsme se nechali zbytečně vylučovat.“