This text will be replaced


Reportáže

Nervy drásající podívaná! Piráti zvládli gólově bohaté utkání s Letňany

Napsal 10.02.2024 Michal Dorinský, Michal Luxa
V osmém kole nadstavby druhé ligy zajížděli Piráti na led pražských Letňan, kde zvítězili 8:5. Ačkoliv v předešlých zápasech Chomutovští tolik neinkasovali, nyní potřebovali větší gólovou efektivitu. O dvě trefy se postaral Tadeáš Svoboda, jenž mohl dovršit hattrick, ale raději přihrál před prázdnou bránou Milanu Kostourkovi. Svěřenci Martina Pešouta tak natáhli vítěznou šňůru, která je sedm utkání dlouhá.
N8 so 10.2.2024
LET
5:8(2:3, 2:2, 1:3)
CHM
HC Letci Letňany
J. Němeček – Fiala, Chalupa, Niko, D. Němeček, Hamšík, Drtina, Ducháč, Gurjevskij – Kysela, Arnošt, Mrňa – Poppel, Pšenička, Korčák – Turek, Labuzík, Poul – Theimer, Mácha, Vacín
Piráti Chomutov
Běhula (23. Altrichter) – Březák, Kadeřávek, Ulrych, Eliáš, Havel, Záruba, Seemann, Váchal – Zajíček, Hübl, T. Svoboda – Tůma, Eret, J. Svoboda – Stehlík, Putz, Kostourek – Chrpa, Koblížek, Mála

Branky a nahrávky

HC Letci Letňany
15. Niko (Mrňa, Kysela), 19. Mrňa, 23. Kysela (Arnošt, Mrňa), 40. Labuzík (Turek, Korčák), 60. Theimer (Poppel, Mácha)
Piráti Chomutov
4. Zajíček (Kostourek), 5. Tůma (Chrpa), 10. T. Svoboda (Eret, Tůma), 32. T. Svoboda (Stehlík), 39. Kadeřávek (Eret), 54. Hübl (Tůma, Eret), 56. Mála (Eret), 60. Kostourek (T. Svoboda, Stehlík)

Statistiky

Vyloučení
8:7
Využití
2:3
V oslabení
0:1
Střely na branku
27:27
Diváci
326
Rozhodčí
Červenka – Kučera, Landsmann
Vyšší tresty
J. Svoboda - Poul oba 5 minut a do konce utkání

Shrnutí

Na góly bohaté utkání odstartoval v čase 3:08 přesilovkovou trefou Jakub Zajíček, který využil zmatku v obraně Letců, odpoutal se od svého strážce a v prostoru mezi kruhy zužitkoval milimetrovou přihrávku Milana Kostourka – 0:1. O necelou minutu později bylo domácím ještě hůře. Z dobré práce Jakuba Chrpy, který v oslabení vybojoval kotouč při špatné rozehrávce Letňan totiž těžil Martin Tůma, jenž si v osamění před soupeřovou bránou přehodil kotouč na bekhend a propasíroval jej za bezmocného Josefa Němečka – 0:2.

Svou dominanci v první polovině úvodní části Piráti zpečetili třetí brankou v čase 9:23, kdy znovu využili početní výhodu. V ní si pěknou akci střihlo duo Tadeáš Svoboda – Petr Eret, přičemž první jmenovaný na sebe navázal obránce a přihrál puk do rohu, odkud mu jej Petr Eret vrátil zpět na střed hřiště a mladý Pirát se chirurgicky přesnou ranou nad lapačku nemýlil – 0:3.

Od této chvíle převzali otěže zápasu domácí. V čase 14:34 si i Letci připsali první úspěch v početní výhodě, konkrétně pak Ján Niko, který využil clony před brankou a golfovým úderem nekompromisně propálil Richarda Běhulu – 1:3. Snížení na jednogólový rozdíl přinesla na sklonku první části pohledná individuální akce v hlavní roli s Pavlem Mrňou, který si sjel z levé strany před branku a střelou z forhendové stahovačky nachytal brankáře hostí podruhé – 2:3.

Ve svém snažení pokračovali Letci také na začátku druhé třetiny, což vyústilo ve vyrovnání v čase 22:32. Rychlá akce se přes osu Pavel Mrňa – Dominik Arnošt přesunula k Vojtěchu Kyselovi, který si v úniku sám proti brankáři poradil na výbornou a donutil hosty k výměně brankáře – 3:3.

Piráti ovšem obrat nepřipustili. V polovině druhé části se úspěšnou individuální akcí prezentoval Tadeáš Svoboda, který našlápl u pravého mantinelu a i přes dotírání domácího beka obkroužil domácí klec a zasunul kotouč za Josefa Němečka – 3:4. Gólový rozdíl navýšil v čase 38:28 nejproduktivnější obránce hostí Patrik Kadeřávek, kterého zcela osamoceného před svatyní domácích nalezl Petr Eret – 3:5.

Tím však prostřední část neskončila. Jen šest sekund před druhou sirénou domácí snížili na rozdíl jediné branky, to když se podél pravého mantinelu vydal na zteč Štěpán Turek, po vzoru Tadeáše Svobody obkroužil branku, jen místo zakončení zvolil nahrávku a Tomáš Labuzík neměl problém překonat poprvé kapitulujícího Martina Altrichtera – 4:5.

Rozhodující ránu zasadily domácím snahám o vyrovnání dva pirátské góly v rozmezí dvou minut, to když další chomutovské přesilovky využil Viktor Hübl, na kterého následně navázal František Mála – 4:7. 

Hokejisté Letňan se i přesto nemínili vzdát tak snadno a poslali na led šestého hráče do pole. Naneštěstí pro ně se v této situaci ujal kotouče Tadeáš Svoboda, který zdvořile odmítl hattrick a raději volil jistější variantu, kterou byla nahrávka parťákovi Milanu Kostourkovi, jenž se skórováním do prázdné branky neměl problém. I přesto se nejednalo o poslední gól utkání. Korekci skóre provedli navzdory všem očekáváním Letci, když nahození Petra Poppela od levého mantinelu usměrnil do pirátské branky Oto Theimer. Závěrečný účet utkání – 5:8.

Ohlasy trenérů

Ondřej Poul (HC Letci Letňany): „Gratuluji soupeři k výhře, nicméně na kluky, za to co předvedli, jsem náležitě pyšný. K zápasu jsme přistoupili dobře, jen je škoda, že takové nasazení nepředvádíme v každém utkání. Na soupeře jsme se připravovali pečlivě, bohužel rozhodli přesilové hry, kde se ukázala kvalita Chomutova. Mrzí mě, že jsme dostávali slepené góly po našich hrubých chybách, ale jak jsem říkal na začátku, odvedli jsme dobrou práci.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Prvních dvanáct minut bylo z naší strany výborných, bohužel jsme se nechali zbytečně vyloučit a tím jsme dostali domácí do hry. Druhá třetina byla velmi divoká, proto jsme si o přestávce před třetí třetinou řekli, že musíme hrát naši hru, nesmíme se nechat rozhodit a opět se soustředit na hokej. Vyplatilo se nám to, utkání jsme až do konce měli pod kontrolou a došli jsme až k zaslouženému vítězství“