This text will be replaced


Reportáže

Piráti ani na druhý pokus neuspěli a budou odvracet tři znojemské mečboly

Napsal 03.04.2023 Petra Matůšová, Kateřina Kundertová
Chomutovští z dvojzápasu na jihu Moravy odjeli s prázdnou, jelikož ani ve druhém semifinále druhé ligy neuspěli. Piráti inkasovali opět vteřinu před sirénou, tentokrát tou první, na což ještě zareagoval nakonec jediný střelec Stanislav Vrhel, ale poslední a vítězné slovo měl znojemský Lukáš Zukal. Série pokračuje pod vrcholky Krušných hor ve čtvrtek 6. dubna od 17 hodin a 30 minut.
SF2 po 3.4.2023
APT
2:1(1:0, 0:1, 1:0)
CHM
Znojmo
Groh – Stránský, Tejnor, Mareš, Sedláček, J. Jenáček, Zukal, Remta – Sklenář, Hruška, Köver, O. Svoboda, Kotrba, Beránek, Pigl, Adámek, Nižnikov, Špaček, Čermák, Šťovíček, Tomáš Svoboda
Chomutov
Hanuljak – M. Žižka, Němec, Havel, F. Hynek, Váchal, Filip – Lukeš, Hübl, Tadeáš Svoboda – Vrhel, Koblížek, Chrpa – Kostourek, Mála, Zajíček – Veselý, Chlouba, Ekrt – Mežnar

Branky a nahrávky

Znojmo
20. Šťovíček (Tomáš Svoboda, Hruška), 48. Zukal (Köver, Beránek)
Chomutov
30. Vrhel (Mála, Havel)

Statistiky

Vyloučení
3:3
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:22
Diváci
1927
Rozhodčí
Vaněk, Šudoma – Čelechovský, Viskot

Shrnutí

Znojemští hokejisté začali druhé semifinálové utkání proti Chomutovu aktivněji a brzy si začali vypracovávat slibné šance. Hanuljak v bráně Pirátů si ale poradil s Adámkovou jedovkou, v síti neskončily ani pokusy Stránského od modré čáry či Sklenáře. Když už byl hostující gólman překonán, stálo při něm štěstí jako při ráně Beránka z vrcholu kruhu, která se otřela o tyč.

Chomutovští byli většinu třetiny pod tlakem a útočili jen z ojedinělých rychlých brejkových situací. Oproti předchozímu zápasu se hrálo i více čistě, bez strkanic a zbytečných faulů. Jediný trest přišel až v samotném závěru dvacetiminutovky a nezůstal bez odezvy. Znojemským stadionem projelo velmi zvláštní déjà vu staré necelých dvacet čtyři hodin. Poslední vteřina třetiny s sebou přinesla opět změnu skóre na straně Znojma zásluhou Martina Šťovíčka – 1:0.

Také na startu prostředního dějství musel chomutovský hráč na trestnou lavici, další početní výhoda už ale nebyla v podání Orlů tak úspěšná. V následujících minutách byla k vidění snaha obou mužstev hnát se do útoku, která ale troskotala na chybách v rozehrávce. Hra se hodně přelévala ze strany na stranu, ale větší gólové šance k vidění nebyly.

Z mezikruží to nejdříve zkoušel hostující Filip, proti kterému musel zasáhnout Grohův beton. Krátce poté si i Piráti vysloužili první početní výhodu. A i ta byla v samotném závěru využita. Stanislav Vrhel si najel do útočného pásma a čtyři vteřiny před polovinou duelu vymetl pavučinu v Grohově svatyni – 1:1. Severočeši mohli vzápětí dokonat obrat, ale tentokrát i domácímu týmu pomohla tyčka po Málově ráně.

Znojemští šli ve 36. minutě znovu do čtyř a tlak hostujícího celku pomalu narůstal. Groh musel brzy po sobě vytáhnout zákrok lapačkou proti Málovi, z mezikruží to zase zkoušel tvrdě Lukeš. Orli s dávkou štěstí oslabení ustáli a poté si i přes protesty Pirátů sami došli pro početní výhodu. V ní se zkoušel dorážkou z bezprostřední blízkosti prosadit Špaček, ale gólman Hanuljak byl proti. Kratší část výhody si tak Jihomoravané přenesli do závěrečného dějství.

Početní převaha Znojma ale už jen rychle vyprchala a nepřinesla s sebou nic zajímavého. Diváky tak opět čekala napínavá třetina, v níž se hodně bojovalo a čekalo na chybu soupeře. Ve 46. minutě to tribunami jen zašumělo po nepřehledné situaci před Hanuljakem, v níž se snažil dorážet Tomáš Svoboda.

Gólová radost ale přeci jen přišla a v úvodu 48. minuty rezonovala ve znojemském táboře zásluhou Lukáše Zukala, který překvapil chomutovského gólmana ránou z dálky přes klubko hráčů před brankou – 2:1. Pirátům nezbývalo nic jiného, než začít útočit. Blízko vyrovnání byli v 53. minutě, kdy znojemské obraně ujel Ekrt, trefil však jen Grohovu lapačku. V závěru ještě Chomutov zkoušel hru bez brankáře, při které neproměnil velkou šanci Hübl. Orli tak těsné vítězství uhájili a v sérii, která se nyní přesouvá pod vrcholky Krušných hor, vedou 2:0.

Ohlasy trenérů

Jiří Beroun (HC Aptec Orli Znojmo): „Chtěli jsme být aktivní už od začátku, ale zároveň Chomutov velmi dobře napadal. Měli jsme tam možná trošku více šancí, ale jinak další vyrovnaný play-off zápas. Hodně věcí se v každém utkání mění. Na některé jsme se podívali, připravili a zafungovalo to tak, jak jsme chtěli. Teď si to musíme zase probrat a připravit se na čtvrteční zápas. Určitě to chceme co nejdříve ukončit, ale počítáme s tím, že ta série může být hodně dlouhá. Chomutov je houževnatý a silný tým, mají spoustu kvalitních hráčů a další zápas bude zase velmi vyrovnaný. V Chomutově chodí také hodně diváků, takže ta atmosféra bude výborná jako tady. Pro nás jsou naši fanoušci šestý hráč na ledě a oni teď budou mít výhodu domácích.“

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Víme o sobě, že na jeden gól vyhrát neumíme. Šancí jsme tam měli dost, bohužel se nám nepovedlo je proměnit. Znojmo má svoji kvalitu, ale musí vyhrát tři zápasy, což zatím nemají. Kluci si musí odpočinout a věřím, že doma je potrápíme ještě více. Výhoda domácího prostředí by mohla být ta rozhodující, která nám pomůže zvítězit a vrátit se zpátky do Znojma.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov