Reportáže

Piráti na jihu třikrát srovnali, v nájezdech druhý bod neurvali

Napsal 31.03.2019 Libor Kult
C h o m u t o v - Svěřenci Vladimíra Růžičky odcestovali ke druhému kolu baráže o Tipsport extraligu na led českobudějovického Motoru, kde celkem třikrát prohrávali a jednou dokonce o dva góly. Ztrátu pokaždé dorovnali, takže vybojovali bod. Po druhém sahali v nájezdech, když šli v sedmé sérii do vedení, ale dva góly Zdeňka Doležala přiřkly bonusový bod Jihočechům.
BAR2 ne 31.3.2019
CEB
5:4sn(3:2, 1:2, 0:0 - 0:0)
CHM
Č. Budějovice
Kváča – Kutlák, Plášil, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Jandus, Kachyňa – M. Novák, Gilbert, Endál – Karabáček, Bradley, Doležal – Čermák, Doktor, Heřman – Dančišin, Babka, Přikryl
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Kovář, Knot, Štich, Blaha, Dietz – Koblasa, Růžička, Duda – Sklenář, Huml, Klhůfek – Tomica, Vantuch, Stránský – M. Svoboda, Gut, Šťovíček

Branky a nahrávky

Č. Budějovice
4. Karabáček (Babka), 6. Čermák (Přikryl, Doktor), 19. Endál (Pýcha, Gilbert), 32. Doktor (Babka), rozhodující nájezd Doležal
Chomutov
13. Stránský (Klhůfek, Huml), 16. Klhůfek (Kovář, Sklenář), 22. Koblasa (Duda, Růžička), 34. Huml (Klhůfek, Sklenář)

Statistiky

Vyloučení
2:5
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
34:25
Střely zblokované
12:12
Hity
3:7
Vhazování
35:49
Diváci
6421
Rozhodčí
Šír, R. Svoboda – Lučan, Kis

Shrnutí

Hned v úvodu se Piráti dostali do přečíslení dva na jednoho, ovšem Dudova přihrávka šla trochu za Sklenáře, jehož zakončení trefilo Kváču. Přesně po třech minutách dostali domácí možnost přesilové hry, kterou za necelou půlminutu využili zásluhou dorážky Václava Karabáčka po nahození od modré čáry – 1:0. Stejný hráč o chvíli později pálil z mezikruží jen do Peterse, ale Jihočechy to příliš mrzet nemuselo. V polovině šesté minuty navýšil českobudějovický náskok Miloslav Čermák tečí Pýchova nahození – 2:0.

Piráti se ke slovu dostali po polovině třetiny, kdy nejprve přežili díky dobrému zákroku Peterse únik Dančišina ve vlastním oslabení po chybné rozehrávce Knota. Ještě v téže početní výhodě však snížil Jan Stránský pohotovou ranou z pravého kruhu po Klhůfkově pobídce od zadního mantinelu – 2:1. V polovině 16. minuty bylo vyrovnáno poté, co Kovář trefil bekhendem tyč a Pavel Klhůfek dorazil kotouč do odkryté domácí branky – 2:2. Jenže do kabin šli nakonec spokojenější hráči Motoru, jimž vrátil vedení v předposlední minutě pohotový Lukáš Endál, jenž se přes Blahu natlačil k dorážce a byl u puku o chvilku dříve než lapačka Peterse – 3:2.

Piráti si do prostředního dějství přenesli část početní výhody, po jejímž skončení se prosadil důrazný Petr Koblasa dorážkou puku z brankové čáry i s Kváčovou holí –3:3. Nerozhodný stav nezlomil osamocený Klhůfek před domácím gólmanem, ani Čermák na druhé straně, který to v přečíslení tři na jednoho vzal na sebe. Skóre se měnilo až na sklonku 32. minuty, kdy se pokus Jakuba Doktora otřel o hůl bránícího Knota a obloučkem přeletěl Peterse – 4:3.

Za necelé dvě minuty Chomutovští potřetí v utkání srovnali. Postarala se o to dvojice Klhůfek-Huml, která ujela do přečíslení dva na jednoho a Ivan Huml ho přetavil v gól střelou z mezikruží – 4:4. V závěru třetiny Piráti ubránili dvě oslabení, přičemž to druhé se z větší části přeneslo do závěrečné dvacetiminutovky.

I to Chomutovští zvládli, což odstartovalo hodně opatrnou pasáž hry. Až v polovině 48. minuty přihrál Duda zprava do levého kruhu Růžičkovi, který však nemířil přesně. Po polovině třetiny napřáhl na modré u pravého mantinelu Knot, i on však minul branku. Necelých pět minut před koncem normální hrací doby Gilbert dorážel vlastní střelu z pravé strany, ale neuspěl podobně jako z protiútoku v náznaku přečíslení Piráti, za něž mohl o chvilku později skórovat Růžička, avšak zblízka přestřelil.

Duel tak dospěl až do prodloužení, v němž měl zhruba po 90 vteřinách velmi dobrou možnost Martin Novák, který si najel ze střídačky, ale z pravého kruhu Peterse nepřekonal. Stejně dopadl o chvíli později na druhé straně Koblasa. Když pár vteřin před koncem promáchl před domácí brankou Tomica a Jihočeši se za posledních sedm vteřin nedostali ke střele v přesilovce, došlo až na nájezdy.

V prvních šesti rundách kralovali brankáři nad exekutory, až v sedmém pokračování proměnil Koblasa. Jenže Zdeněk Doležal vyrovnal a o sérii později další přesnou střelou znovu proměnil, což znamenalo druhý bod pro Motor – 5:4.

Foto: Pavel Kacerovský (www.hcmotor.cz)

Ohlasy trenérů

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): „Měli jsme výborný vstup do zápasu a podařilo se nám odskočit. Detaily, které duely na vyšší úrovni rozhodují, ale musíme ještě víc vyladit. Udělali jsme pár chyb, soupeřovi šikovní hráči je potrestali a vrátili se do utkání. To samé se stalo ve druhé třetině, kdy hrajeme oslabení, nejsme schopný vyhodit kotouč a když se nám vrací vyloučený hráč na led, tak nás vyšachují, protože hráči jsou zavaření a nedokážou střídat. Když použiji fotbalovou terminologii, tak čtvrtý gól padnul ze standardní situace, kterou si ukazujeme na videu… Víc šťávy než ve třetí třetině přineslo prodloužení. Za ten extra bod jsme fakt rádi!“

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Měli jsme špatný vstup do zápasu, Budějovice nás přehrávaly a daly nám dva góly. Do konce úvodní části se nám podařilo srovnat, prostřední dvacetiminutovka byla vyrovnanější, a jelikož nevím, jak jsou na tom kluci se silami, tak jsme to ve třetí třetině chtěli prostřídat a hru rozkouskovat. Nakonec se ukázalo, že to vydrželi. Když ale ze sedmi nájezdů dáme jeden gól…“