Reportáže

Sestava plná juniorů uspěla, Energii přetlačila v nájezdech

Napsal 22.03.2019 Kateřina Kundertová, Libor Kult
C h o m u t o v - Vinou velkých střevních potíží hráčů základního kádru museli trenéři nasadit v pátém střetnutí skupiny o umístění v Tipsport extralize celou řadu juniorů a celkem devět debutantů mezi tuzemskou elitou. Mladý tým po dvou gólech Adama Rašky vedl ve 42. minutě 2:0, ovšem nadějný výsledek neudržel. Hosté srovnali a v prodloužení zářil Dominik Pavlát, který vychytal spoustu šancí, čímž udržel mužstvo ve hře. Vítěze nakonec určily nájezdy, ten rozdílový proměnil hned v první sérii svým premiérovým gólem v nejvyšší soutěži Kryštof Ouřada.
OUM5 pá 22.3.2019
CHM
3:2sn(0:0, 1:0, 1:2 – 0:0)
KVA
Chomutov
Pavlát – Beneš, Blaha, Zeman, Váchal, Štochl, Seemann, Šuráň – Ouřada, Chlouba, Koblasa – J. Svoboda, Raška, Sklenář – Vrhel, Pech, T. Koblížek – Šťovíček, Gut, M. Svoboda
Karlovy Vary
Novotný (31. Kašpar) – Kozák, Eminger, Bernáth, Šafář, M. Rohan, Tureček, Forman – Beránek, Balán, Rachůnek – Kohout, Skuhravý, Stloukal – Mikúš, Kverka, Lapšanský – Šik, Křehlík, Křemen

Branky a nahrávky

Chomutov
26. Raška, 42. Raška (Sklenář), rozh. nájezd Ouřada
Karlovy Vary
53. Šik (Křehlík), 57. Šik (Křemen, Balán)

Statistiky

Vyloučení
2:1
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:41
Střely zblokované
5:15
Hity
9:5
Vhazování
21:28
Diváci
1212
Rozhodčí
Horák, Bejček – Ganger, Špringl

Shrnutí

Piráti ve v prvních okamžicích museli bránit, ale za pár minut se hra srovnala – nebyl na ledě žádný dominující tým. Úvodní větší šanci měl na holi Petr Stloukal, který ránou z levého kruhu na bližší tyčku Dominika Pavláta neprostřelil. Hra ve čtyřech a zkrácená přesilovka pro oba celky změnu skóre nepřinesla.

Krátce po polovině dějství nejprve Stanislavem Vrhelem tečovaná střela Patricka Pecha proletěla kolem vzdálenější tyčky a následně Matyáš Svoboda z těsné blízkosti přestřelil. Na závěr Energie nevyužila přesilovku, takže se šlo do prostřední třetiny za stavu 0:0.

Druhá část začala pěkně zostra – Jakub Sklenář před bránou zametl puk jenom do betonů Filipa Novotného, na druhé straně do přihrávky Vladimíra Emingera vložil hůl Adam Lapšanský, ale chomutovský maskovaný mladík zůstal stoprocentní. V šestadvacáté minutě Adam Raška předvedl pohlednou individuální akci, kterou zakončil bekhendovým pokusem – 1:0.

V polovině hrací doby karlovarská jednička přenechala místo Jakubu Kašparovi. Vyrovnávací branku měli na holích Ondřej Beránek, který v samostatném úniku selhal, a Martin Kohout z pozice mezi kruhy přestřelil. V dalším průběhu neuspěl po přihrávce zpoza brány Adam Křemen, takže Piráti pokračovali s těsným vedením.

Třetí třetinu zahájil druhým zásahem v zápase Adam Raška, jenž využil přihrávky zpoza brány a zavěsil do vzdálenějšího rohu – 2:0. V dalším průběhu Energie jenom marně dobývala chomutovské pásmo a branku střeženou Dominikem Pavlátem, jenž vychytal v jistých šancích Václava Skuhravého i Petra Stloukala.

O oba góly Západočechů se postaral Otakar Šik, který po křižné přihrávce do levého kruhu vymetl bližší šibenici a za čtyři minuty po objetí branky poslal duel do prodloužení – 2:2. Rozhodnutí měli na holích za Energii Petr Stloukal, jenž efektivní zakončení s hokejkou mezi nohama přestřelil, a Roman Chlouba na druhé straně minul z levého kruhu.

V prodloužení si zahrál na čaroděje Dominik Pavlát, který se vytáhl až neskutečnými zákroky proti Tomáši Rachůnkovi nebo Adamu Lapšanskému. Za pár okamžiků střela Martina Kohouta jenom projela brankovištěm za domácím mladíkem, jenž na závěr zneškodnil i pokus Tomáše Rachůnka. V nájezdech devatenáctiletý maskovaný muž pokračoval, ani jednou neinkasoval a Kryštof Ouřada v extraligovém debutu rozhodl – 3:2sn.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Od začátku zápasu bylo vidět, že se o nic nehraje. Jsem rád, že naši junioři, kteří nastoupili, si s tím dobře poradili. První třetinu se rozkoukávali, ale od druhé třetiny hráli velice dobře. Vynikající výkon předvedl Dominik Pavlát v bráně, což se odrazilo i na výsledku. Vary měly zkušenější hráče, takže o to více, si výhry po nájezdech vážíme.“

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Jsem rád, že i v takovém specifickém utkání jsme našli nějakou motivaci rvát se do posledním minuty o výsledek. I když se pro nás zápas nevyvíjel úplně ideálně, a to hlavně z pohledu gólových příležitostí, které se nám nedařilo proměňovat. Jsem rád, že jsme zápas dotáhli aspoň do remízového závěru. Mrzí nás neproměněné šance v prodloužení, ale jsem rád, že aspoň ten bod máme. Chci popřát domácím hodně štěstí do barážových bojů a věřím, že pro Chomutov extraligu zachrání.“