Reportáže

Piráti dlouho sahali po bodech, ale z Vítkovic se nakonec vrací s prázdnou

Napsala 18.11.2018 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti odjeli ke dvacátému kolu Tipsport extraligy do Vítkovic, kde na předchozí vysokou výhru se Spartou nenavázali. Na úvodní branku domácích odpověděl Jan Stránský, který se prosadil podruhé v řadě, jenomže Vítkovice vstřelily dva góly v přesilovce, což se ukázalo jako rozhodující. Za Chomutovské sice snížil ve vlastním oslabení Masi Marjamäki, na něhož ale zareagoval ještě Jakub Lev, který stanovil finální podobu skóre trefou do prázdné branky.
20.kolo ne 18.11.2018
VIR
4:2(1:1, 1:0, 2:1)
CHM
Vítkovice
Bartošák – Výtisk, Krenželok, Hrbas, Baranka, Šidlík, Černý – Dej, Lev, Schleiss – Roman, Tybor, Szturc – Š. Stránský, Zdráhal, Kucsera – Pytlík, Baláž, Toman
Chomutov
Peters – Jank, Flemming, Dietz, Mrázek, Štich, Valach – Sklenář, Růžička, Svoboda – Tomica, Klhůfek, Duda – Marjamäki, Vantuch, J. Stránský – Koblasa, Hanták, Havel

Branky a nahrávky

Vítkovice
6. Baláž (Š. Stránský), 37. Roman (Baranka, Schleiss), 43. Baranka (Lev), 60. Lev (Černý)
Chomutov
18. J. Stránský (Vantuch, Marjamäki), 46. Marjamäki (Valach)

Statistiky

Vyloučení
4:8
Využití
2:0
V oslabení
0:1
Střely na branku
26:34
Střely zblokované
12:5
Hity
16:21
Vhazování
36:36
Diváci
5133
Rozhodčí
Hradil, Sýkora – Hlavatý, Tošenovjan
Vyšší tresty
Jank (Chomutov) 10 minut

Shrnutí

Utkání začalo z obou stran opatrně, do první šance se dostal v šesté minutě Jan Havel, který se sice prokličkoval před bránu, ale už nezakončil ideálně. Krátce poté Jozef Baláž nabral rychlost, projel mezi obránci a zakončil bekhendem mezi betony chomutovské jedničky – 1:0. V následující přesilové hře si domácí nadějnou akci nevytvořili, takže se pokračovalo beze změn.

Až v šestnácté minutě se po buly proháčkoval před bránu Ondřej Roman, který ale netrefil odkrytou část klece. Zanedlouho Masi Marjamäki našel před bránou Lukáše Vantucha, který ještě posunul zadovkou podél brankoviště na Jana Stránského, jenž zakončil pohlednou akci do prázdné a smekl imaginární klobouk – 1:1. V závěru dějství ubránily oslabení i Vítkovice.

První polovina prostřední části byla protkána vyloučeními, z čehož vyplynula dvojnásobná přesilovka pro domácí. Ti ale ani minutu a čtrnáct vteřin přes zámek v obranném pásmu Chomutova nevyužili. Ještě v klasické přesilovce Lukáš Kucsera vystřelil do prázdné, kde se ale objevil Justin Peters, který neskutečně zakročil.

Krátce po polovině dějství měli dobré možnosti Marek Tomica a Petr Koblasa, ani jeden ale neprostřelil Patrika Bartošáka. Tři minuty před koncem třetiny Ridera využila přesilovku, když Ondřej Roman dostal puk do klece odrazem o Petersovu brusli – 2:1. V závěru se hrálo ve čtyřech proti čtyřem, což šanci nepřineslo.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupily lépe Vítkovice, za které už po čtrnácti vteřinách využil početní výhodu Ivan Baranka ránou na bližší tyčku – 3:1. Zanedlouho byli Chomutovští opět vyloučeni, tentokrát ku prospěchu věci. Vypadnutou ránu Juraje Valacha doklepl za záda vítkovické jedničky Masi Marjamäki – 3:2.

V 54. minutě mohl snížit Petr Koblasa, jenž ale nepotrestal Bartošákovu nepřesnost v rozehrávce. Krátce před koncem utkání skončila rána Rastislava Deje na horní tyčce a v brankovišti, což přezkoumali sudí a rozpažili. Mezitím se však prosadil ránou do prázdné brány Jakub Lev, jenž stanovil finální podobu skóre – 4:2.

Ohlasy trenérů

Pavel Trnka (HC Vítkovic Ridera): „Pro divácké oko to nebylo úplně atraktivní utkání, ale v této fázi jsou pro nás důležité tři body, za což bychom chtěli hráčům poděkovat. Jozef Baláž dal první gól, a pak spolu s Radimem Tomanem a Jardou Pytlíkem hráli v jedné lajně a utkání odehráli solidně. Jsou mladí, což je na jednu stranu výhoda, protože jsou živelní. Je na nich vidět i nezkušenost, ale svou roli si plní velice solidně.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Čekali jsme, že domácí vyvinou na začátku utkání velkou aktivitu, což se potvrdilo a šli rychle do vedení. Během první třetiny jsme vyrovnali hru a po krásné akci jsme srovnali. Ve druhé části jsme měli více ze hry a vytvořili jsme si dost šancí, které měly skončit gólem, jenže neskočily. To je jeden z důvodů, proč si odsud neodvážíme bodový zisk. Navíc jsme měli i hodně oslabení. Zvládli jsme ubránit oslabení tři na pět, ale pak jsme inkasovali dva góly. V dalším oslabení jsme sice snížili na 2:3 a nadechovali jsme se, ale závěr byl spíše boj. Mužstvu děkujeme za bojovný výkon, ale mrzí nás, že domů jedeme s prázdnou. V naší situaci má totiž každý bod obrovskou cenu.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov