Reportáže

Piráti odehráli s Mountfieldem vyrovnaný duel, po prohře v prodloužení ale berou jen bod

Napsal 30.10.2018 David Panuška
C h o m u t o v - Piráti chtěli v patnáctém kole Tipsport extraligy ukončit špatnou formu s hradeckým Mountfieldem. I přes nepovedenou první třetinu, kdy se hosté prosadili dvakrát, žila naděje na tři body. V prostředním dějství totiž skórovali Valach, Knot a Koblasa. Ve třetí části byli ovšem domácí často v oslabení a v přesilovce vyrovnal Filip Pavlík. V první minutě prodloužení pak rozhodl hostující Lukáš Cingel.
15.kolo út 30.10.2018
CHM
3:4p(0:2, 3:0, 0:1 - 0:1)
MHK
Chomutov
Lukeš – Mrázek, Jank, Knot, Dietz, Štich, Valach, Buchtela – Duda, Růžička, Tomica – Havel, Klhůfek, Sklenář – Stránský, Vantuch, Marjamäki – Chlouba, Huml, Koblasa.
Hradec Králové
Pavelka – Zámorský, Linhart, Cibulskis, Graňák, F. Pavlík, Rosandić, Piché – Vincour, Bičevskis, Rákos – Paulovič, Cingel, R. Pavlík – Vopelka, Dragoun, Chalupa – Karabáček, Kukumberg, Bezúch.

Branky a nahrávky

Chomutov
25. Valach (Klhůfek, Vantuch), 29. Knot (Růžička), 38. Koblasa (Huml, Havel)
Hradec Králové
11. Vincour (Zámorský, Bičevskis), 19. Zámorský (Vopelka, Rosandić), 56. F. Pavlík (Bičevskis, Rákos), 61. Cingel (R. Pavlík, Zámorský)

Statistiky

Vyloučení
8:8
Využití
2:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
34:31
Střely zblokované
14:12
Hity
11:6
Vhazování
37:32
Diváci
3 342
Rozhodčí
Petružálek, Pražák – Frodl, Komárek

Shrnutí

Oba celky začaly aktivně, což se přiklonilo na stranu Pirátů v početní výhodě, kterou i přes střeleckou kanonádu a vetší šanci Radka Dudy nevyužili. Na přelomu třetiny dostali Královéhradečtí 33 vteřin dlouhou početní výhodu v pěti proti třem, ale udeřili až v té klasické. Rána Petra Zámorského vypadla před Tomášem Vincourem, jenž pohotově dorazil a otevřel skóre utkání – 0:1.

Krátce poté, co Chomutovští ubránili další oslabení, střelec prvního gólu nastřelil tyčku Lukešovy branky. Chvíli poté Juraj Valach přestřelil v dobré příležitosti a Michal Dragoun kličkou ani dorážkou nepřekonal Štěpána Lukeše, takže se pokračovalo za těsného vedení hostů. To se ale za pár okamžiků ještě navýšilo, když Mountfield ve hře čtyři na čtyři využil prostoru a Petr Zámorský z hranice levého kruhu skóroval ránou po ledě – 0:2.

Ve druhé třetině začali Piráti hned po čtyřech minutách dotahovat, když se poprvé v sezóně prosadil přesilovkovou trefou Juraj Valach – 1:2. Na něj v dobrých šancích nenavázali Radek Duda a Pavel Klhůfek, což se změnilo v další výhodě o jednoho hráče. Krátce před polovinou utkání Piráti tlačili na branku Jaroslava Pavelky, který kapituloval proti dorážce Ronalda Knota, jenž vyrovnal – 2:2.

Obrat mohl dokonat Pavel Klhůfek, který ale v úniku po křídle neuspěl stejně jako Roman Chlouba s dorážkou do prázdné. Krátce poté hráli Chomutovští minutu a 40 vteřin v pěti proti třem, jenomže ani jedna rána v síti neskončila. I přesto domácí dokonali obrat a to z hole Petra Koblasy, který nadvakrát dotlačil puk do branky – 3:2.

Na startu závěrečné dvacetiminutovky měli Piráti k dispozici přesilovou hru, kterou však hostující tým přestál bez vážnějších problémů. Před polovinou třetiny Roman Kukumberg střelou z pravého kruhu těsně minul vzdálenější tyčku chomutovské branky, aby Mountfield poté hrál v krátkém sledu tři přesilovky.

Piráti dvě oslabení ubránili, ve třetím už kapitulovali po ráně Filipa Pavlíka z prostoru mezi modrou a vrcholy kruhů – 2:3. Tento gól nakonec poslal duel do prodloužení, které po necelé minutě ukončil hostující Lukáš Cingel střelou z mezikruží po přihrávce Radovana Pavlíka – 3:4. Svěřenci Vladimíra Růžičky tak první letošní extraligové prodloužení prohráli.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Začali jsme velice dobře, měli jsme pohyb i spousty šancí, ale i přesto třetina skončila 0:2. Ve druhé třetině jsme zaslouženě zvedli otěže – bruslili jsem a vynutili si přesilovky. Podařilo se nám otočit vývoj utkání z brankoviště, což je místo, které nás nejvíce tlačí. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme být stále aktivní a bodovat za tři body i kvůli postavení v tabulce. Bohužel, jsme šli třikrát po sobě do oslabení. Zvláště u třetího faulu to náš hráč nevyhodnotil dobře a faulovali jsme v místě, kde to nic neřeší. Soupeř prokázal kvalitu, třetí přesilovku využil a srovnal na 3:3. Prodloužení už je loterie, my jsme ho hráli poprvé a inkasovali jsme.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Vítězství z Chomutova si strašně moc vážíme, protože jsme neměli dobrý vstup do zápasu, ale výsledkově se nám první třetina povedla. Ve druhé části jsme nepochopitelně přestali hrát, začali dělat zbytečné fauly a Chomutov utkání otočil. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že se utkání pokusíme vyhrát a kluci zabojují. Kluci ukázali velké srdce a charakter. Děkujeme jim, že bojovali do poslední minuty. Přestože Chomutova hrál velmi dobře, nakonec dokázali vyrovnat a v prodloužení překlopit na naši stranu.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov