Reportáže

Piráti marně dotahovali třígólové manko, z Brna odjeli s prázdnou

Napsala 28.10.2018 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti odjeli ke čtrnáctému kolu Tipsport extraligy do Brna, kde vyzvali ve druhém vzájemném utkání sezóny Kometu. Domácí si vypracovali i díky gólu v poslední minutě úvodní třetiny a první minutě prostřední části třígólové vedení, které potom svěřenci Vladimíra Růžičky jenom marně dotahovali. Mezi Chomutovskými se prosadil pouze Vladimír Růžička, na něhož ani v závěrečném power-play nikdo nenavázal, a Piráti tak z moravského víkendu vydolovali tři body.
14.kolo ne 28.10.2018
KOM
3:1(2:0, 1:1, 0:0)
CHM
Kometa
Vejmelka – Mikuš, Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs – Zaťovič, Holík, Mueller – Kašpar, LČermák, Horký – Plášek ml., Hruška, Mallet – Dočekal, Zohorna, Köhler – Süss
Chomutov
Lukeš (21. Stezka) – Jank, Mrázek, Dietz, Knot, Štich, Flemming, Valach – Tomica, Růžička, Duda – Sklenář, Klhůfek, Svoboda – Marjamäki, Vantuch, Stránský – Koblasa, Huml, Havel

Branky a nahrávky

Kometa
9. Mueller (Holík), 20. Štencel (Köhler, Hruška), 21. Němec (Mueller)
Chomutov
40. Růžička (Dietz)

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:15
Střely zblokované
16:6
Hity
5:4
Vhazování
32:34
Diváci
7221
Rozhodčí
Horák, Jeřábek – Ondráček, Špůr
Vyšší tresty
Svoboda (Chomutov) 10 minut

Shrnutí

Kometa v úvodu utkání dostala možnost v přesilové hře, ve které nepříjemně tečoval puk Bedřich Köhler jenom do Štěpána Lukeše. Na druhé straně mohli skórovat Pavel Klhůfek a Tomáš Svoboda, po jehož střele z levé strany udeřili domácí. Petr Holík našel rozjetého Petera Muellera, jenž otevřel skóre utkání – 1:0.

Krátce poté mohli zvýšit vedení Karel Plášek nebo Alexandre Mallet, proti nim zakročil chomutovský brankář. Potom, co svěřenci Vladimíra Růžičky nevyužili svou výhodu, měli možnost i domácí, za které to bez úspěchu zkoušel zatím jediný střelec večera. Když zbývalo 37 vteřin do konce úvodní části Jan Štencel ze spodní hranice pravého kruhu zvýšil vedení Brna – 2:0.

V prostřední třetině hned po 55 vteřinách Ondřej Němec dostal dobrou přihrávku a prosadil se ránou mezi betony Štěpána Lukeše, jenž přenechal své místo Aleši Stezkovi – 3:0. Další průběh byl protkán vyloučeními, což žádnou větší možnost nepřineslo.

V polovině utkání mohly udeřit oba týmy, jenomže Peter Mueller objel branku, ale nezasunul puk za tyčku, a na druhé straně Tomáš Svoboda nezakončil přesně bekhendem v přečíslení dva na jednoho.

V následujících minutách ani jeden z týmu nevyužil přesilovku, a tak přišel čas pro Piráty. Vladimír Růžička nejprve v samostatném úniku selhal, což napravil o pár vteřin později, když se prosadil z mezikruží ránou do šibenice – 3:1.

Závěrečné dějství začalo přesilovkou domácích, kteří ji ale nevyužili stejně jako o pár minut později Piráti, kteří se nedostávali přes brněnskou modrobílou zeď do většího tlaku. Když už se mělo schylovat k závěrečnému závaru, byl vyloučen Ivan Huml, takže se Chomutov zase bránil. V poslední minutě měl na holi snížení Masi Marjamäki, jemuž ale kotouč před odkrytou části branky přeskočil čepel, takže se Piráti nedočkali snížení ani v power-play.

TOPfoto: Jiří Grulich

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný: „Dali jsme v první třetině dvě branky, což nám hodně pomohlo. Na začátku druhé třetiny padl následně další důležitý gól. Pak jsme ale pustili soupeře na několik minut do tlaku. Vejmelka sice šance skvěle vyřešil, ale po chybě jsme dostali branku. Třetí třetinu jsme museli víc bojovat. Hráli jsme jednoduše a nechtěli jsme soupeře dostat na kontakt. Škoda našich přesilovek, že jsme po nich gólově neodskočili. Utkání jsme však zvládli za tři body a jsme za to samozřejmě rádi.“

Jan Šťastný: „Utkání rozhodlo, že jsme inkasovali tři laciné branky. Do poloviny utkání jsme působili naivně proti soupeři, který je nesmírně silný. Utkání se nám nepovedlo, přesilovky se nám vůbec nedařily, zlepšilo se nám sice oslabení, ale výhra Komety je zasloužená.“