This text will be replaced


Reportáže

Oceláři potřetí na kolenou! Mečbol vystřelil Valach v poslední minutě prodloužení

Napsal 20.03.2017 Martin Penker
C h o m u t o v - Čtvrté čtvrtfinále Generali play-off Tipsport extraligy přineslo velmi bojovný výkon od obou týmů. Po třech třetinách svítilo na kostce v SD ARÉNĚ skóre 1:1. V prodloužení se dlouho hrál vyrovnaný hokej. Sedmačtyřicet vteřin před koncem ale Valach dostal nabito na modrou, odkud prostřelit vše, co mu stálo v cestě, včetně Hamerlíka. Piráti se tak po vítězství ujímají v sérii vedení 3:1!
ČF4 po 20.3.2017
CHM
2:1p(0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)
TRI
Chomutov
Laco – Rutta, Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Dlapa – Skokan, Huml, Tomica – Vondrka, V. Růžička, Sklenář – Kaše, Kämpf, Koblasa – Raška, Šťovíček, Poletín
Třinec
Hamerlík – Hrabal, Linhart, Krajíček, M. Doudera, Nosek, Galvas, Jank – Kane, Kreps, Rákos – Hrňa, Jašek, Adamský – Petružálek, Redenbach, Netík – Martin Růžička, Marosz, Dravecký

Branky a nahrávky

Chomutov
34. Rutta (Sklenář, Huml), 80. Valach (Huml, Vondrka)
Třinec
29. Dravecký (Martin Růžička)

Statistiky

Vyloučení
4:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:46
Střely zblokované
18:15
Hity
19:26
Vhazování
42:49
Diváci
5 126
Rozhodčí
Šír, Mrkva – Gebauer, Lederer

Shrnutí

Utkání začalo tak, jak se očekávalo. Hrálo se bojovně, ale hlavně opatrně. První šance přišla na konci deváté minuty, kdy Jakub Sklenář našel krásnou přihrávkou Michala Vondrku. Ten dělal Hamerlíkovi bekhendovou kličku, kterou ale nakonec nedotáhl do gólového efektu. Více ze hry měli i následně Piráti. Jejich přesilovka byla zakončena nebezpečnou ránou Juraje Valacha z levého kruhu, i v tomto případě se ale třinecký brankář vyznamenal.

Hned po skončení jediné početní výhody třetiny nahazoval na branku hostů Jan Rutta, těsně před Hamerlíkem tečoval David Kämpf a kolega Jána Laca z mistrovství světa 2012 měl štěstí, puk skončil jen těsně vedle jeho branky. V závěru první části ještě Třinečtí zamkli Piráty v obranném pásmu, ohrozit branku se jim ale nepovedlo.

Naopak do druhé třetiny nastoupili mnohem lépe Oceláři. Nebezpečný byl Josef Hrabal, z pravého kruhu ale nepřekonal pozorného Laca. Hned o minutu později mohl skóre otevřít Dávid Skokan, bekhendem v mezikruží ale neskóroval. Následovalo vyloučení domácího brankáře, které bylo potrestáno.

Hostující celek využil přesilovku v její druhé polovině. Tvrdá rána Martina Růžičky se od Laca odrazila k Vladimíru Draveckému, jemuž nedělalo problém poloodkrytou klec trefit – 0:1. Aktivita Ocelářů trvala i nadále. Nebezpečné střely létaly zleva i zprava, chomutovský brankář ale držel svůj celek. Pár minutek na to už bylo opět vyrovnáno. Jakub Sklenář připravil kotouč pro Jana Ruttu, který tvrdou střelou vyrovnal – 1:1.

Dvě minuty na to si mohli hosté vzít vedení zpět. Tomáš Netík pálil z levého kruhu, při Lacovi ovšem stáli všichni svatí, hostující útočník trefil tyčku. V přesilovce domácích měl velkou šanci Brett Flemming, ten po objetí branky ovšem nastřelil bekhendem pouze pozorného Hamerlíka.

Aktivnější Piráti se dostali na začátku třetí třetiny do zakončení. Vladimír Růžička proskočil přes bránící hráče, Hamerlíka zblízka ale následně nepřekonal. Chomutovský útočník byl i v další šanci. V přečíslení ale znovu nepřekonal skvěle chytajícího slovenského brankáře. Následně se Pirátům povedlo dostat puk za Hamerlíka, vše se ale stalo až po odpískání.

Pět minut před koncem třetí periody měli Piráti přesilovku, paradoxně největší šanci měli ale hosté. Jeden z hráčů se hrnul sám na Laca, ten byl však u puku dříve a takovým haškovským vyjetím nedovolil Třineckým zakončit. Potřetí v utkání se mohl stát hrdinou Vladimír Růžička, který ale v trestném střílení minutu a půl před koncem normální hrací doby napálil pouze brankovou konstrukci. Potřetí v řadě se tak šlo do prodloužení.

Aktivně začali domácí. Od pravého mantinelu to zkoušel smolař utkání Vladimír Růžička, jenže trefil jen připravenou lapačku Petera Hamerlíka. Po šesti minutách se Třinec dočkal puku v brance, ovšem gól nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Pak se stále pokračovalo v hodně aktivní hře na obě strany.

Rozhodnout mohl například Rostislav Marosz, ten ale z pravého kruhu napálil pouze levou tyčku Lacovi branky. V závěru prodloužení byla nabídnuta Ocelářům početní výhoda, v první její polovině skvěle kombinovali, recept na Laca ale nenašli. Na začátku druhé poloviny se síly na ledě srovnaly. A když přišel další faul, měli Piráti dvojnásobnou výhodu. Minutu před koncem nebezpečně střílel Vladimír Růžička, Hamerlík ale vytáhl skvělý zákrok. Po následném vhazování se prosadil Juraj Valach, který ukončil drama bombou od modré 47 vteřin před koncem nastavení – 2:1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Utkání bylo hodně podobné tomu třetímu. Bylo znovu hodně vyrovnané. My jsme od třetí třetiny změnili hru, trošku jsme Třinec zatlačili, oni jsou ale v těch protiútocích hodně nebezpeční. V prodloužení jsme byli o něco aktivnější, ale Oceláři, když ujedou, dostávají se do velkých šancí. Neskutečně chytá Ján Laco a zase nás podržel, stejně jak to dělá v celé sérii. Chci hráčům za vše poděkovat.“

Vladimír Kýhos (HC Oceláři Třinec): „Já nic hodnotit nebudu, protože bych se nedoplatil. Po závěru, který se zde udál, ať si udělá každý obrázek sám.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov