This text will be replaced


Reportáže

Druhé prodloužení pro Třinec, Piráti před svými fanoušky třetí výhru v sérii nepřidali

Napsal 19.03.2017 David Panuška
C h o m u t o v - Po dvou venkovních výhrách se chomutovští hokejisté představili ve čtvrtfinále Generali play-off po roce opět doma. Skóre bojovného utkání otevřel Cory Kane, jenž s pomocí teče Jana Rutty prostřelil Jána Laca. Domácí bojovníci ale utkání následně během padesáti sekund otočili. Vedení drželi až do závěru třetí třetiny, kdy se prosadil Vladimír Roth. V prodloužení tak rozhodl o triumfu hostů druhou brankou v utkání Cory Kane. Piráti tak poprvé po pěti zápasech vyřazovacích bojů padli, v sérii však stále vedou 2:1.
ČF3 ČT SPORT) ne 19.3.2017
CHM
2:3p(0:0, 2:1, 0:1 - 0:1)
TRI
Chomutov
Laco – Rutta, Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Dlapa – Skokan, Huml, Tomica – Vondrka, V. Růžička, Sklenář – Kaše, Kämpf, Koblasa – Raška, Šťovíček, Poletín
Třinec
Hamerlík – Linhart, Roth, M. Doudera, Krajíček, Galvas, Nosek, Hrabal – Rákos, Kreps, Kane – Netík, Jašek, Irgl – Adamský, Redenbach, Petružálek – Dravecký, Marosz, Martin Růžička

Branky a nahrávky

Chomutov
32. Vondrka (V. Růžička, Sklenář), 33. Skokan (Huml, Tomica)
Třinec
28. Kane (Krajíček, Petružálek), 55. Roth (Dravecký, Martin Růžička), 77. Kane (Rákos, Nosek)

Statistiky

Vyloučení
5:5
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:42
Střely zblokované
13:10
Hity
15:23
Vhazování
36:49
Diváci
5250
Rozhodčí
Pešina, Souček – Brejcha, Suchánek

Shrnutí

První minuty třetího čtvrtfinálového zápasu se nesly v duchu opatrnosti z obou stran. Bezmála pět minut od úvodního vhazování žádný z brankářů nemusel zasahovat. Poté přišla přesilová hra Ocelářů a také první nebezpečná šance. Tečovaný puk však Ján Laco zkušeně pokryl.

Na druhé straně zahrozili v početní výhodě i Piráti. Série dobře mířených střel od modré čáry ale první branku nepřinesla. Brankář Peter Hamerlík, který po prvních dvou utkáních nahradil Šimona Hrubce předvedl jisté zákroky. První třetina jinak nenabídla příliš mnoho příležitostí ke vstřelení branky a hráči obou týmů šli do šaten za stavu 0:0.

Jak skončila první, tak začala i druhá dvacetiminutovka. Defenzivní, nervózní a taktická bitva útočníkům nedávala příliš šancí na skórování. První radost ale přišla v 28. minutě utkání. Skóre otevřel Cory Kane, který ihned po překročení modré čáry vystřelil směrem k chomutovské kleci a puk zapadl ke vzdálenější tyči – 0:1.

Opaření Piráti najednou byli nuceni jako první otevřít hru, což se ale nakonec vyplatilo. Běžela 32. minuta, když Vladimír Růžička projel s pukem kolem branky soupeře a překvapivou přihrávkou přesně na hůl Michala Vondrky převezl zdánlivě připravenou třineckou obranu. Kapitán Pirátů už jen nasměroval kotouč za bezmocného Petera Hamerlíka – 1:1.

Jenže to nebylo vše. Neuběhla ani minuta a přesně zakončil slovenský forvard Dávid Skokan, který z druhé vlny obdržel kotouč od Ivana Humla – 2:1. Šokovaní Oceláři si ihned vyžádali oddechový čas. A rázem na povrch vypluly i emoce. O vzájemné šarvátky nebyla nouze. Domácí fanoušky zároveň pobouřil sporný moment, kdy jeden z hostů během závaru před Hamerlíkovou klecí vyhodil branku ze základního postavení. Rozhodčí však žádné provinění neviděli. Z opatrného oťukávání se stal dramatický boj hodný play-off. Třinec sice vedl, ale domácí zvrátili během chvilky průběh utkání na svou stranu a do třetí třetiny šli s vedením jedné branky.

Oceláři potřebovali v poslední dvacetiminutovce základní hrací doby vyrovnat a jen chvíli po úvodním vhazování se postarali o rozruch. Kolem svatyně Jána Laca hrozilo několik hostujících útočníků, ale ani Daniel Rákos nemohl zpoza branky zasunout puk za chomutovského fantoma. Následovalo několik přečíslení pirátské obrany, ale i tady Laco držel pro domácí nadějný stav. A když ani hostující Marosz nepřekonal muže v masce v gólové šanci, domácí hokejisté mohli Lacovi znovu poděkovat.

Obrana svěřenců Vladimíra Růžičky ale dál chybovala a rychlé průniky do pásma hostům dávaly naději na vyrovnání. Jenže čas se pomalu ale jistě krátil. Štěstí se přeci jen obrátilo k třineckým hokejistům. Stalo se tak v 55. minutě. Vladimír Roth vymýšlel, co s kotoučem, nakonec se rozhodl pro skrytou střelu a trefil přesně do růžku brány - 2:2. Důležité vyrovnání Ocelářů, které znamenalo klid na hokejkách hostů.

Vyrovnaný stav vydržel až do konce základní hrací doby. Dramatický zápas jen potvrdila příběh prvních dvou duelů ve WERK ARENĚ. Hosté v prvním prodloužení hrozili, avšak po chybách Chomutova v obranném pásmu. Naštěstí pro Piráty ani jedna tato chyba neznamenala čistokrevnou gólovou příležitost.

Hra se později uklidnila a bylo vidět, že nikdo nechce udělat zbytečnou chybu, která by rozhodla celý zápas. Přesto mohl v 75. minutě rozhodnout Jakub Sklenář. Chomutovský štírek objel branku a jeho pokus zastavila tyč třinecké branky.

Když už to vypadalo, že dojde na nájezdy, Slezané nakonec využili střeleckou převahu za celý zápas. V 77. minutě prověřil Jána Laca Daniel Rákos, jehož střela se odrazila přesně na hůl Coryho Kanea, který svým druhým gólem rozhodl třetí čtvrtfinále - 2:3.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Zápas byl velmi vyrovnaný. Prodloužení, v němž jsme byli možná o něco aktivnější, je trochu i o štěstí, které se tentokrát otočilo na Třinec. Ale řekněme si na rovinu, že porazit Třinec třikrát za sebou není tak jednoduché. Hráči na ledě nechali všechno.“

Vladimír Kýhos (HC Oceláři Třinec): „Utkání jsme začali dobře. Podařilo se nám vsítit první branku, ale Chomutov na ni odpověděl. Naší slabinou je, že po vstřelené brance přestaneme hrát. Po našich chybách jsme si nechali během minuty dát dva laciné góly. Potom už to bylo o vůli. Hráči si zaslouží uznání za to, že bojovali a odměnou nám je vítězství.“

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov