Reportáže

Další úspěch pro chomutovský hokej! Piráti zvládli sérii s Brnem a míří do čtvrtfinále

Napsal 11.03.2016 Michal Luxa, Matěj Laža
B r n o / C h o m u t o v - Čtvrtý duel předkola play-off Tipsport extraligy mezi Piráty a Brnem se odehrál na ledě soupeře, kde Severočeši zvítězili 4:3, čímž ukončili sérii a mohli se radovat z postupu do čtvrtfinále. V utkání Chomutovští třikrát vedli, ale Kometa dokázala vždy odpovědět. Až v šestapadesáté minutě se podruhé v zápase prosadil Roman Červenka, jehož gól byl rozhodující. K nejproduktivnějšímu hráči základní části se jednou brankou přidali Jakub Chrpa a David Květoň.
PK4 pá 11.3.2016
KOM
3:4(2:2, 0:1, 1:1)
CHM
Kometa
Čiliak – Kozák, Kaberle, Hanzlík, Kováčik, Malec, Trška, Kuboš – Ostřížek, Čermák, H. Zohorna – Káňa, J. Hruška, Špirko – Dočekal, Raška, Dostálek – R. Zohorna, Koreis, Mrázek – F. Dvořák.
Chomutov
Kristan (tr. střílení Strmeň) – Skinner, Rutta, Tejnor, Valach, Pereťjagin, Harant, Šidlík – Vondrka, Růžička, Červenka – Sklenář, Kämpf, D. Květoň – Hřebejk, Dušek, Ölvecký – Račuk, D. Kaše, Chrpa.

Branky a nahrávky

Kometa
8. Čermák (H. Zohorna, Ostřížek), 19. Dostálek (Malec, Raška), 43. Dočekal (Kováčik, Hruška)
Chomutov
7. Chrpa (Račuk, D. Kaše), 17. Červenka, 26. D. Květoň, 56. Červenka (Vondrka, Růžička)

Statistiky

Vyloučení
4:5
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
38:32
Střely zblokované
16:13
Hity
10:4
Vhazování
37:35
Diváci
7612
Rozhodčí
Čech, Šindler – Brejcha, Suchánek

Shrnutí

Domácí vstoupili do čtvrtého semifinále úplně jinak než o den dříve. Úvodní tlak, který zdobil Kometu od prvních minut, se vytratil a lépe do zápasu vkročili piráti. Ti své nasázení přetavili v úvodní branku, když Marek Račuk našel po špatné brněnské rozehrávce před brankou spoluhráče Jakuba Chrpu, který tečí usměrnil kotouč k tyčce domácí svatyně. Růžičkovým svěřencům nevydrželo vedení příliš dlouho. Leoš Čermák se v přesilové hře dostal ke kotouči mezi kruhy a povedeným lobem vyrovnal skóre utkání.

První přesilovou hru dostali k dispozici piráti v šestnácté minutě. I oni s ní naložili více než dobře. Po minutě se ke střele dostal Rutta, jeho pokus Čiliakovi vypadl a nejlépe se zorientoval ostrostřelec Roman Červenka, který zametl puk za brankovou čáru pod brněnským gólmanem. Do první přestávky se však přece jen mohli modrobílí fandové ještě jednou radovat. V čase 18:59 skočil do Malcové bekhendové přihrávky před bránu Vlastimil Dostálek a možná ramenem, možná hokejkou, poslal puk za záda Kristana, což hlavní sudí po dlouhé debatě s videorozhodčím označil jako regulérní branku.

Zkraje druhé dvacetiminutovky mohl poprvé v utkání strhnout vedení na brněnskou stranu Hynek Zohorna, po jeho teči ale černá pryž proklouzala těsně vedle Kristanovy tyčky. V dvacáté šesté minutě se kotouč po střele jednoho z domácích borců dostal na hokejku Davida Květoně, který vybruslil do útočného pásma a tvrdou ranou vymetl pavučinky za Čiliakovými zády.

Krátce po polovině utkání neuspěl těsně před Čiliakem opět nebezpečný Roman Červenky, který trefil buď brněnského fantoma v masce, nebo samotnou konstrukci domácí brány. Kometa se snažila vrhat síly do útoku, nicméně chomutovská obrana s Kristanem za zády odolávala až do závěru prostřední části brněnským atakům.

Domácí vstupovali do závěrečné třetiny s jednobrankovou ztrátou, kterou po 162 sekundách smazal Martin Dočekal. Brněnský útočník šikovně uklidil do brány kotouč odražený od zadního mantinelu a na stadionu pod hradem Špilberk opět vypukla obrovská radost.

Velké věci se začaly dít na stadionu po padesáté minutě. Nejprve ve vlastním oslabení ujel Vondrka, kterého fauloval obránce Trška a bylo nařízeno trestné střílení, Marek Čiliak však šikovným vypíchnutím zabránil chomutovskému kapitánovi ve skórování. O dvě minuty později dostal stejnou příležitost Raška. Poté, co hlavní sudí překřížil ruce nad hlavou, se mladý útočník rozjel s pukem, střelou do horních pater si však na náhradního gólmana Strmeně nepřišel.

Smutný okamžik pro drtivou většinu přítomných fanoušků přišel v čase 55:36. Hosté ujeli do přečíslení čtyř proti dvěma, puk se dostal na hokejku Romana Červenky, který tvrdou ránou pod horní tyč nedal Čiliakovi šanci. Svěřenci Libora Zábranského si následně vytvořili dobré příležitosti ke srovnání i v závěrečné power-play, Kristana v kleci pirátů už ale nepřekonali, ačkoliv nejblíže k tomu měli Raška s Káňou, slovinský gólman vždy udržel černou pryž ve své výstroji. Kometa se letos loučí se sezónou už v předkole play-off, do čtvrtfinále postupují hokejisté z Chomutova.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (Kometa Brno): Čekali jsme, že Chomutov bude hrát aktivněji. Problém byl, že jsme pořád museli dotahovat. Ve druhé třetině jsme měli útlum, soupeř byl lepší, šel do vedení 3:2. V poslední třetině jsme zvedli sebe i diváky vyrovnávacím gólem. Dnes jsme bohužel nevyužili přesilovku pět na tři. Ani jedno z trestných střílení nebylo proměněno. Měli jsme v power-play gólovku, kterou jsme nedali. Série byla velice vyrovnaná a kvalitní, pro nás je to velké zklamání, ale chci moc poděkovat fanouškům za to, jak to vzali a jak hráčům poděkovali. Pro nás to byl už čtrnáctý zápas play-off, desítku jsme honili hrozně dlouho a toto už jsme zkrátka nezvládli.

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): Myslím, že zápas se pro nás dnes vyvíjel lépe než včera. Měli jsme dobrý pohyb po hřišti. Brno rozhodlo tím, že nedalo přesilovku pět na tři a my jsme perfektně zvládli závěr zápasu, kdy už jsme Brno nepustili skoro do pásma. Takže chci poděkovat hráčům jak to zvládli. Brno bylo hodně kvalitní tým a hrozně si vážím toho, že se nám podařilo je porazit.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov