This text will be replaced


Reportáže

Piráti nad Zlínem vedli, přesto odcházejí poraženi. Utkání rozhodl hattrickem Roberts Bukarts

Napsal 28.12.2015 Marcel Holl, Antonín Domanický
C h o m u t o v - V posledním domácím zápase Tipsport extraligy v kalendářním roce 2015 přivítali Piráti jedenáctý Zlín. Domácím vyšel vstup do zápasu, což kořenil v desáté minutě Peter Ölvecký, který otevřel skóre. Zlínu se ale ještě do konce první periody podařilo otočit vývoj zápasu. To se později ukázalo jako klíčové. Ševci dobyli SD ARÉNU i díky hattricku lotyšského útočníka Robertse Bukartse.
31.kolo po 28.12.2015
CHM
1:5(1:2, 0:2, 0:1)
ZLN
Chomutov
Kopřiva (od 36. Strmeň) – Skinner, Rutta, Jánošík, Harant, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Květoň – Vondrka, Růžička, Hřebejk – Sklenář, Ölvecký, Pospíšil – Chrpa, Dušek, Chlouba
Zlín
Kašík – Kotvan, Marušák, Žižka, Matějíček, Horák, Řezníček, Stuchlík – Říčka, Holík, Bukarts – Kubiš, Maruna, Ondráček – Veselý, Vlach, Šťastný – Sýkora, Cibák, Čachotský

Branky a nahrávky

Chomutov
10. Ölvecký (Jánošík, Hřebejk)
Zlín
17. Bukarts (Holík), 19. Šťastný (Kotvan, Marušák), 28. Vlach (Marušák, Veselý), 36. Bukarts (Říčka), 60. Bukarts (Holík)

Statistiky

Vyloučení
5:4
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
20:24
Střely zblokované
9:9
Hity
24:22
Vhazování
30:23
Diváci
5 250
Rozhodčí
Šindler, Souček – Frodl, Špůr
Vyšší tresty
Marek Tomica (Chomutov) na deset minut za vražení na hrazení

Shrnutí

K první větší šanci po zahájení zápasu se dostal zlínský Kotvan. Ostrou ranou z hranice kruhu označkoval betony brankáře. Uběhly čtyři minuty a za Piráty zkusil střelecké štěstí Tomica. Jeho i následnou střelu Červenky z ostrého úhlu zastavil gólman Kašík. Vzápětí předvedl Maruna krásnou akci, na jejímž konci poslal puk do hrudi Kopřivy. V sedmé minutě se po přihrávce zpoza brány dostal k puku Rutta, který z těsné blízkosti trefil jen připraveného brankáře. V následné přesilové hře Pirátů vyslal Vondrka zajímavou střelu. Kašík ovšem stihl vymrštit lapačku.

V desáté minutě těsně po skončení přesilovky byl ale gólman Zlínských krátký na PETERA ÖLVECKÉHO. Ten v pádu zasunul puk za brankovou čáru a poslal svůj tým do vedení – 1:0. Chomutovští povzbuzení první brankou pokračovali v útočné hře. Pospíšilova střela donutila Kašíka použít vyrážečku. Ve třinácté minutě nebezpečně tečoval před bránou Květoň, puk ale minul prostor mezi třemi tyčemi. Pět minut před koncem první třetiny se Zlín dočkal první přesilové hry. Tu sice nevyužil, ale těsně p jejím skončení se ROBERTS BUKARTS trefil u bližší tyče za záda Kopřivy a skóre tak bylo srovnáno– 1:1. Minutu a půl před koncem periody pak DAVID ŠŤASTNÝ projel do pásma a po první odražené střele překonal brankáře Pirátů – 1:2.

Sotva započala druhá dvacetiminutovka, sám na Kopřivu se řítil Holík. Jeho bekhendové zakončení ke štěstí Pirátů zamířilo jen do rohu kluziště. Ihned poté zkusil vystřelit přes obránce Vondrka. Jeho šanci zlikvidoval pohotový gólman Zlína. V osmadvacáté minutě se ke střele dostal Bukarts a těsně minul horní růžek branky. Jen pár vteřin poté se Marušákovu střelu z modré podařilo tečovat ROMANOVI VLACHOVI do sítě chomutovské branky a Zlín tak umocnil své vedení – 1:3.

V polovině zápasu mohl snížit Vondrka, který tečoval prudký pas Červenky jen těsně vedle brány. Kašíka zaměstnal o tři minuty později i nejvíce bodující hráč extraligy Červenka. Jeho nepříjemná střela donutila brankáře k téměř akrobatickému kousku. Na druhé straně k sobě stáhl Kopřiva puk těsně před dojíždějícím Holíkem. Proti ROBERTSOVI BUKARTSOVI, který zamíchal kotoučem a poslal ho do branky, již nezvládl zakročit - 1:4. Miroslava Kopřivu po čtvrté brance nahradil Jan Strmeň. Zvrátit nepřízeň hokejového boha se snažil opět Vondrka. Na konci přesilové hry ale poslal puk z dobré pozice zcela mimo.

Na začátek třetí třetiny si střelu připravil Květoň. Kašík, byť nic neviděl, zastavil puk betony. Ve čtyřiačtyřicáté minutě nadělala Skinnerova dělovka zmatek před zlínskou bránou, avšak nikdo z Pirátů nedopravil kotouč na místo určení. Příliš šancí se v následujících minutách nerodilo. Teprve v devětačtyřicáté minutě lehkou tečí pokusil štěstěnu Hřebejk. Gólman Zlína ale byl na svém místě. Toho času aktivnější domácí si přichystali další akci, při které ale obětavým skokem zastavil Jánošíkovu střelu jeden z hostů.

Tři minuty před koncem zamíchal kotoučem Ölvecký. Puk mířil jen těsně vedle tyče. V závěru zápasu byl vyloučen Tomica, krátce po něm i Jánošík a pokusům o snížení náskoku Zlína byl konec. Čtyřicet dva vteřin před koncem se navíc podařilo ROBERTSOVI BUKARTSOVI dokonat hattrick a hosté tedy porazili Piráty poměrem 5:1.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „První třetina pro nás nebyla zase tak špatná. Prvních deset možná dvanáct minut jsme hráli velice dobře. Dostali jsme se do vedení, ale následně jsme dva góly dostali. Soupeř samozřejmě výborně brání a je těžké se dostávat k němu před bránu. Právě tlak do brány jsme neměli a nedostali jsme se do velkých šancí. Bohužel jsme ještě inkasovali a soupeř nám pomalu odskakoval. Zlín vyhrál zaslouženě.“

Juraj Jurík (HC PSG Zlín): „První třetinu jsme vyhráli 2:1, ale určitě jsme nebyli lepším mužstvem. Měli jsme horší pohyb, ovšem pomohly nám dva góly na konci třetiny. V další části se hra srovnala. My jsme ale své šance proměnili, domácí ne. S náskokem jsme si v poslední dvacetiminutovce věřili a zaměřili jsme se spíše na obranu, což se nám dařilo. Přidali jsme i pátý gól, který Robertsovi Bukartsovi jakožto hattrick hodně přejeme. Za tři body z Chomutova jsme velice rádi.“