Reportáže

Piráti porazili v důležitém utkání Olomouc, o osudu utkání rozhodla první třetina

Napsal 05.04.2015 David Panuška
C h o m u t o v - Druhá čtvrtina baráže o Tipsport extraligu byla uzavřena soubojem o druhé místo. Chomutov vyrazil do Olomouce, kde začal výborně. Kohoutům dokázal v rozmezí osmé a třinácté minuty dát tři branky. Od toho stavu se utkání dohrávalo, Piráti výborně bránili a Olomouc dokázala jen snižovat. První dvě branky v baráži zaznamenal Marek Hovorka.
BAR6 (ČT Sport) ne 5.4.2015
OLO
2:5(1:3, 0:0, 1:2)
CHM
Olomouc
Trvaj – Vyrůbalík, Majeský, Ondrušek, Škůrek, Staněk, Houdek, Rašner – Laš, Knotek, Buc – Řípa, Marosz, Kucharczyk – Matai, Herman, Rachůnek – Dlouhý, Patera, Zuzin.
Chomutov
Hanuljak – Rutta, Skinner, Rýgl, Drtina, Šulák, Toman, Bartejs – Hovorka, Dušek, Květoň L. – Kaše O., Růžička, Gajovský – Květoň D., Kämpf, Hřebejk – McGregor, Chlouba, Šagát – Veselý.

Branky a nahrávky

Olomouc
18. Vyrůbalík (Buc, Knotek), 48. Zuzin (Dlouhý, Patera)
Chomutov
8. Hovorka (Skinner, Rutta), 12. Rutta (Skinner, McGregor), 13. Šulák, 48. Hovorka, 56. Kaše O. (Gajovský, Skinner).

Statistiky

Vyloučení
4:6
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:20
Diváci
3989

Shrnutí

Zkraje utkání byly vidět poměrně vyrovnané síly, ovšem ve vyloženě první větší gólové šanci se ocitl olomoucký Jakub Matai. Ten z vlastního pásma dojel s pukem až do třetiny hostů, odkud přihrál na svého spoluhráče, jenž puk ale netrefil vůbec dobře. Matai vzal nakonec celou akci na sebe, když puk přebral a dojel do mezikruží, odkud však nedokázal trefit bránu.

Hosté měli hned v první polovině úvodní třetiny možnost dvojnásobné přesilové hry. Olomouc sice delší dobu odolávala a vrátit se stihl z trestné lavice Majeský. I tak Chomutov nezahálel, když na modré čáře napřáhl Marek Hovorka a precizně se trefil k pravé tyčce Trvajovy branky. Olomoučtí fanoušci sice chvíli doufali, že gól uznán nebude, ovšem jeden z arbitrů ihned nekompromisně ukázal rukou na domácí branku a gól hostů byl uznán.

Piráti po vsítěném gólu neubrali na svém tempu a Kohouti se jen těžko dostávali k brance Hanuljaka. Netrvalo dlouho a náskok Severočechů byl o branku větší. Chomutovští se usadili v pásmu a urvali se do dvoubrankového vedení! Parádní nahrávku mezi kruhy dostal obránce Jan Rutta, který střelou nad vyrážečku dal svému týmu velice dobrou výchozí pozici pro další vývoj zápasu.

Hanáci se ani nevzpamatovali a za zády Trvaje se už opět povaloval puk. Nenápadná střela Libora Šuláka byla nejspíše tečována a zaplavala až do horního rohu Trvajovy klece. Zkušený brankář Mory jen beznadějně rozhodil rameny, ale náskok hostů byl nyní už opravdu velký.

Před koncem prvním dvacetiminutovky se přece jen olomoucký stadion rozveselil. Obránce Martin Vyrůbalík se netradičně ocitl mezi kruhy, odkud se mu mezi Hanuljakovy betony podařilo tečovat Bucovu nabídku a brankový rozdíl byl najednou o něco nižší. V ten moment se probudili domácí fanoušci i samotní hráči Mory. Ty gól nakopl a do sirény uzavírající první periodu uzamkli hosty u jejich brány.

Druhé dějství zahájili Hanáci dvojitou přesilovou hrou, která ale trvala pouze pár vteřin. Následně sice odehráli početní výhodu pět na čtyři, ale Chomutov se dobře bránil. Hra se po vypršení trestu hostů obrátila zcela na druhou stranu kluziště. Piráti výborně drželi Kohouty v jejich pásmu a tlačili se na bránu Trvaje, jako by Mora hrála ve vlastním oslabení.

Následující průběh prostřední třetiny byl velmi vyrovnaný bez větších šancí. V jediné vyloženě skórující pozici se ocitl Marek Laš. Chomutovští se dopustili v obraně velké chyby, kterou mohl olomoucký forvard potrestat, jenže se tak nestalo. Vytáhlý hokejista napálil jen Hanuljaka a skóre se po druhé dvacetiminutovce neměnilo.

I počátek poslední periody byl vyrovnaný na obě strany. Jenže naděje Olomouckých se opět o něco snížily, když čtvrtý gól Pirátů vstřelil Marek Hovorka. Alex Rašner se dopustil veliké chyby ve vlastní třetině, když namazal ve svém obranném pásmu puk na hůl Hovorkovi, který nekompromisní střelou nedal Trvajovi šanci. Hovorka se prosadil podruhé v utkání.

Jenže po 56 vteřinách Kohouti Severočechy trochu umlčeli. Rychlá reakce olomouckého celku znamenala, že se svému soupeři přiblížil opět na rozdíl dvou branek. Na brankovišti Hanuljaka byl pohotový slovenský útočník Peter Zuzin, který v ponechané výhodě dorazil pokus Dlouhého.

S koncem duelu se blížila i zasloužená výhra hostů, kterou tři a půl minuty před koncem základní hrací doby pojistil Ondřej Kaše. Chomutovští Piráti unikli do přečíslení dvou na jednoho, které pohotovou střelou pod Trvajův beton přetavil v branku právě Kaše.

Do konce základní hrací doby se domácím již vyrovnat nepodařilo. S tím bohužel souvisí, že olomoucký celek se nyní sesunul na poslední příčku tabulky skupiny o udržení.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Asi rozhodla první třetina, kdy jsme dostali tři góly a těžko jsme se z toho sbírali. Ještě jsme sice stačili dát v úvodní periodě gól na 1:3, ale ve druhé se nám to už nepodařilo a to nás velmi znervóznilo. Na konci zápasu jsme byli hrozně nervózní a nezvládli jsme to.“

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „My jsme do zápasu dobře vstoupili, měli jsme dobrý pohyb a podařilo se nám dát hned tři góly. Myslím si, že hráči odvedli velmi dobrý výkon, který navázal na výkon se Slavii. Za výhru jsme strašně rádi, jelikož je velice těžké, zde vyhrát.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov