Reportáže

Jihlava snížila stav série, Piráty zdolala díky skvělé první třetině

Napsal 13.03.2015 David Panuška
C h o m u t o v - Na Horácký zimní stadion zajížděli Piráti s vidinou třetího bodu v semifinále první ligy. Iluze Severočechů ale po dvou minutách pokazil Štěbih, jenž dal první branku utkání. Za pár sekund se podařilo vyrovnat Hřebejkovi a začínalo se znovu. Jenže Jihlava byla i nadále aktivní a do konce první třetiny přidala ještě dvě branky. Na startu prostředního dějství přidala čtvrtý zásah a následně dovolila Pirátům jen snížit v předposlední minutě. Ondřej Kaše skóroval i ve třetím utkání série.
SF3 pá 13.3.2015
JIH
4:2(3:1, 1:0, 0:1)
CHM
Jihlava
Sáblík – Kaláb, Štebih, Dobrovolný, Staněk, Mocek, Šidlík – Čachotský, Zeman, Seman – Důras, Melenovský, Jergl – Harkabus, Malec, Kuřítko – Březina, Prokš, Schejbal
Chomutov
Hanuljak (11. Kopřiva) – Skinner, Rutta, Drtina, Bartejs, Toman, Šulák, Stehlík – Hřebejk, Gajovský, Hovorka – L. Květoň, Růžička, D. Květoň – Šagát, Kämpf, O. Kaše - Chlouba, Dušek, Račuk

Branky a nahrávky

Jihlava
2. Štebih (Kaláb, Zeman), 4. Důras (Jergl), 11. Čachotský, 21. Seman (Kaláb, Čachotský)
Chomutov
3. Hřebejk (Hovorka, Toman), 59. O. Kaše (Šagát)

Statistiky

Vyloučení
6:7
Využití
2:0
V oslabení
0:1

Shrnutí

Kdo přišel na třetí semifinálový zápas o pět herních minut déle, promeškal tři góly a neproměněné trestné střílení. Přesně takový začátek totiž nabídl úvod zápasu mezi Jihlavou a Chomutovem. Již po třiašedesáti vteřinách hry usedl za katr Tomáš Bartejs a Dukle stačilo k využití přesilové hry pětapadesát sekund. Do nahození Kalába totiž šikovně vložil mezi kruhy hůl Miha Štebih a poslal svůj celek do vedení. Jenže radost domácích neměla dlouhého trvání. Běžel čas 2:34, když Hovorka našel na pravém kruhu Štěpána Hřebejka a nejlepší střelec Pirátů potvrdil svojí střeleckou formu v play-off, čítající osm gólů z osmi zápasů. Uplynula sotva minuta a domácí znovu vedli. Jergl přihrál na pravý kruh Michalu Důrasovi, který se neukvapil, uctivě napřáhl a poté propálil Miroslava Hanuljaka. Severočeši opět mohli odpovědět vyrovnávacím gólem. Gajovský totiž upaloval sám na Sáblíka, byl seknut Štebihem a následovalo trestné střílení. Faulovaný hráč se snažil při exekuci rozhýbat domácího gólmana a zasunout mu puk mezi nohy, leč neúspěšně.

Hokej s výbornými parametry na Horáckém zimním stadionu pokračoval i nadále. Chomutov měl šanci po nepřesné rozehrávce Dukly. Libor Šulák ale nejprve z mezikruží netrefil poloodkrytou klec a v další šanci hostí se po nahození Rutty rozezvučela levá tyčka, Sáblík měl před sebou val těl a téměř nic neviděl. V polovině jedenácté minuty se tak prosadili domácí. Kapitán Tomáš Čachotský ukázal, proč je jedním z nejlepších hokejistů první ligy. Za brankou se nenechal odstavit od puku, vybruslil si k pravé tyči a poté poslal puk bekhendem do levého horního rohu. Tento gól byl již na Hanuljaka příliš a přepustil místo v brance svému jmenovci Miroslavu Kopřivovi, který se ihned ocitl pod jihlavskou palbou, nicméně z ní vyšel jako dílčí vítěz. Chomutov měl poté možnost první přesilovky, ale na rozdíl od domácích jí nevyužil. Na konci třetiny vyrobila Dukla opět chybu v rozehrávce, což byla voda na mlýn pro Kämpfa pálícího z levého kruhu. Jeho povedenou střelu vytěsnila špička levého betonu Sáblíka.

Přesně minutu a třicet tři vteřin přesilové hry si přenesli červenožlutí do druhé periody z konce části první. Dělenou přesilovku se jim podařilo využít, protože po ráně Kalába od modré se puk odrazil od zadního mantinelu přesně na hůl Filipa Semana, který měl s dorážkou snadnou práci. Při své druhé přesilovce již Chomutov zahrozil, nicméně Jan Rutta po parádní akci, kdy se prodral přes hráče soupeře k brance, mířil vysoko nad. Tlak hostí pokračoval i po přesilovce, Sáblík skvěle zasáhl proti dorážce Květoně z předbrankového prostoru. K druhé dorážce se již Květoň nedostal, byl totiž faulován. V početní výhodě si však hosté pranic dobře nevedli. Jihlava se zaměřila na rychlé kontry, po jednom z nich přihrál Březina z pravého kruhu na hůl Prokše, jemuž bylo lepší zakončení také znemožněno kvůli faulu. Ani na druhé straně se přesilovka příliš nevydařila. Festival vyloučení poté pokračoval, na obou stranách mířil za katr jeden hráč. Polovina pětatřicáté minuty patřila akci Ondřeje Kašeho s Kämpfem, avšak i tentokrát se druhý jmenovaný neprosadil, zblízka byl vychytán Sáblíkem. Za minutu a půl předvedli hosté pohlednou akci, při které si Květoň přes tři hráče vybruslil z pravého kruhu před branku. Pěkná akce mu příliš platná nebyla, neboť si opět vylámal zuby na gólmanovi Dukly. V závěru si pak bek hostí Šulák počkal na útočné modré na útočníka Březinu a tvrdým, leč zřejmě čistým hitem, jej poslal k zemi. Domácí šikula následně opustil led v doprovodu svých hráčů a do zápasu již nenastoupil. Ve druhé části tak Jihlava své vedení navýšila.

O co byly bohatší úvodní minuty na góly, o to byl další průběh zápasu na přesné trefy chudší. Projektil Davida Květoně prosvištěl z levé strany vedle levé tyče a po této akci jakoby tempo hry poněkud opadlo. Dukla, hnána svými fanoušky, pozorně bránila a byla důraznější i v osobních soubojích. Hostům naopak odskakovaly puky od hokejek, jako Brettu Skinnerovi v dobré pozici mezi kruhy. Chlouba poté z pravé strany zakončil jen do boční sítě. Osmačtyřicátá minuta přinesla přesilovou hru Chomutova, jenže Piráti se výhody zbavili po šestnácti vteřinách, kdy Rutta nedisciplinovaně zasáhl Čachotského úderem do oblasti hlavy a krku. Při hře čtyři na čtyři byli hráči s pirátem Picaroonem na dresu aktivnější. Chlouba pálil z pravého kruhu do připraveného Sáblíka, Šulák od modré svojí pumelicí minul klec a Račuk byl ve finální fázi svého individuálního průniku zastaven na hraně pravidel, nemohl tudíž zakončit. Druhá polovina třetí třetiny už se spíše dohrávala. O osudu zápasu bylo téměř rozhodnuto a vypadalo to, že se oba týmy šetří na důležitý čtvrtý zápas. Poslední šanci hostů na zvrat vzal pět minut před koncem Marek Hovorka, který dostal dvě minuty za krosček a desetiminutový trest za gesta směrem k sudímu. Přesto ještě jeden gól padl. Finální podobu výsledku dal v čase 58:54 Ondřej Kaše, který získal přesně mezi kruhy kotouč a vyhnal všechno pavoučí osazenstvo z pravého horního rohu.

Po dvou domácích výhrách Chomutova si tak drží domácí tvrz i Jihlava, která zvítězila 4:2 a snížila sérii ze svého pohledu na 1:2. Již v sobotním veledůležitém pokračování se uvidí, zda se semifinále vrátí na sever Čech za stavu 2:2 či budou mít Piráti domácí mečbol.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (Piráti Chomutov): My jsme dnes měli špatný přístup k zápasu, udělali jsme spoustu chyb a domácím to ulehčili. Věřím tomu, že zítra odehrajeme lepší utkání před tak dobrou návštěvou. Snad to bude víc kvalitní, protože dnes to od nás fakt nebylo dobré. Vypadá to, že to bude o vyhrávání domácích zápasů nebo kdo první udělá chybu. Nechci snižovat výkon Dukly, ale dnes byl problém v nás. My jim samozřejmě gratulujeme k prvnímu bodu.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že tým hraje to, co mu dovolí soupeř. Měli jsme daleko lepší pohyb než Chomutov. Oni neměli tolik prostoru, jako měli v domácích zápasech, v tom jsme byli lepší. Rozhodla první třetina, kdy jsme dali tři góly a soupeř jeden. Pak už se to hlídalo a hlídalo. Nám k tomu zachytal fantasticky Lukáš Sáblík. Každý chce vyhrát, je to play-off. My jsme přišli o jednoho hráče, je ve špitále s otřesem mozku. Ale já si myslím, že to byl čistý hit.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov