Reportáže

Piráti si vezou z Havlíčkova Brodu dva body a jistotu vítězství v základní části!

Napsal 24.01.2015 Marcel Holl
H a v l í č k ů v B r o d / C h o m u t o v - V rámci 47. kola zajížděli Piráty na Vysočinu - na led posledního Havlíčkova Brodu. Vstup do střetnutí se svěřencům trenérů Kopřivy a Tottera vydařil. Již po dvou a půl minutách otevřel skóre zápasu Chlouba, jenž zužitkoval nahrávku Titova. Rebelové ale na konci deváté minuty vyrovnali na 1:1. Tento stav platil v Kotlině i po druhé periodě. Na počátku třetí části si Piráti vstřelili vlastní gól, který byl připsán Maliníkovi. Zápas do prodloužení poslal vyrovnávací trefou Dušek. V nastavení pak rozhodl o druhém bodu pro Chomutov Gajovský, a protože druhé České Budějovice podlehly Benátkám nad Jizerou, mají Piráti pět kol před koncem jisté první místo po základní části. Jejich šestnáctibodový náskok už Motor nemůže vymazat, neboť se hraju pouze o patnáct bodů.
47.kolo so 24.1.2015
HBR
2:3p(1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
CHM
Havl.Brod
Č. Novák (Barus) – Platil, Parýzek, Semrád, J. Novák, Pavlíček, Sklenička, Sedlák – Tomek, Melka, Rousek – Maliník, Padělek, Babka – Milfait, Sedláček, Minárik – Chlubna, Klhůfek, Boček.
Chomutov
Kopřiva – Rutta, Skinner, Koma, Toman, Rýgl, Šulák, Titov, Bartejs – Dušek, Růžička, Květoň – Hřebejk, Gajovský, D. Kaše – McGregor, Kämpf, Sinisalo – Kadlec, Chlouba, Veselý.

Branky a nahrávky

Havl.Brod
9. Melka (J. Novák), 46. Maliník
Chomutov
3. Chlouba (Titov), 58. Dušek (Sinisalo), 64. Gajovský (Květoň)

Statistiky

Vyloučení
9:7
Využití
1:0
V oslabení
0:2
Střely na branku
39:38
Diváci
481

Shrnutí

Rebelům se už za 43 sekund naskytla výhoda přesilové hry, ale po Davidu Květoňovi se provinil proti pravidlům i domácí Pavel Sedláček. Hosté vzápětí vyhráli vhazování, od Martina Kadlece putoval kotouč na hůl Romana Chlouby a chomutovský útočník zblízka prostřelil brankáře Nováka. Havlíčkův Brod hrál bez přehnaného respektu a na ledě nebylo vůbec znát, že proti sobě stojí první a poslední tým tabulky. V 9. minutě mohlo být vyrovnáno, když Pavel Klhůfek našel zadovkou Jana Bočka, který hezkou švihovkou zacinkal na tyčku. Toto důrazné varování defenzivě Pirátů nestačilo a za 48 sekund už svítil na tabuli nerozhodný stav 1:1. Střela Jana Nováka se odrazila od tyčky mezi Kopřivovy betony a Tomáš Rousek pohotově doklepl kus černé gumy za dezorientovanou oporu Severočechů. Oba soupeři si potom vytvořili několik slibných šancí, ale bez gólového efektu.

Prostřední část nepotěšila fanoušky v ochozech Kotliny tolik jako úvodní dvacetiminutovka. Oba týmy předváděly hodně bojovný hokej, ale živějším dojmem působili přeci jen domácí Rebelové. Gólman Kopřiva si na nedostatek právě rozhodně stěžovat nemohl, ale v těžké zkoušce obstál. Na každé straně se urodil jeden dvouminutový trest, jenže ani jedno mužstvo toho nevyužilo ve svůj prospěch.

Ve třetí periodě přišel hodně kuriózní okamžik. Piráti měli ponechanou výhodu, jenže sehráli ji tak nešťastně, že Jaroslav Koma, jenž si nevšiml, že Kopřiva je již na střídačce, omylem nasměroval svou nahrávku do opuštěné brány. Za autora druhého gólu byl nakonec označen Roman Maliník. Domácí soubor se potom soustředil na hlídání nejtěsnějšího náskoku, přičemž se opíral o parádně chytajícího brankáře Nováka, ale nezapomínal podnikat i nebezpečné útočné výpady. Bojovníci z Kotliny ale hubený náskok neudrželi a při hře 4 na 4 inkasovali. Tomas Sinisalo naservíroval skrze brankoviště milimetrový pas havlíčkobrodskému odchovanci Antonínu Duškovi, jenž tvrdou ranou z ostrého úhlu propálil bezmocného Nováka.

Napínavá bitva nakonec dospěla až do prodloužení, v němž měli domácí obrovskou příležitost překlopit pomyslné misky vah na svou stranu. Jakub Babka se natlačil za obránce a byl evidentně faulován. S nařízeným trestným střílením ale naložil mizerně, když zblízka jen vyprášil Kopřivovy betony. Vzápětí fauloval Tomáš Semrád a Severočeši při přesilovce získali bonusový bod. Luxusní pas obdržel do levého kruhu Nikola Gajovský a pohotovou dělovkou přišpendlil puk pod horní tyčku brankáře Nováka, který se nemohl stihnout přesunout.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (HC Rebel Havlíčkův Brod): Myslím si, že jsme byli připravení dobře. Dobře jsme bruslili a snažili jsme se Chomutovu bourat hru. Chodili jsme hodně do těla a dobře jsme napadali. S výkonem jsem spokojený. Rozhodla to taktická chyba na konci. Ve srovnání s minulými zápasy to byl od nás jeden z nejlepších výkonů. Je to škoda, myslím si, že jsme si zasloužili víc než jeden bod. I ve druhé třetině jsme už měli velký tlak a mohli jsme dát nějaké góly. Přišlo mi, že faul, který nás poslal v prodloužení do tří, byl hrozně přísný. Ještě se na to musím podívat na videu. Bylo tam víc takových věcí. Rozhodčí třeba nejdřív zvedl ruku a ukazoval hrubost chomutovského hráče, potom nakonec dostal i náš hráč dvě minuty. Řekl bych, že nám nejvíc ublížila hra 4 na 4. Tam Chomutov ukázal svoji sílu a přecházel přes nás. V pěti proti pěti jsme soupeři ještě dokázali hru bourat, ale ve čtyřech už to pro nás bylo hrozně těžké. Nakonec jsme z toho dostali i gól na 2:2. Od utkání proti Budějovicím to byl ale náš nejlepší výkon. Jsem hrozně rád, že jsme dvě třetiny hráli na čtyři útoky, což jsme předtím nemohli. Čtvrtý útok hrál také dobře. Je to pozitivní a dobré, ale nejsou z toho body, což je pro nás teď nejdůležitější.

Aleš Totter (Piráti Chomutov): Myslím si, že Brod proti nám hraje vždy výborně. Z dvanácti možných bodů si podle mě zasloužil získat víc než jen jeden. Když jsme dali gól na 1:0, tak jsme si asi začali myslet, že to půjde samo a bude to jednodušší. Nebruslili jsme, byli jsme hodně pasivní a hráli jsme špatně jeden na jednoho. Do konce zápasu jsme se úplně neprobrali a dali jsme si nešťastný vlastní gól. Vůle hráčů a důraz před bránou nám nakonec přinesly vyrovnání. Bylo důležité, že v prodloužení rozhodčí nepískl soupeři přesilovku, ale trestné střílení. To bylo pro nás paradoxně lepší, protože to Kopr (Miroslav Kopřiva – pozn. red.) chytnul a přesilovku jsme využili. Jsme rádi za dva body, které nám díky dnešní porážce Českých Budějovic zajistily první místo pět kol před koncem základní části. To je asi největší plus dnešního utkání.

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov